Στάση αναμονής με εναλλαγές προσήμων στο ΧΑ

Εντεκα φορές άλλαξε πρόσημο ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση. Μόνο η Eurobank έδειξε αντιστάσεις από τις τράπεζες. Αγοραστές και στον ΟΠΑΠ. Πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Με τον τζίρο, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση να σταθεροποιείται λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ, οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις από το Eurogroup, αφουγκραζόμενοι τις “εισαγόμενες” ειδήσεις και πιθανές διαρροές.

Με διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών ο Τραπεζικός κλάδος, μετά την χθεσινή, αναπάντεχη για πολλούς ανοδική αντίδραση, ενώ ΟΠΑΠ, Coca-Cola και Motor Oil “έβαζαν πλάτη” στον Δείκτη προκειμένου να ξεπεράσει τις όποιες ρευστοποιήσεις σε Τράπεζες, ΔΕΗ, Μυτιληναίο και Folli Follie Group.

Με την νευρικότητα έκδηλη, αλλά και τις όποιες ρευστοποιήσεις σαφώς ελεγχόμενες, ήταν επόμενο ο Δείκτης να αναλωθεί σε αλλαγές προσήμων, τερματίζοντας την συνεδρίαση με απόλυτα οριακή μεταβολή και αφού είχε αλλάξει πρόσημο 11 φορές.

Μένοντας στον 20αρη, αξίζει να σημειωθούν οι αγοραστές που έβγαλε ο ΟΠΑΠ λίγο μετά τις 16.40, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος να κλείσει πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν έως και αποκαρδιωτική την συμπεριφορά της μετοχής, καθώς συμπλήρωσε 17 ολόκληρες συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ.

Από τον Τραπεζικό κλάδο, μόνο η Eurobank προσπάθησε να μειώσει κι άλλο την ψαλίδα από την Εθνική, με την τελευταία να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ με αλλαγές προσήμου κινήθηκαν Πειραιώς και Alpha Bank.

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της Folli Follie Group, χωρίς οι πωλητές να εμφανίζουν ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις και οι όγκοι να διατηρούνται σε μάλλον χαμηλά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση και αν διατρηθεί καθοδικά η στήριξη στα 10 ευρώ, η “νότια” τάση θα ανεβάσει στροφές.

Στην άλλη πλευρά, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Motor Oil, συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με “καύσιμο” τα πονταρίσματα για ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου. Αν η μετοχή συνεχίσει να κινείται “βόρεια” η επόμενη τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 7,75 ευρώ και αμέσως μετά στα 8,75 ευρώ.

Με το Eurogroup μπροστά, απόλυτα φυσικό ήταν οι επενδυτές να προσέχουν τα σχόλια και τις δηλώσεις που γίνονταν.

Η UBS υποστήριξε ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης, καθώς πρόκειται για το συνηθισμένο δράμα που παίζεται στην Ευρώπη κάθε τρεις μήνες. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν πρέπει να ανησυχεί τόσο για την Ελλάδα, όσο για την Ισπανία. Οι Ευρωπαίοι έχουν ένα σχέδιο για την Αθήνα. Στην περίπτωση όμως της Ισπανίας τα πράγματα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα.

Το αίτημα διάσωσης από τη Μαδρίτη είναι αναπόφευκτο, σύμφωνα με τη UBS. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν θα υποβληθεί από την Κυβέρνηση Rajoy, αλλά πότε. Οι Αγορές ελπίζουν ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία με την Ευρώπη, τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για τη UBS, ωστόσο θα ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη για τις Αγορές.

Ανεπαρκείς χαρακτηρίζει τις προτάσεις που συζητούνται στην Ευρώπη για τη μείωση του Ελληνικού χρέους η ομάδα της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank, σύμφωνα με ειδική μελέτη που εξέδωσε, σχετικά με τα περιθώρια λήψης νέων μέτρων από τους επίσημους δανειστές με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο 2013-2016 και την βελτίωση της βιωσιμότητας του Δημοσίου χρέους της Χώρας, ενώ εκτιμά ότι οι στρατηγικές που προωθούνται θα μπορούσαν να επιφέρουν συνολική μείωση του λόγου Δημοσίου χρέους ΑΕΠ έως και 9,5 μονάδες (σωρευτικά) την περίοδο 2012-2020. Ωστόσο από μόνες τους ενδεχομένως να μην επαρκούσαν για την επίτευξη του στόχου λόγου χρέους-ΑΕΠ 120% το 2020.


