Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αγοραστικός αιφνιδιασμός χαμηλού κόστους

Ισχυρά κέρδη στο ΧΑ με τους αγοραστές να επιστρέφουν στις τράπεζες. Ανοδος για Alpha (20,6%), Eθνική (11,4%), Eurobank (16,8%). Πτώση για Folli. Σχετικά περιορισμένος ο τζίρος. Τα σενάρια για τράπεζες.

Με σημαντικές εκπλήξεις ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, με την μικτή αξία συναλλαγών να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, έστω και αν ήταν σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Και αν η σχετική αύξηση του τζίρου ήταν μία πρώτη έκπληξη, καθώς αναίρεσε εν μέρει το κλίμα επιφυλακτικότητας που επικράτησε καθ΄ όλη την διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων, η δεύτερη και ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η επιστροφή των αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο, που “ξέχασαν” τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, τις αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες και τους επιτρόπους που θα μπουν σε όσα Τραπεζικά Ιδρύματα πάρουν κεφαλαιακή ενίσχυση από το ΤΧΣ και προχώρησαν σε άκρως επιθετικές τοποθετήσεις, δίνοντας διψήφια ποσοστά ανόδου, σε τίτλους που σφυροκοπήθηκαν άγρια στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Οι πληροφορίες ότι στο αυριανό eurogroup ενδέχεται να συζητηθούν τρόποι πιστωτικής βελτίωσης της αξιολόγησης των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του εκτόξευσαν τις τιμές των τραπεζικών τίτλων.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι το θέμα του "credit enhancement" θα συζητηθεί όντως στο eurogroup δίνουν όμως λίγες πιθανότητες να προχωρήσει μια τέτοια λύση

Ανεξάρτητα αν η σημερινή κίνηση της Αγοράς ήταν ένα “παιχνίδι προεξόφλησης” εν όψει του Eurogroup και των αποφάσεων που αναμένονται για την Χώρα, το +13,54% του Τραπεζικού δείκτη, έναντι του +5,54% του FTSE και του +2,93% του δείκτη Μεσαίας – Μικρής κεφαλαιοποίησης, ασφαλώς και δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τους πρωταγωνιστές ημέρας.

Μάλιστα οι παραπάνω δείκτες επιβεβαιώνουν ότι ο υπόλοιπος 20αρης ακολούθησε μάλλον επιφυλακτικά την Τραπεζική αντίδραση, ενώ σχετικά λίγοι ήταν οι τίτλοι, χαμηλότερα του FTSE, που συνδύασαν σημαντικά ημερήσια κέρδη με “πειστικές” συναλλαγές.

Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι το 45% του συνολικού τζίρου, αφορά συναλλαγές μόλις τριών τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.

Στο ταμπλώ του FTSE, μόνη “κόκκινη παραφωνία” η μετοχή της Folli Follie Group (-0,85%). Αντίθετα από τον υπόλοιπο “καταπράσινο” 20αρη, με διψήφιο ποσοστό ανόδου έκλεισαν οι Alpha Bank (+20,67%), Eurobank (+16,18%), Εθνική (+11,49%), Κύπρου (+10,27%) και Πειραιώς (+12,56%), ενώ με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι υπόλοιποι θεωρούμενοι Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 821,86 μονάδες (16.24) και έκλεισε στις 820,91 με κέρδη 3,85%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 56,5 εκατ.
Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 107 ανοδικές μετοχές έναντι 34 πτωτικών και για 17 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 10%.

Χαμηλότερα του 20αρη και εκτός Τραπεζικού κλάδου, στο σχόλιο της Παρασκευής, μεταξύ άλλων η στήλη ανέφερε: “Ο ΟΛΘ έχει ισχυρότατο, αλλά απόλυτα διακριτικό αγοραστή”, Σήμερα ήλθε η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία στο 5,03% ανήλθε στις 13/11/2012 το έμμεσο ποσοστό συμμετοχής της Lansdowne Partners International Limited, στο μετοχικό της εισηγμένης. Παρά ταύτα υπάρχει και άλλος ισχυρός ενδιαφερόμενος που θέλει να πάρει θέση εν όψει πιθανής ιδιωτικοποίησης και μάλιστα έχει και … έννομα συμφέροντα (!)

