Άνοδος 0,03% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Οι αυξομειώσεις ήταν ιδιαίτερα οριακές, καθώς το Ενεργητικό αυξήθηκε μόλις κατά 0,03% και διαμορφώθηκε στα €6,534 δισ.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 24/2/2017

Όπως ακριβώς την Πέμπτη 23/2, με την ίδια υποτονική συμπεριφορά κινήθηκε και την Παρασκευή 24/2, η αγορά των Α/Κ. Προφανώς, οι μεριδιούχοι είχαν περισσότερο στο μυαλό τους την εορταστική ανάπαυλα του τριημέρου σε σχέση με τις επενδύσεις τους.

Αναλυτικότερα, οι αυξομειώσεις ήταν ιδιαίτερα οριακές, καθώς το Ενεργητικό αυξήθηκε μόλις κατά 0,03% και διαμορφώθηκε στα 6,534 δις €. Τα μερίδια είχαν πτωτικό ρυθμό της τάξεως του -0,02%, που αντιστοιχούν σε ισχνές εκροές αξίας 1,142 εκατ. €.

Σε επίπεδο αποδόσεων οι 12 από τις 20 κατηγορίες κινήθηκαν αρνητικά, οι 7 ανοδικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Αποτέλεσμα το μέσο πρόσημο της αγοράς να είναι πτωτικό κατά -0,22%. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,30%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,66%. Στον αντίποδα, τις υψηλότερες θετικές μέσες αποδόσεις είχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,70%, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Αγορών με 0,20% και τα ένα Ομολογιακό Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών με 0,18%.

Η επενδυτική αδράνεια της Παρασκευής ήταν χαρακτηριστική και στο επίπεδο εισροών/εκροών. Οι έντονες εκροές στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου αξίας 2,405 εκατ. €, ήταν αυτές που ουσιαστικά οδήγησαν στο αρνητικό ισοζύγιο της αγοράς των Α/Κ. Στην εν λόγω κατηγορία οι σημαντικές εξαγορές του τελευταίου δεκαημέρου συνεχίζονται με αδιάκοπτο ρυθμό. Σε αξία εξαγορασθέντων μεριδίων ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 272 χιλ. €, Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 263 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 258 χιλ. €. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μικτά με 997 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 911 χιλ. €.

Ειδικότερα για τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, οι ετήσιες απώλειες Ενεργητικού είναι μεγάλες και ανέρχονται πλέον σε -9,46%. Προέρχονται κατά κύριο λόγο από την μείωση των μεριδίων κατά -8,12%, που αντιστοιχεί σε εκροές αξίας 34,297 εκατ. €. Σε αντιδιαστολή, το Ενεργητικό την ίδια περίοδο καταγράφει άνοδο 1,75%, με θετικό ρυθμό μεριδίων 0,59% και εισροές αξίας 89,225 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v