Άνοδος 0,17% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι η θετική ροή των υπό διαχείριση κεφαλαίων προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από την έντονη άνοδο των μεριδίων κατά 0,15%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 11/5/2017

Με νέα υψηλά έτους έκλεισε η αξία του Ενεργητικού της αγοράς των Α/Κ στη διάρκεια της Πέμπτης, καθώς διαμορφώθηκε στα 6,948 δις € σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,17%. Το σημαντικότερο γεγονός, όμως, είναι ότι η θετική ροή των υπό διαχείριση κεφαλαίων προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από την έντονη άνοδο των μεριδίων κατά 0,15%. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί – έστω και σε ημερήσια βάση – ο ρυθμός των εκροών (που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες) και να παραχωρήσει τη θέση του σε εισροές υψηλής αξίας 5,401 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, η αγορά έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο 0,04%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 13 κινήθηκαν με κέρδη και οι 7 με απώλειες (το εύρος, όμως, των αποδόσεων ήταν περιορισμένο). Την υψηλότερη μέση απόδοση σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,68%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,28% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,12%. Στον αντίποδα, σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,37%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,22% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,11%.

Παρά το γεγονός, ότι το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν υψηλής θετικής αξίας, η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν περιορισμένη στο σύνολο των κατηγοριών, πλην τριών από αυτών: των Ομολογιακών Α/Κ Διεθνών που η αξία των αγορασθέντων μεριδίων ήταν 7,943 εκατ. €, των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με συμμετοχές αξίας 1,335 εκατ. € και των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με εξαγορές αξίας 3,463 εκατ. €.

Στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας διεκόπη ο ανοδικός ρυθμός των μεριδίων των τελευταίων τεσσάρων ημερών, καθώς εχθές έλαβαν χώρα οριακές εκροές αξίας 79 χιλ. €. Ομοίως, και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, μετά τις «δειλές» εισροές των τελευταίων δύο ημερών, η κατηγορία είχε και πάλι πωλήσεις μεριδίων, ανεπαίσθητης αξίας 74 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v