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε η κινητικότητα σε Ιντρακόμ, Ιντρακάτ (4η συνεχόμενη ανοδική) και Intralot, ανέβηκε ψηλότερα ο μόνιμος αγοραστής στην Κρι Κρι, αργά αλλά σταθερά συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις η ΕΥΑΘ, με ελάχιστες συναλλαγές “σκαρφαλώνει” ο Παπουτσάνης, το “bid” που εμφανίστηκε στην Inform Λύκος δεν έδειξε διατεθειμένο να τραβήξει την τιμή πολύ ψηλότερα, ενώ “αφυπνίστηκε” συναλλακτικά και όχι μόνο, ο Παρνασσός.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο

Αξιοπρόσεκτη κινητικότητα, ακόμα και στις Κυπριακές Τράπεζες, με τους αγοραστές να αγνοούν επιδεικτικά την προειδοποίηση της Moody΄ς που έθεσε υπό εξέταση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου επικαλούμενη δυο αιτίες.

Τον αργό ρυθμό των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυβέρνησης- τρόικας και την συνακόλουθη αβεβαιότητα για το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα του πακέτου στήριξης.

Ενδείξεις ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Χώρας θα είναι υψηλότερο του αναμενόμενου, δεδομένο που αυξάνει τους κινδύνους που σχετίζονται με την ρευστότητα. Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους η εκταμίευση της στήριξης είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί φέτος, λόγω του χρόνου που απαιτείται τα Εθνικά Κοινοβούλια να εγκρίνουν πακέτα βοήθειας. Επιπροσθέτως οι Προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου 2013 αυξάνουν τον κίνδυνο η εκταμίευση να δοθεί την Άνοιξη του νέου έτους.

Οι διεθνείς πιστωτές ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των Κυπριακών Τραπεζών και με τις μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο νομισματικό τομέα, όπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα. Το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης θα καθοριστεί σε ενδιάμεση έκθεση που αναμένεται να υποβληθεί από την PIMCO στις αρχές Δεκεμβρίου, ανέφερε στο Reuters η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Αλίκη Στυλιανού.


Η συμπεριφορά των τραπεζών

Σε κάθε περίπτωση και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι οι εκτιμήσεις για πιθανή απεξάρτηση της Σοφοκλέους από τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα, παραμένουν “ευχολόγια” και “ασκήσεις επί χάρτου”, αφού οι υπόλοιποι τίτλοι, στην συντριπτική τους πλειονότητα, δεν εκπληρούν τις συναλλακτικές προϋποθέσεις που θα επιθυμούσαν τα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να κινούνται με ορίζοντα ελάχιστων ημερών, αν όχι ωρών (!)

Από εκεί και πέρα, μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, η Eurobank προσπάθησε να κλείσει την “ψαλίδα” που είχε δημιουργηθεί με την Εθνική, ενώ από τεχνικής σκοπιάς και μόνο, την καλύτερη εικόνα την έχει το διάγραμμα της Alpha Bank, που σήμερα, έστω και οριακά, έδωσε κλείσιμο υψηλότερα των 1,80 ευρώ και αν οι αγοραστές μείνουν στον κλάδο και τις επόμενες μέρες, δημιουργεί κάποιες τεχνικές προϋποθέσεις να αναμετρηθεί με την ζώνη 2,00 – 2,04 ευρώ.

Αντίθετα, η Εθνική θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 1,88 ευρώ, για να ελπίζει, τεχνικά, σε κάτι καλύτερο.

Στον υπόλοιπο 20αρη, 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα, 4η συνεχόμενη ανοδική για την Jumbo, 3η για την Motor Oil που “ξαναβλέπει” κλείσιμο υψηλότερα των 7,00 ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί από την συνεδρίαση της 4/10 και δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση για την ΔΕΗ.

Ο FTSE, έκλεισε οριακά ψηλότερα των 294 μονάδων, που ήταν το αρχικό τεχνικά ζητούμενο και έχει μπροστά του την ζώνη αντίστασης 300 – 310 μονάδες.


Οι αντικρουόμενες δηλώσεις για το Ελληνικό ζήτημα

Από εκεί και πέρα, εννοείται ότι όχι μόνο συνεχίστηκαν, αλλά θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι εντάθηκαν οι αντικρουόμενες δηλώσεις για το Ελληνικό ζήτημα, εν όψει του επικείμενου Eurogroup.
 
