Οριακή άνοδος 0,02% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Το Ενεργητικό κινήθηκε «προς τα επάνω» με ποσοστιαίο ρυθμό 0,02% και με παράλληλη αύξηση των μεριδίων κατά 0,01%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 28/2/2017

Τρίτη συνεχόμενη ημέρα οριακών διακυμάνσεων για την αγορά των Α/Κ. Το Ενεργητικό κινήθηκε «προς τα επάνω» με ποσοστιαίο ρυθμό 0,02% και με παράλληλη αύξηση των μεριδίων κατά 0,01%. Οι εισροές ήταν μικρής συνολικής αξίας, μόλις 2,266 εκατ. € και σε συνδυασμό με τις θετικές αποδόσεις των κατηγοριών που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά απορρόφησαν την αρνητική μέση απόδοση -0,14% του συνόλου της αγοράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη θετική ροή των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Σε επίπεδο αποδόσεων οι 10 από τις 20 κατηγορίες κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, οι 9 με αρνητικό και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Τις υψηλότερες μέσες απώλειες καθαρών τιμών κατέγραψαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,99% και ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,42% και τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,33%. Στον αντίποδα, τα μέσα θετικά πρόσημα κινήθηκαν σε πολύ στενό εύρος: ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού τύπου με 0,12%, καθώς και τα Μικτά Α/Κ και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών με 0,09% και 0,06%, αντιστοίχως.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν περιορισμένη , αλλά τελικά οδήγησε σε θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Την μεγαλύτερη αξία αγορασθέντων μεριδίων είχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 2,926 εκατ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 753 χιλ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 462 χιλ. €. Οι περισσότερες εκροές έλαβαν χώρα στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 1,685 εκατ. €, και στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 821 χιλ. €.

Με εκ διαμέτρου αντίθετη συμπεριφορά οι επενδυτές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας. Στα μεν πρώτα υπήρξαν εκροές αξίας 145 χιλ. €, στα δε δεύτερα εισροές μόλις 61 χιλ. €

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v