Σε νέα υψηλά έτους το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το Ενεργητικό των Α/Κ έκλεισε σε νέα υψηλά έτους, σημειώνοντας αισθητά θετικό πρόσημο 0,31% και διαμορφώθηκε στα 6,936 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 10/5/2017

Η διττή συμπεριφορά που παρουσιάζει η αγορά των Α/Κ, από το κλείσιμο της αξιολόγησης και έπειτα, συνεχίστηκε και στη διάρκεια της Τετάρτης: έντονη άνοδος των υπό διαχείριση κεφαλαίων - προερχόμενη εξ ολοκλήρου από αποδόσεις - και πτωτικό ρυθμό μεριδίων (με αποτέλεσμα αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών).

Αναλυτικότερα, εχθές το Ενεργητικό των Α/Κ έκλεισε σε νέα υψηλά έτους, σημειώνοντας αισθητά θετικό πρόσημο 0,31% και διαμορφώθηκε στα 6,936 δις €. Τα μερίδια υποχώρησαν σημαντικά, κατά -0,04%, και αντιστοιχούν σε εξίσου σημαντικές εκροές αξίας 5,262 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς ήταν ικανοποιητική, καθώς κινήθηκε στα επίπεδα του 0,29%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 18 έκλεισαν με κέρδη, μία με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Για ακόμη μία ημέρα τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν την «τιμητική» τους, με μέσο θετικό πρόσημο 1,99%. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,82%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,60% και τα Μικτά Α/Κ με 0,57%. Οριακά αρνητικό πρόσημο -0,02%, είχαν μόνον τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return.

H κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν ικανοποιητική. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επενδυτική διάθεση ήταν μικτή, καθώς ο κύριος όγκος των εκροών έλαβε χώρα σε μία κατηγορία: στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και ήταν υψηλής αξίας 7,302 εκατ. €. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 666 χιλ. €, τα Μικτά Α/Κ με 653 χιλ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 309 χιλ. €.

Εισροών συνέχεια στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 134 €. Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν, επίσης, «δειλές» εισροές αξίας 239 χιλ. €, για δεύτερη στη σειρά ημέρα.

Αισθητές διαφοροποιήσεις στα μερίδια αγοράς, και κυρίως στα Α/Κ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς μετοχικούς και ομολογιακούς τίτλους. Οι κατηγορίες με τα υψηλότερα ποσοστά διαμορφώθηκαν όπως παρακάτω: Μικτά Α/Κ 18,19%, Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας 13,87% και Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 11,37%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v