Οι Κυβερνήσεις των Κρατών της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημειώνουν πρόοδο στη διευθέτηση του πώς θα καταστεί διαχειρίσιμο το χρέος της Ελλάδας δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ.“Ένα «κούρεμα» των ομολόγων της Ελλάδας είναι αναπόφευκτο” δήλωσε ο C. Fuest, επικεφαλής του ινστιτούτου ZEW, προσθέτοντας ότι “το θέμα δεν είναι αν θα γίνει αλλά το πότε”.

Από την πλευρά του ο P. Bofinger, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της Α. Μέρκελ εκτίμησε πως δεν υπάρχει εναλλακτική. “Χωρίς μια τέτοια κίνηση η Χώρα δεν μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της”, δήλωσε.

Μια συμφωνία ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για την μείωση του χρέους της Χώρας θα πρέπει να στηρίζεται στην πραγματικότητα, το ρεαλισμό και όχι σε ευσεβείς πόθους, δήλωσε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διέκοψε επίσκεψή της στην Ασία για να παρευρεθεί στην σύνοδο του Eurogroup την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ενώ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό μια συμφωνία να προσφέρει μια διαρκή λύση για το χρέος της Ελλάδας ώστε να αποφευχθεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η πρόκληση περαιτέρω ζημιάς στην Ελληνική οικονομία.

H Ελλάδα θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα ένα επιπλέον πρόγραμμα στήριξης για μετά το 2014 δήλωσε στη Γερμανική τηλεόραση το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, J. Asmussen. “Θα πρέπει να συμφωνήσουμε τη χρηματοδότηση για τα έτη 2013 και 2014 αλλά θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε ότι δεν περιμένουμε πραγματικά η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις Αγορές το 2015 και το 2016», ανέφερε ο κ. Asmussen.

Την ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος για μία ακόμη φορά απέρριψε το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Eurogroup της Τρίτης θα καταλήξει σε συμφωνία.

"Η Ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη στα μισά του δρόμου όσον αφορά στην αντιμετώπιση του Ελληνικού προβλήματος. Από τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την άρση του αδιεξόδου έχουν ληφθεί μόλις τα μισά", σχολιάζει η ABN Amro Bank.

"Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προκαλεί τριγμούς στις Αγορές.Τα πράγματα είναι απλά. Μια είναι η λύση για την Ελλάδα. Η πλήρης διαγραφή του Ελληνικού χρέους", υποστηρίζει η Royal Bank of Scotland.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια ή "κούρεμα" του χρέους που είναι στα χέρια του επίσημου τομέα, υπογράμμισε η Υπουργός οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, σύμφωνα με το Reuters.

Δεν αναμένονται τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup της Τρίτης, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Στο Eurogroup θα αναζητήσουμε μια κοινή γραμμή για την Ελλάδα, τόνισε, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι "αδιανόητο" ένα “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα.

Εν τω μεταξύ, ο Jurgen Stark της της Bundesbank, μιλώντας στο Bloomberg, υπογράμμισε ότι τυχόν περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα "δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ".


H Morgan Stanley για Ελλάδα

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η επιλογή της επαναγοράς που εξετάζεται για το Ελληνικό χρέος, μπορεί σε πρώτο στάδιο να μοιάζει πειστική, ωστόσο αν όντως πραγματοποιηθεί δεν θα συνιστά μια απολύτως αποτελεσματική λύση για το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους. Όπως εκτιμά ο οίκος, αύριο ΔΝΤ και Ευρωζώνη αναμένεται να επιχειρήσουν να καταλήξουν σε κάποιας μορφής συμβιβασμό, όσον αφορά στο ζήτημα του Ελληνικού χρέους.

Όπως μεταδίδει η Deutche Welle επικαλούμενη πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, η κα Λαγκάρντ φέρεται να επιμένει μεν στην επίτευξη του στόχου, το Ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και μια νέα αποτυχία στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, συζητεί την αποδοχή μιας λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει “κούρεμα” του χρέους, κάτι που εκτιμάται ότι θα επανεξετασθεί μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Σε περίπτωση που αύριο επιτευχθεί συμφωνία, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση στις αρχές Δεκεμβρίου, το πιθανότερο στις 7 του μηνός, ενδεχομένως και λίγες ημέρες αργότερα, εάν η οριστική απόφαση του Eurogroup προκύψει τελικά την άλλη Δευτέρα.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει το πρακτορείο, το Ταμείο θα κλείσει στα τέλη αυτής της εβδομάδας λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών και οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν από τη Δευτέρα 26 του μηνός.

