Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μετά την τραπεζική… καταιγίδα

Άνοδος 1,5% για τον ΓΔ, 6% για τις τράπεζες σήμερα, μετά την... καταιγίδα της Τρίτης σε τράπεζες και FT 20. Ζητείται ...νηνεμία με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες και το θέμα της βοήθειας.

Άνοδος με δόντια στις αγορές της Ασίας κι απώλειες στη Wall Street υπό τον φόβο του χρέους. Σε τροχιά διόρθωσης το Χ.Α., με βαρίδι τις τράπεζες και αφορμή την επισημοποίηση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των ομίλων, ενώ και οι βασικοί δείκτες βρήκαν εχθές κάποια σχετική ισορροπία.

Τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο κι ο FTSE 20 φάνηκε πως βρίσκουν σημεία στήριξης, μεγάλο μέρος του 20άρη διαφοροποιήθηκε από τις τράπεζες, σε συγκεκριμένες μετοχές ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς και άλλες συνέχισαν να ανθίστανται.

Με την αίρεση πως από τεχνικής πλευράς ο τραπεζικός δείκτης μπορεί να δημιουργήσει μία βάση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών (ή λίγο χαμηλότερα ενδεχομένως στην αρχή της συνεδρίασης), το Χ.Α. κρύβει το περιθώριο μιας αντίδρασης. Καθαρά τεχνικής, μετά το τραπεζικό άδειασμα του διημέρου και την επιμονή ισχυρών χεριών σε μη τραπεζικά χαρτιά, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και εχθές.

Μετοχές-σηματωροί αυτής της κατηγορίας όχι μόνο άντεξαν (στο διάστημα 12-13/11) αλλά κι έδωσαν επαρκείς ενδείξεις για τη συνέχεια. Μία καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση, δηλαδή ανοδική διόρθωση στην κατάρρευση, δικαιολογείται από τα επίπεδα των 750 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 260-270 μονάδων για τον FTSE 20.

Όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές και παίκτες, θα πρόκειται μόνο για μία κίνηση... ανακούφισης προτού η αγορά δοκιμάσει εάν θα υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα ή θα προσπαθήσει μέχρι τις πρώτες αντιστάσεις. Πρακτικά, για τον 20άρη, οι 305-310 μονάδες θεωρούνται πλέον ισχυρή αντίσταση.

Ωστόσο, στο Χ.Α. υπάρχει διάθεση για ποντάρισμα στις τελευταίες εξελίξεις, ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται: «Εύκρατο κλίμα φαίνεται ότι συναντά το εύλογο αίτημα του Αντώνη Σαμαρά για συγχώνευση των τριών δόσεων που, ούτως ή άλλως, προέβλεπε για το 2012 το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό το θέμα το έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα ο πρωθυπουργός, ο οποίος με κάθε ευκαιρία διαμηνύει ότι το διαπραγματεύεται 'προσωπικά'. Στόχος του, όπως είπε χθες από τις Βρυξέλλες, να κλείσει το συντομότερο δυνατό η εκκρεμότητα και να εισρεύσουν κονδύλια που θα επιτρέψουν στην οικονομία να αναπνεύσει.

Ωστόσο, η έγκριση από τους δανειστές μιας... mega εκταμίευσης ποσού 44 δισ. ευρώ δεν θα έρθει χωρίς νέους σκληρούς όρους και δικλίδες ασφαλείας από την πλευρά τους
».

Πράγματι, οι αγορές δεν καταλαβαίνουν ούτε από ειδικούς λογαριασμούς, ούτε από απώλεια εθνικής κυριαρχίας, ούτε από ταχύρρυθμες και χωρίς έλεγχο αποκρατικοποιήσεις. Απεναντίας θα λέγαμε, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσμετρηθεί, καθώς υπάρχει χρηματιστηριακός χρόνος (τρεις συνεδριάσεις με τη σημερινή) για ένα τέτοιο...τζογάρισμα.

Για να δούμε, με την προϋπόθεση πως θα λειτουργήσουν οι άμυνες στις τράπεζες και θα βγουν αγοραστές ψηλότερα σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v