Μικροπολιτικά παιχνίδια από τη Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αντιτίθεται στο αναπόφευκτο “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους για μικροπολιτικούς λόγους, υποστηρίζει σε άρθρο του στο Spiegel o Στέφαν Κάιζερ, χαρακτηρίζοντας τη στάση της ανέντιμη και δειλή.

Ο κ. Kάιζερ υποστηρίζει ότι είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή οι φορολογούμενοι της Γερμανίας και των άλλων Κρατών Μελών θα κληθούν να πληρώσουν την επιβολή ενός “κουρέματος” στα δάνεια της Ελλάδας από τον Επίσημο Τομέα. Αλλά αντί οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να πουν την αλήθεια στους ψηφοφόρους τους, επιλέγουν διάφορα επικοινωνιακά κόλπα για να μεταφέρουν το πολιτικό κόστος για αργότερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκελα Μέρκελ πρωταγωνιστεί στην "στρατηγική της εξαπάτησης", επιδιώκοντας να καθυστερήσει την παράδοση του “Ελληνικού λογαριασμού” στους Γερμανούς κατά 10 μήνες, μετά τη διενέργεια των εκλογών το Φθινόπωρο του 2013.

“Οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις έλυσαν την ανοικτή τρύπα περασμένη εβδομάδα, δίνοντας στην Ελλάδα δύο επιπλέον χρόνια για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα” αναφέρει άρθρο του Bloomberg. Η απαιτούμενη επιπλέον χρηματοδότηση προκάλεσε τη σύγκρουση με το ΔΝΤ, δεδομένου ότι θα προσθέσει στο φορτίο του χρέους στην Ελλάδα, αντί της μείωσης του.
“Η Ελλάδα είναι σε ένα χάος” αναφέρει ο James Mirrlees, Νομπελίστας οικονομολόγος.
 
Η Ευρώπη δεν θα λύσει το πρόβλημα με "κόλπα με μικρά κομμάτια της διάσωσης" τόνισε, επισημαίνοντας ότι η όποια απόφαση να πρέπει να πάρει την έγκριση από τα Κοινοβούλια των Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ψηφίσει η Bundestag για την εκταμίευση της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, σύμφωνα με Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Συντηρητικών, Grosse-Broemer, ο οποίος δήλωσε πως το συντηρητικό κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ είναι βέβαιο ότι το θέμα θα λάβει την έγκριση της Bundestag.


Η τριμηνιαία έρευνα της Fitch για την κρίση στην Ευρωζώνη

Αισιόδοξοι για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι θεσμικοί επενδυτές, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα που πραγματοποίησε ο διεθνής οίκος Fitch.

Αναλυτικότερα το 86% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, όπως οι Αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ και τα σχέδια για Τραπεζική ενοποίηση, αποτελούν σημαντικά βήματα για την επίλυση της κρίσης. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικοί οικονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι.

Το υπόλοιπο 14% εμφανίζεται περισσότερο απαισιόδοξο και προβλέπει ότι οι δράσεις που έχουν ανακοινωθεί θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο. Προβλέπουν ότι Ισπανία και Ιταλία θα δεχθούν ξανά πίεση από τις Αγορές. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου. Σε αυτή ερωτήθηκαν θεσμικοί επενδυτές που διαθέτουν περί τα 7,4 τρισ. δολάρια.


Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αυτοσυγκράτηση και αναμονή των αποφάσεων συνιστούν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, τονίζοντας ότι η απόφαση του Eurogroup θα είναι ο καταλύτης προκειμένου η Αγορά να ξεφύγει από την παρατεταμένη συσσώρευση μεταξύ 750 και 850 μονάδων.

