Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στο eurogroup

Με το χέρι στο...πληκτρολόγιο και το βλέμμα στο eurogroup ξεκινά η εβδομάδα για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Συνεχίζεται η εκκρεμότητα στις τράπεζες και η προσπάθεια διαφοροποίησης μη τραπεζικών μετοχών. Κλειδί ο ΟΠΑΠ.

Άλλη μία... διαβολοβδομάδα ξεκινά, με τις αγορές και το Χ.Α. σε εμφανή διαδικασία προεξόφλησης. Σε μυστικές συναντήσεις για την Ελλάδα αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, τη στιγμή όπου στην Αθήνα η κυβέρνηση «κλείνει» όπως-όπως ανοιχτά μέτωπα, με συνοπτικές διαδικασίες, οι οποίες (δικαιολογημένα ή όχι) πυροδοτούν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λειτουργία θεσμών αλά καρτ, ενώ και η Έλενα Λάσκαρη κάνει λόγο για... πιστόλι στον κρόταφο του Δημοσίου.

Το Χ.Α., οι insiders, τα επενδυτικά τμήματα των τραπεζών και τα αποκαλούμενα ισχυρά χέρια συνεχίζουν να ποντάρουν, κρατώντας μεν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, ενισχύοντας ωστόσο επιλεκτικά τις θέσεις τους. Αυτή η διαδικασία διατηρεί τον Γενικό Δείκτη περί τις δέκα μονάδες χαμηλότερα των 800, τον FTSE 20 στην περιοχή των 280 (στο ελάχιστο όριο του εύρους των 280-290 μονάδων), με τις τράπεζες σε δυσχερή θέση. Ωστόσο, σχεδόν παράλληλα, επιχειρείται εδώ και καιρό η διαφοροποίηση μη τραπεζικών μετοχών-εισηγμένων (αυτό αποτυπώνεται και στην απόκλιση Γ.Δ. - FTSE 20 αλλά και στην υπεραπόδοση του FtMid), ό,τι αυτό μπορεί να προοιωνίζεται για τη συνέχεια.

Ποντάρει σε ανάσες για την Ελλάδα η αγορά, σημειώναμε στο σχόλιό μας (της 17ης/11), με μερίδα παικτών να δοκιμάζει τις δυνάμεις της προς λίγο υψηλότερα επίπεδα τιμών και με την προϋπόθεση πως οι δανειστές και το Βερολίνο θα «ικανοποιήσουν» τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για λύση-διέξοδο.

Θα μπορούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να τραβήξει την αγορά πιο ψηλά σε αυτήν τη φάση -και παρά την αδυναμία της Wall Street ή την ένταση στη Μέση Ανατολή-, εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές και παίκτες, χωρίς να παραγνωρίζουν το ότι βασικοί δείκτες και τράπεζες έχουν πάρει ήδη κλίση προς τις αμέσως επόμενες στηρίξεις.

Στην υποχρέωση της Ελλάδας να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις επιμένει ο W. Schaeuble κι ο Γερμανός τσάρος φαίνεται πως ρίχνει λίγο νερό στο κρασί του, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ.

Θα πείτε, σιγά μην και δεν έβρισκαν κοινό τόπο -με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς- οι εμπλεκόμενοι, το διεθνές σύστημα, καθώς ο σχεδιασμός πηγαίνει κατ' ευχήν. Και για όποιον έχει την παραμικρότερη αμφιβολία για το τι πραγματικά διαδραματίζεται στο παρασκήνιο, ας ρίξει (ενδεικτικά και μόνο) μία ματιά στο σχετικό θέμα του euro2day για την Κύπρο, την κρίση και τις αναπόφευκτες εξελίξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v