Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς τζίρο... άνοδος στη Σοφοκλέους

Χαμηλού κόστους αντίδραση-προεξόφληση διατηρεί το Χ.Α. πάνω από τις 800 μονάδες. Με υψηλά ποσοστά απόδοσης για τραπεζικές μετοχές και συνέχιση της ανοδικής φοράς για μη τραπεζικά χαρτιά. Περιορισμένος ο τζίρος.

Διατηρείται πάνω από τις 800 μονάδες η αντίδραση του Χ.Α. Χαμηλών συναλλαγών η καθαρά τεχνικής μορφής κίνηση, με τον FTSE-20 κατά 2,70% υψηλότερα στις 287 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη κατά 2,08% στις 807 μονάδες.

Αντίδραση, αλλά με συναλλαγές που μόλις ξεπερνούσαν τα 18,2 εκατ. ευρώ στις 13.10. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό πως μόλις σε 6 μετοχές η αξία υπερέβαινε το 1 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, 2,9 εκατ. στην Alpha Bank, 2,7 εκατ. στην Εθνική, 2,6 εκατ. στην Πειραιώς και 1,3 εκατ. στον ΟΠΑΠ, 1,2 εκατ. στην Κύπρου και 1,1 εκατ. στη ΔΕΗ.

Πρόκειται, όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, για προσπάθεια προεξόφλησης, εν όψει eurogroup, από μερίδα των αποκαλούμενων «ισχυρών χεριών» και κάποιων επενδυτικών τμημάτων τραπεζικών ομίλων.

Επίσης, εμφανής είναι και η στάση αναμονής πολλών ακόμη ενεργών παικτών, επενδυτών που περιμένουν κάτι πιο χειροπιαστό από την πλευρά των δανειστών.

Ενθαρρυντική θεωρείται η προσπάθεια αντίδρασης τραπεζικών μετοχών, με την Alpha Bank κατά 6,67% υψηλότερα, την Πειραιώς κατά 5,78%, τη Eurobank 4,12% και 3,38% την Εθνική.

Συνεχίζουν όμως και μη τραπεζικές μετοχές, που ούτως ή άλλως βρίσκονται εδώ και καιρό σε φάση διαφοροποίησης. Σημαντικά κέρδη, και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές, στις μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ αλλά και των Motor Oil, Μυτιληναίου, Ελλάκτωρ.

Διαφοροποίηση που διαχέεται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς οι μετοχές των εταιριών Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή, Παρνασσός, Σιδενόρ, Υγεία, Intracom, ΓΕΚ Τέρνα, J&P ΑΒΑΞ συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Από πλευράς απόδοσης, ΕΛΓΕΚΑ, Παρνασσός, Intracom, ΕΛΒΑΛ και Intrakat ενισχύονται περισσότερο από 4%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v