Οριακή πτώση 0,07% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Το Ενεργητικό υπέστη οριακή υποχώρηση της τάξεως του -0,07% και διαμορφώθηκε στα 6,532 δισ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 23/2/2017

Με οριακές αυξομειώσεις κινήθηκε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Πέμπτης. Το Ενεργητικό υπέστη οριακή υποχώρηση της τάξεως του -0,07% και διαμορφώθηκε στα 6,532 δις €. Τα μερίδια είχαν ανοδικό ρυθμό κατά 0,01%, τα οποία όμως δεν αντιστοιχούν σε εισροές κεφαλαίων. Αντιθέτως, υπήρξαν εξαγορές, πολύ μικρής, όμως, αξίας, που ανήλθε στα 929 χιλ. €.

Οι 15 από τις 20 κατηγορίες Α/Κ έκλεισαν με πτωτική μέση απόδοση, οι 4 κινήθηκαν ανοδικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Το αποτέλεσμα, ήταν, το σύνολο της αγοράς των Α/Κ να καταγράψει μικρό αρνητικό πρόσημο -0,14%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Σε μέσες απώλειες καθαρής τιμής ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -1,03%, τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,48% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,31%.

Στον αντίποδα, την υψηλότερη άνοδο είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,43%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,26% και το ένα Ομολογιακό Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών με 0,19%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών των Α/Κ, η οποία αλληλοεξουδετερώθηκε και οδήγησε στο ελάχιστα αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Τις περισσότερες εισροές είχαν τα Funds of Funds Μετοχικά Α/Κ με 5,001 εκατ.€, που δείχνουν ότι απορρόφησαν εκροές ανάλογης, σχεδόν, αξίας 4,582 εκατ. € από τα Funds of Funds Μικτά (η εν λόγω κίνηση ουσιαστικά έλαβε χώρα σε μία μόνον ΑΕΔΑΚ). Σε εισροές ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,006 εκατ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 444 χιλ. €. Συνεχίζονται οι έντονες εξαγορές μεριδίων στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, με χθεσινή αξία εκροών 2,949 εκατ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας επέστρεψαν και πάλι σε εκροές (μετά την ανάπαυλα μίας ημέρας), με αξία εξαγορασθέντων μεριδίων 179 χιλ. €, ενώ τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν πολύ μικρές εισροές, μόλις 22 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v