“Το πρόβλημα δεν είναι μία ενδεχόμενη νέα διαγραφή του Ελληνικού χρέους, αλλά τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν, ως δήθεν αντικειμενική αναγκαιότητα για το “κούρεμα”, τονίζουν με έμφαση “διορατικοί” οικονομικοί αναλυτές.

Oι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν στο αυριανό Eurogroup το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, αλλά η καταβολή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου εφόσον η Χώρα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Προσπάθεια ισχυρής ανοδικής αντίδρασης, στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά και ξεκινώντας από την Ασία, σε υψηλό δύο μηνών έκλεισε ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών για νίκη της Αντιπολίτευσης στις εκλογές και των εντεινόμενων πιέσεων στην Κεντρική Τράπεζα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Στο επίπεδο ρεκόρ των 182,2 δισ. ευρώ "σκαρφάλωσαν" τον Σεπτέμβριο τα επισφαλή δάνεια στην Ισπανία. Σε ποσοστό, αυξήθηκαν στο 10,7% των χαρτοφυλακίων των Τραπεζών, έναντι του 10,5% τον Αύγουστο.

Μεγαλύτερη επιβράδυνση της Γερμανικής οικονομίας βλέπει η Bundesbank σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή της. Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας αναφέρει ότι η αβεβαιότητα ως προς την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, όπως και η επιβράδυνση άλλων οικονομιών, πιθανότατα θα επιβαρύνουν περισσότερο τη Γερμανία κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Επίσης αναφέρει ότι καταγράφεται επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης σε όλο και περισσότερους τομείς της Γερμανικής οικονομίας.

Από την άλλη, τα ευνοϊκά σχόλια του Προέδρου Ομπάμα σχετικά με τις συνομιλίες για τον Αμερικανικό προϋπολογισμό, φαίνεται να στηρίζουν την ανάκαμψη τους βασικούς δείκτες της Wall Street. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι πιστεύει πως θα βρεθεί τρόπος να αποφευχθεί ο “δημοσιονομικός γκρεμός”, μετά από συναντήσεις του με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσο.

Αν και οι δηλώσεις τού Προέδρου προσφέρουν φραστική μόνο στήριξη, σχολιάζουν οι αναλυτές, είναι αρκετές για να λειτουργήσουν ως αφορμή για θετική αντίδραση στην Wall Street, μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

Αύξηση κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ που αυξήθηκαν 2,1% από τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,79 εκατ. σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η National Association of Realtors.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση 1,1% στα 4,7 εκατ. καθώς το μέγεθος του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκε καθοδικά στα 4,69 εκατ. από 4,75 εκατ. Σε ετήσια βάση ωστόσο οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 10.9%.

Άνοδο για έβδομο διαδοχικό μήνα και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6½ ετών κατέγραψε το Νοέμβριο ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η National Association of Home Builders (NAHB) που αυξήθηκε στις 46 μονάδες – το υψηλότερο επίπεδο από Μάιο του 2006 - από τις 41 μονάδες τον Οκτώβριο. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδο στις 42 μονάδες.

Μεγάλες προκλήσεις για τις Αγορές μέχρι το τέλος του έτους βλέπει η Goldman Sachs, επισημαίνοντας ότι ο δείκτης S&P 500 θα φτάσει στο τέλος του έτους στις 1.250 μονάδες.

Η αβεβαιότητα που επιρκατεί γύρω από την "δημοσιονομική τύχη" των ΗΠΑ καθώς και τα μέτρα που προωθεί η Αμερικανική Κυβέρνηση με την αύξηση της φορολογίας από τις αρχές του 2013, φαίνεται ότι θα επηρεάσουν πολύ αρνητικά τις Αγορές, αναφέρει.

Σύμφωνα με την εμπειρία, οι Αμερικανοί πολιτικοί θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο ώσπου να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους, κάτι που θα προκαλέσει αναταράξεις στις Αγορές.

Ωστόσο, μόλις ξεπεραστεί ο σκόπελος αυτός, τότε η Αμερικανική Αγορά θα πραγματοποιήσει ένα μίνι ράλι, και ο S&P 500 θα φτάσει έως το τέλος του επόμενου έτους στις 1.575 μονάδες (!)