Από την άλλη, αν η απόφαση δεν πείσει τις Αγορές για εξεύρεση λύσης, όσον αφορά την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, τότε οι πωλητές θα αναλάβουν τα “ηνία” της Αγοράς και δεν αποκλείεται να κινδυνεύσει και η στήριξη των 750 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, η υπέρβαση της ζώνης των 840 – 850 μονάδων, θα κινητοποιήσει άμεσα τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με μοναδικό γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Στο ταμπλώ του FTSE, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Ελ. Πετρελαίων και ΟΤΕ, επτά μετοχές εξασφάλισαν το θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+1,39%), Motor Oil (+1,92%), Eurobank (+0,38%), Μέτκα (+0,13%), ΟΠΑΠ (+1,89%) και Τιτάν (+0,45%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την CPB (-5,45%). Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Πειραιώς και Μυτιληναίο, του 3% για Βιοχάλκο και Κύπρου, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 821,23 μονάδες με κέρδη 0,04%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 52,7 εκατ. από τα οποία τα 0,8 αφορούσαν “πακέτα” (CPB, Jumbo, ΟΠΑΠ).

Καλή η τελική εικόνα με 82 ανοδικές μετοχές έναντι 55 πτωτικών και για 17 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, αυτή έδωσε κάποιες θετικές ενδείξεις για αυτούς που υπομονετικά περιμένουν την κίνηση τίτλων εκτός Τραπεζικού ταμπλώ και χαμηλότερα του 20αρη. Έτσι σαν θετική ένδειξη φάνηκε στο σημερινό +2,12% του δείκτη Μεσαίας – Μικρής κεφαλαιοποίησης, έναντι του -0,62% του FTSE και του -2,53% του Τραπεζικού δείκτη.

Μία ματιά στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων για τους πρωταγωνιστές ημέρας.

Έτσι το +9% του δείκτη Υγείας, θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό αποτέλεσμα, μετά το +8,99% του Ιατρικού, το +9,01% του Υγεία και του +12,64% του Ιασώ, με το τελευταίο να κινείται σε υψηλά 14 μηνών.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε να ανηφορίζει με ελάχιστες συναλλαγές ο Παπουτσάνης, 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Αστέρα, έβγαλαν εκ νέου αγοραστές τα Πλ. Θράκης, όμως όταν τραβήχτηκε σημαντικό “bid” από τους αγοραστές ο τίτλος υποχώρησε σημαντικότατα από τα υψηλά ημέρας των 1,13 ευρώ, ίσως αξίζουν προσοχής οι συναλλαγές που έγιναν στα 3,00 ευρώ στην Flexopack, ενώ 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Ιντρακόμ.

Εκτιμήσεις για πιθανό γύρο συγχωνεύσεων στον κλάδο, έδωσαν κινητικότητα στον Νηρέα, για να ακολουθήσει και η Σελόντα, ενώ συναλλαγές … 15μερου πραγματοποιήθηκαν στην Byte.

Επίσης, σε κάποιους φαίνεται ότι άρεσαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου της ΕΛΒΑΛ, ενώ στον Λύκο αποφάσισαν να γίνουν πιο “κινητικοί” οι αγοραστές και η μετοχή αύξησε συναλλαγές συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Ακούραστος ο μόνιμος αγοραστής στην Κρι Κρι, ενδείκνυται για αυτούς που … ξέρουν να περιμένουν (!)


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ζητούμενο είναι η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται όχι τόσο η απόφαση του Eurogroup
για την εκταμίευση ή μη της δόσης, κάτι το οποίο φαίνεται εν μέρει να έχει προεξοφληθεί θετικά από την Αγορά, όσο για το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ σε αυτή.
 
Άλλωστε οι δηλώσεις Λαγκάρντ για τη βιωσιμότητα του χρέους, όχι τις τελευταίες μέρες, ή εβδομάδες, αλλά τους τελευταίους μήνες, είναι το πραγματικό ζητούμενο για την Ελλάδα.

Η συνεχής καθυστέρηση ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και βέβαια της εκταμίευσης των δόσεων δυστυχώς επιδεινώνει την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, με τα τελευταία στοιχεία του ΑΕΠ να καταδεικνύουν το μέγεθος της ύφεσης (-7,2% το γ΄ 3μηνο από -6,3% το β΄ 3μηνο), όπως άλλωστε και αυτά της ανεργίας (25,4% τον Αύγουστο από 24,8% τον Ιούλιο). Βέβαια εκτός από το μείωση του χρέους ζητούμενο για την Ελλάδα είναι και παραμένει, η ανάπτυξη.

Όταν οι σημαντικές αστοχίες των υπαγορευμένων Μνημονίων συνοδεύονται από νέα σκληρότερα μέτρα που ενέχουν σημαντικές φορολογικές αλλαγές για ιδιώτες και για επιχειρηματίες, πως μπορεί κάποιος, που ακόμα και να θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, να επενδύσει σε αυτήν;

Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν για να αυξηθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η ύπαρξη σταθερότητας όχι μόνο στο φορολογικό, αλλά σε όλα τα επίπεδα.
 
