Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποντάρει σε «ανάσες» για Ελλάδα η αγορά

Στο ρυθμό της προεξόφλησης των εξελίξεων παραμένει η ελληνική αγορά, με τους παίκτες να στοιχηματίζουν σε "μικρές ανάσες" από τους δανειστές. Οι πιέσεις στη Wall, ο ρόλος της Γαλλίας και το πλεονέκτημα της Αθήνας.

Στα σκαριά ενδιάμεση λύση για την Ελλάδα, σημείωνε (στις 16/11) το euro2day με τις αγορές, το ΧΑ, τις εξελίξεις να «τρέχουν» στο ρυθμό προεξόφλησης.

Οπως αναφέραμε χθες, ο νέος κύκλος των αγορών, φθάνει σύμφωνα με τα γερμανικά συμφέροντα, μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο του 2013. Με ότι αυτό προοιωνίζεται και για τη χώρα μας στο μεσοδιάστημα. Ταυτόχρονα, τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερα ξένα ΜΜΕ και αναλυτές αρχίζουν να στοχεύουν στο επόμενο «θύμα» της κρίσης χρέους, την Γαλλία.

Η Ισπανία θεωρείται τελειωμένη υπόθεση (θέμα συγκυρίας και...ατυχήματος το πότε θα ενταχθεί σε ολοκληρωτικό Μνημόνιο) και πέραν των γερμανικών Μέσων, το Economist συνεχίζει την...προβοκάτσια με το τελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού «Ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης είναι η Γαλλία» να μην αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνείας.

Την ίδια στιγμή στην Wall Street βασικοί δείκτες φαίνεται, πως ολοκληρώνουν τον ανοδικό σχηματισμό τους και (τουλάχιστον) ο S&P 500 αρχίζει να κλίνει χαμηλότερα. Είναι αρκετά νωρίς- και για αυτό παρακινδυνευμένο να ειπωθεί με βεβαιότητα- πως είμαστε κοντά σε καθοδική λύση σχηματισμών αναστροφής αλλά καλό θα ήταν να έχουμε το νου μας. Τουλάχιστον από τεχνική πλευρά ο S&P 500 στέλνει τα πρώτα (?) μηνύματα αβεβαιότητας, αλλαγής τάσης.

Θα μείνουμε όμως λίγο περισσότερο στην περίπτωση της Γαλλίας (η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη της ευρωζώνης) αφού εκτός των αντιδράσεων του Παρισιού δεν είναι λίγοι αυτοί (ακόμη και στην Γαλλία) που επιφυλάσσονται για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής Ολάντ. Μην ξεχνάμε, πως θεωρητικά υποχρέωση της κυβέρνησης του, είναι η μείωση του ελλείμματος χαμηλότερα του 3% μέσα στο 2013.

Η ουσία είναι πως (όπως παραδέχονται και οι γερμανοί) μία γαλλική αποτυχία θα οδηγήσει τις αγορές να «εκβιάσουν» ακόμη πιο υψηλά επιτόκια στα ομόλογα, που διατηρούνται λ.χ. τα γερμανικά κάτω από το 2% θεωρώντας την γαλλική οικονομία ασθενή θύλακα της ευρωζώνης.

Ενδεχομένως να διαβάζεται υπερβολικό αλλά μέχρι τις γερμανικές εκλογές η Αθήνα έχει ισχυρό πλεονέκτημα στα χέρια της, καθώς μία ενδεχόμενη φυσική χρεοκοπία θα έχει μεγαλύτερο κόστος από αυτό των...διασώσεων. Δεδομένης της γαλλικής κατάστασης στο Βερολίνο «κοστίζει» λιγότερο το βάρος αναχρηματοδότησης του «ελληνικού προβλήματος» από ένα άτακτο σκάσιμο ή ένα Grexit. Βέβαια ο χειρισμός θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι δανειστές, οι Γερμανοί.