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως η στάθμιση ενός χαρτοφυλακίου πρέπει να έχει μικρή βαρύτητα στον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που είναι λογικό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο μπορεί να έχει πολύ καλύτερη απόδοση, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η “Τραπεζολαγνεία” των παλαιών αλλά και καινούργιων επενδυτών πρέπει να σταματήσει για πολλούς λόγους. Πρώτον οι Τράπεζες δεν είναι κλάδος που ουσιαστικά θα ωφεληθεί από μία αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, αλλά είναι απλά ο μοχλός εκείνος που θα την βοηθήσει.

Οι Τράπεζες δεν παράγουν κάτι εκτός από το να κερδίζουν από την κυκλοφορία χρήματος.
Η ανακεφαλαιοποίηση θα φέρει πληθώρα καινούργιων τίτλων που θα δυσχεράνει όποια ανοδική κίνηση.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει και το μεγαλύτερο free float από οποιονδήποτε άλλο κλάδο, ενώ οι ισολογισμοί των Τραπεζών είναι και οι πιο δύσκολοι σε μελέτη, μιας και είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος να ξέρει τι κρύβουν από πίσω.

Οι Έλληνες τραπεζίτες φυσικά και θέλουν να παραμείνουν με ιδιωτικό χαρακτήρα, οπότε θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να συντηρήσουν τις τιμές σε ψηλά επίπεδα για να πείσουν τους ιδιώτες να συμμετάσχουν στην αύξηση μιας και σε διαφορετική περίπτωση ο Τραπεζικός κλάδος θα Κρατικοποιηθεί.

Η μοναδική Τράπεζα που μπορεί να αποφύγει κάτι τέτοιο, αλλά και να έχει πολύ καλύτερη πορεία στο μέλλον είναι η Alpha Bank.

Από εκεί και πέρα, το νέο μεταξύ Cosco-ΟΛΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Hewlett Packard μπορεί να φαίνεται μικρό, παρόλα αυτά έχει πολύ μεγάλη σημασία μιας και η εμπιστοσύνη και από πλευράς Αμερικής δίνει πόντους για το τι πρόκειται να συμβεί στο προσεχές μέλλον.

Όσον αφορά τώρα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι κλάδοι που συνεχίζουν και έχουν ενδιαφέρον είναι αυτοί των μελλοντικών ιδιωτικοποιήσεων, οι Κατασκευές και ο κλάδος της Ενέργειας που συνεχίζει να κερδίζει πόντους καθημερινά στο ταμπλώ.

Τέλος να πούμε, πως η πολύπαθη Κτηματαγορά θα συνεχίσει να κατρακυλάει για κάποιο διάστημα, μιας και μέχρι τώρα έχει μια σοβαρή χρονική υστέρηση, ακόμα και τεχνικά, σε σχέση με την πραγματική οικονομία.

Η έλλειψη ρευστότητας από πλευράς Τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια αλλά και η συνεχής φορολόγηση θα συνεχίσουν να ρίχνουν τις τιμές των ακινήτων για το επόμενο διάστημα αποτρέποντας τυχόν αγοραστές στην παρούσα φάση, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.


-----ΧΠΑ

Έντονα ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων.

Η συναλλακτική δραστηριότητα ενισχύθηκε σχετικά, όμως παρέμεινε σε μάλλον χαμηλά επίπεδα, τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών που έφθασαν τα 56.066 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FTSE ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφώς υποδεέστερη απόδοση, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,4%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.579, τιμή εκκαθάρισης 295,75), κινήθηκαν μεταξύ 285 και 297 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δραστηριότητα από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (20.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (20.228), Alpha Bank (14.568), Κύπρου (2.990), ΔΕΗ (1.938), ΟΤΕ (1.500), ΟΠΑΠ (1.587), Πειραιώς (9.272), Μυτιληναίο (352), Eurobank (1.245), MIG (162), ΓΕΚ (390), Intralot (297), CPB (1.003), Motor Oil (139).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 κατρακύλησε στο 53%, με τον όγκο συναλλαγών να περιορίζεται στα 562 δικαιώματα (490 calls και μόλις 72 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.351.349 τεμ.), Εθνική (4.506.106 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v