Η θετική γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας τους προηγούμενες μήνες, δεν πρέπει να μετατραπεί σε πολυγλωσσία τώρα.

Βεβαίως και είναι ζητούμενη η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, αλλά ζητούμενο είναι και η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Εμπιστοσύνη στα μέτρα που ψήφισε και στις θυσίες που αποδέχεται να κάνει ο Ελληνικός Λαός.

Εμπιστοσύνη που θα έπρεπε να μεταφραστεί σε άμεση εκταμίευση της ενισχυμένης μάλιστα δόσης και όχι με ολιγωρία και καθυστερήσεις. Πόσο μάλλον με φράσεις του τύπου από τους Ευρωπαίους, “ότι δεν έχουμε λόγο να βιαζόμαστε”.

Αλήθεια; Πριν ήταν μόνο η Ελλάδα. Τώρα πόσες Χώρες είναι; Και ποιες Χώρες εκτιμώνται ότι θα γίνουν τα νέα θύματα της κρίσης χρέους; Μάλλον αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Και το χρήμα έχει γίνει πολύ δύσκολο πλέον να αποκτηθεί.

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., παρά την ημιτελή έκθεση της τρόικας, λόγω των επιφυλάξεων του ΔΝΤ, όσον αφορά την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, η πολιτική απόφαση υπέρ της Ελλάδας φαίνεται ότι θα επιτευχθεί, με αποτέλεσμα την εκταμίευση της δόσης ξκαι την αγωνία για την επόμενη στο α’ τρίμηνο του 2013.

Το “καμπανάκι” της Moody΄ς με την υποβάθμιση της Γαλλίας, έχει σαν τελικό αποδέκτη την Γερμανία, που φέρει σημαντικές ευθύνες για την διόγκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, με την Γαλλία να φαίνεται ο επόμενος “μεγάλος ασθενής”, επισημαίνει ο κ. Πολυχρονέας.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικρά κέρδη στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που δείχνουν να ξεπερνούν την υποβάθμιση της Γαλλίας, ενώ με μικτά πρόσημα κινείται τις πρώτες ώρες η Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα, σε υποβάθμιση της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα, σε “Aa1” από “Aaa”, προχώρησε ο οίκος Μοοdy’s, διατηρώντας αρνητικό το outlook για την οικονομία της Χώρας.

Ο διεθνής οίκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας, εάν η Σοσιαλιστική Κυβέρνηση αποτύχει να εφαρμόσει τις ανακοινωθείσες μεταρρυθμίσεις.

“Η υποβάθμιση της Γαλλίας θα επηρεάσει και την αξιολόγηση του ESM, παρότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προσδιοριστεί ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση”, σημειώνει επικεφαλής αναλυτής της Moody’s.

Εν τω μεταξύ, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν 3,6%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο 2008, τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νέες κατοικίες ανήλθαν στις 894.000 (στο 12μηνο). Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα “σηκωθούν” 3,7% λιγότερες νέες οικοδομές, μετά την θεαματική εκτίναξη 15,1% του Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη, οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών μειώθηκαν 2,7% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση των νέων αδειών κατά 2,8% μετά την άνοδο 11,1% τον προηγούμενο μήνα.

-----ΧΠΑ

Ελαφρώς πτωτική συνεδρίαση, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, κάτι που δικαιολογεί, την υποχώρηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών που έφθασαν τα 49.649 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FTSE ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφώς υποδεέστερη απόδοση, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,25%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.955, τιμή εκκαθάρισης 293,5), κινήθηκαν μεταξύ 292,5 και 299,5 μονάδων.

Απόλυτη ακινησία από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (16.163), Alpha Bank (11.543), Κύπρου (2.078), ΔΕΗ (1.087), ΟΤΕ (908), ΟΠΑΠ (862), Πειραιώς (12.824), Μυτιληναίο (350), Eurobank (2.154), MIG (123), ΓΕΚ (172), Intralot (546), CPB (340), Motor Oil (124), Ελλάκτωρα (100).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 52% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 685 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (287 δικαιώματα αγοράς και 398 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.351.349 τεμ.), Εθνική (4.506.106 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v