Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οι δημοσκοπήσεις και η ανοιχτή πληγή της κυβέρνησης *Η Eurobank, τα στεγαστικά και τα ταξίδια σε Λονδίνο-ΗΠΑ *Πικρές αλήθειες για τα τρένα

EUROBANK Ι: Μετρούν, ξαναμετρούν στις τράπεζες την επίδραση της αύξησης των επιτοκίων στα δανειακά χαρτοφυλάκια. Η άσκηση και για τη Eurobank (σ.σ. είχε προηγηθεί η Πειραιώς) έβγαλε το ίδιο αποτέλεσμα: τα επιχειρηματικά δάνεια δεν ιδρώνουν ενώ τα στεγαστικά αποτελούν την πλέον ευαίσθητη κατηγορία.

Όπως καταλαβαίνετε, το στρεσάρισμα του στεγαστικού δανειακού χαρτοφυλακίου θα γίνεται σε τακτή βάση και εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξουν παρεμβάσεις.

Τα φρέσκα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που περιμένει η τράπεζα το 2023 εκτιμώνται στα 400 εκατ. ευρώ.

Διπλό χτύπημα για τον Κώστα του Αχιλλέα - Νέες βόμβες για Nord Stream - Σφηνάκια για stress test, Εθνική Ασφαλιστική

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Το θέμα της βουλευτικής υποψηφιότητάς του εμφανώς έχει αρχίσει να αποτελεί τροχοπέδη για το κυβερνητικό αφήγημα στην υπόθεση των Τεμπών. Πέρα από τα χτυπήματα της αντιπολίτευσης, η επίδραση είναι μεγάλη στην κοινή γνώμη, φέρνοντας σε αμηχανία υπουργούς και βουλευτές που καλούνται να υπερασπιστούν το θέμα στα κανάλια.

Το πιο σημαντικό όμως -και είναι μάλλον ανόητο να καμώνεται κάποιος πως δεν το αντιλαμβάνεται- είναι ότι τυχόν νέα βουλευτική υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή (φωτ.) «νοθεύει» πλήρως την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι ανέλαβε πράγματι και ειλικρινά την πολιτική ευθύνη. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το ίδιο με Τόσκα και Δούρου, ένα χρόνο μετά το Μάτι, δεν αποτελεί πειστικό επιχείρημα, παρά μόνο για φανατικούς κομματικούς οπαδούς. Οι υπόλοιποι αναζητούν διαφορές προς το καλύτερο, όχι ομοιότητες προς το χειρότερο.

Ποια deals παγώνουν μετά τα Τέμπη - Δικηγόροι άρχισαν το... ψάξιμο στη Frigoglass - Οι εταίροι στη νέα εξαγορά Ταμβακάκη

ΤΑΜΒΑΚΑΚΗΣ: Η αγορά έχει προεξοφλήσει τη νέα εξαγορά του EOS Capital, παρότι ο επικεφαλής του δηλώνει ότι το deal δεν έχει κλείσει. Οπως μαθαίνουμε, μάλιστα, εκτός από το fund του κ. Ταμβακάκη (φωτ.) στο σχήμα των αγοραστών της πατρινής MED Frigo βρίσκεται το fund Elikonos Capital Partners καθώς και ένας εφοπλιστής με 40 βαπόρια.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ενδιαφέρον του κ. Ταμβακάκη για την πατρινή εταιρεία δεν είναι σημερινό. Στο παρελθόν είχε βρεθεί με τους μετόχους της MED Frigo. Εκείνο το ραντεβού, όπως μαθαίνει η στήλη, το είχε κανονίσει επικεφαλής γνωστής εταιρείας που συνεργάζεται με τους Πατρινούς συνεταίρους.

Μετά τα Τέμπη «καμπανάκια» και στις αερομεταφορές - Παίζουν τον… παπά με τον Δαγούμα - Νέο διπλό χτύπημα από HIG

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: «Όπου κι αν πας, εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είν’ ο παπάς, πού είν’ ο παπάς;» λέει το γνωστό άσμα.

Όχι, δεν… μεράκλωσε ξαφνικά η στήλη. Το θυμήθηκε γιατί ταιριάζει γάντι με την κυβερνητική πολιτική [του Κώστα Σκρέκα (φωτ.) και του Μαξίμου[ απέναντι στον πρόεδρο της ΡΑΕ Αθανάσιο Δαγούμα.

Μια τον βαφτίζει αντιπρόεδρο, επικεφαλής του κλάδου Ενέργειας, στη νέα υπερ-Αρχή που θα έχει και τα ύδατα και τα απόβλητα, μια πρόεδρο στον ίδιο κλάδο. Την ίδια στιγμή, όμως, κυκλοφορούν στην αγορά φήμες ότι τελικά τον προορίζει για πρόεδρο της υπερ-Αρχής, χωρίς, όμως, να ασχολείται με την ενέργεια αλλά με τη… λάντζα της.

Χρηματιστήριο: Μυρίζει… μπαρούτι - Τα νέα πρόσωπα και οι απουσίες στο νέο ΔΣ της ΕΑΕΕ - Κατώτατος μισθός: Πότε και… πόσα

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Για το πολιτικό ρίσκο (και τα ερωτήματα περί κυβερνησιμότητας στις δεύτερες εκλογές), όπως και τις ήδη συσσωρευμένες αποδόσεις μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, τα είπαμε χθες.

Φαίνεται όμως ότι προκύπτουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες. Οι χθεσινές δηλώσεις Powell έρχονται να προστεθούν στις προσδοκίες πολλών ειδικών ότι μπορεί να προκύψει επίμονος πληθωρισμός (άρα και περαιτέρω σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες), χωρίς ουσιώδη επέκταση της οικονομίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

v