Παζάρι και ανάσες για την Ελλάδα

Σε αυτό το περιβάλλον εκτιμάται, πως στην Ελλάδα θα δοθούν μικρές «ανάσες» να συντηρηθεί στην ημιθανή κατάσταση της ή να βελτιωθεί έστω λίγο το κλίμα. Ούτως ή άλλως το Βερολίνο έχει εξασφαλίσει (από τις ελληνικές κυβερνήσεις) σχεδόν το σύνολο των πάγιων απαιτήσεων/ σχεδιασμών. Είναι ενδεικτικό άλλωστε, πώς τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται το θέμα της Επιτροπείας, του «ειδικού λογαριασμού», της απώλειας κυριαρχίας, του αναβαθμισμένου υπέρ- ρόλου των κάθε λογής Φούχτελ.

Πιθανότατα σε αυτό το περιβάλλον το τραπεζικό σύστημα θα ανακεφαλαιοποιηθεί όπως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των δανειστών, αφήνοντας ψήγματα... αυτοδιαχείρισης σε διοικήσεις ομίλων και μεγαλομετόχους.

Ανάλογα θα προωθηθούν- με πολύ πιο άγριο τρόπο- οι αποκρατικοποιήσεις (!) με αναβαθμισμένο τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ (ακριβώς για αυτόν τον λόγο) κάτι, που σημειώνεται σε σχετικό θέμα (16/11) του euro2day. Από αυτό το...μέτωπο θα αναδειχθούν τα νέα «τζάκια» , blue chips, με τον μη τραπεζικό τομέα να έχει- πάντα κατά την εκτίμηση μας- σημαντικό ρόλο. Είτε σαν συνεργάτες των δανειστών είτε σαν υπεργολάβοι/κοινοπράκτες, ορισμένοι έλληνες επιχειρηματίες και παράγοντες θα βρεθούν εντός παιδιάς. Πάντα κατά την εκτίμηση μας αυτό αποτυπώνεται εδώ και καιρό -με βραδύτητα αλλά σταθερά- και χρηματιστηριακά στο ταμπλώ. Τα επόμενα blue chips (που μπορεί να είναι και παλιά/παραδοσιακά τζάκια) διαφοροποιούνται από εβδομάδα σε εβδομάδα, από μήνα σε μήνα.

Μία απλή/πρόχειρη ματιά στην απόδοση μετοχών (από την αρχή του έτους μέχρι το χθεσινό κλείσιμο) ενισχύει αυτή την προσέγγιση. Κυρίως όμως η διακύμανση μετοχών συγκεκριμένων εισηγμένων το τελευταίο 3μηνο και μήνα. Διαφοροποίηση που επέρχεται λόγω των τοποθετήσεων του καλούμενου «έξυπνου χρήματος» , των κάθε λογής insiders, των επενδυτικών τμημάτων των ίδιων των τραπεζών.

Μία ματιά στην σύνθεση συγκεκριμένων τραπεζικών χαρτοφυλακίων θα έρθει προς επίρρωση της εκτίμησης μας.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 801,99 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 1,43%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 4,53%, ο Mid 30 με άνοδο 6,20% ενώ ο Small Cap 80 κινήθηκε υψηλότερα 2,56%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Τεχνολογίας (12,94%) και Πρώτες Ύλες (11,18%).

Αντίθετα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (-15,03%), Τηλεπικοινωνίες (-1,35%) και Τρόφιμα- Ποτά (0,59%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Nutriart (70,59%), Πήγασος (36,19%), Q&R (26%), Ιντεάλ (25,60%), Unibios (25%), Ιατρικό Αθηνών (24,84%), Πλαστικά Θράκης (22,89%), Alsinco (19.82%), Ιντερτέκ (18,51%), Yalco (18,25%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Φιερατέξ (-30%), Μπουτάρης (- 29,11%), Sprider (- 27,27%), Eurobank (-24,36%), Sato (-23,33%), Δούρος (-19,91%), ΒΙΣ (-19,03%), ΣΙΔΜΑ (-17,66%) ΠΕΡΣΕΥΣ (-17,65%) και Alpha Bank (-17,13%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v