Πτώση 0,28% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια σημείωσαν μικρή υποχώρηση κατά 0,28% και διαμορφώθηκαν στα 6,536 δισ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 22/2/2017

Το ανοδικό σερί του Ενεργητικού των Α/Κ που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες διεκόπη στη διάρκεια της Τετάρτης, καθώς τα υπό διαχείριση κεφάλαια σημείωσαν μικρή υποχώρηση κατά 0,28% και διαμορφώθηκαν στα 6,536 δις €.

Δύο ήταν οι κύριοι συντελεστές που οδήγησαν στη χθεσινή φθίνουσα πορεία:

α) η έντονη υποχώρηση των μεριδίων κατά -0,12%, που αντιστοιχεί σε υψηλές ημερήσιες εκροές κεφαλαίων αξίας 7,614 εκατ. €. Θυμίζουμε, ότι σε όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου είχαμε σημαντικές εισροές κεφαλαίων, οι οποίες μετριαστήκαν κατά τις δύο τελευταίες ημέρες και τελικά οδήγησαν στις χθεσινές εξαγορές μεριδίων. Ειδικότερα, θα πρέπει να εστιάσουμε στην κατηγορία των Σύνθετων Α/Κ Ειδικού Τύπου, καθώς σε όλη τη διάρκεια του 2017 έχει σημαντικές εκροές, οι οποίες μάλιστα έχουν ενταθεί το τελευταίο τριήμερο.

β) Στην αισθητή μέση αρνητική απόδοση των κατηγοριών των Α/Κ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά και κατέχουν σε μερίδιο αγοράς το 1/3 του συνολικού Ενεργητικού.

Αναλυτικότερα, τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη είχαν αρνητικό μέσο πρόσημο -0,98%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας -0,75%, τα Μικτά Α/Κ -0,35% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας -0,29%. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν επίσης τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,51%.

Συνολικά 7 από τις 20 κατηγορίες Α/Κ, έκλεισαν με πτωτική μέση απόδοση και οδήγησαν το σύνολο της αγοράς των Α/Κ σε οριακό αρνητικό πρόσημο -0,07% (παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ). Από τις 12 κατηγορίες που έκλεισαν θετικά, ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,29%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Χωρών με 0,21% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,17%.

Η κινητικότητα των επενδυτών χαρακτηρίστηκε κυρίως από ψυχολογία πώλησης, οπότε οι εξαγορές οδήγησαν στο υψηλό αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Την μεγαλύτερη αξία εκροών είχαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 4,142 εκατ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,812 εκατ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 952 χιλ. €. Εισροές άξιες αναφοράς είχαν μόνον τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και τα Μικτά Α/Κ, αξίας 326 χιλ. € και 201 χιλ. €, αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v