Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ατακτη υποχώρηση στον τραπεζικό κλάδο

Εικόνα sell - off με τις τράπεζες που υποχωρούν κατά 15%. Πτώση για Εθνική (14,7%), Eurobank (18%), Kύπρου (14,4%), Alpha (13,8%). Στήριξη από ΟΠΑΠ (1,2%). Μέτριος ο τζίρος.

Στα ψιλά γράμματα των όρων ανακεφαλαιοποίησης αποδίδεται, από παράγοντες της αγοράς η "κατάρρευση" των μετοχών του τραπεζικού κλάδου (-15%).

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου αναφέρονται αναλυτικά λεπτομέρειες και κρίσιμα σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως από τη στιγμή της έκδοσης της πράξης του υπουργικού συμβουλίου μέχρι την ώρα που έγιναν αναλυτικά γνωστές σημαντικές λεπτομέρειες μεσολάβησε ένα κενό χρόνου.

Στο ταμπλό αυτό αποτυπώθηκε σαν «μαύρη» τρύπα που ρούφηξε τις τράπεζες έως 23,92% χαμηλότερα και συγκεκριμένα την Πειραιώς στα 0,33 ευρώ, την Eurobank στα 0,65 ευρώ, την Eθνική στα 1,38 και την Alpha στα 1,47 ευρώ.

Με βάση την εικόνα του τραπεζικού δείκτη αλλά και την επιμέρους απεικόνιση των 4 συστημικών τραπεζών δίνεται η αίσθηση πως κάποιοι είτε γνώριζαν εκ των προτέρων περισσότερα από όσα η αγορά, είτε κάποιοι ήταν προνοητικότεροι άλλων.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο καθώς η εικόνα κατάρρευσης είναι διάχυτη μετά τις «κατά ριπάς» πωλήσεις που ξεκίνησαν περίπου στις 15.25.

Περί τα 17 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πως ξεπουλήθηκαν μέσα σε περίπου 45-50 λεπτά εν μέσω κλίματος πανικού, δυσερμηνειών και αντικρουόμενων φημών για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Η βουτιά των τραπεζών παρέσυρε και μετοχές από άλλους κλάδους με τον ΟΤΕ να διορθώνει έως τα 3,4 ευρώ τη Βιοχάλκο έως τα 3,89, την MIG έως τα 0,28, τον Τιτάνα έως τα 1,28, τον Ελλάκτωρα έως τα 1,44 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v