Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για το θετικό πρόσημο δίνει η Σοφοκλέους

Χάνει την αρχική δυναμική το Χ.Α. με τις τραπεζικές μετοχές να γυρίζουν σε αρνητικό έδαφος. Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η ΕΕ. Νέο ρεκόρ για τα spreads στην Ισπανία. Πίεση και από τα μακροοικονομικά σε Βρετανία-Γερμανία.

Τείνουν να συμπληρωθούν τρεις ώρες συνεδρίασης και, παρά το γεγονός ότι στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές παρατηρείται οριακή βελτίωση, κόντρα στα macro που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο Χ.Α. δείχνει να χάνει δυναμική, καθώς στο μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας η σχετικά αυξημένη προσφορά προβλημάτισε τους λίγους αγοραστές.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία διαπίστωσε το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται τον Ιούλιο στο 103,3 από 105,2 τον προηγούμενο μήνα, όταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν 104,7.

Ύφεσης συνέχεια για τη βρετανική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση και 0,8% σε ετήσια. Οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση του ΑΕΠ 0,2% το τρίμηνο και 0,3% στο έτος.

Γυρίζοντας στα δικά μας, μετά από τριπλή πρόσκρουση του Δείκτη λίγο υψηλότερα των 592 μονάδων, υπήρξε κάθετη υποχώρηση μέχρι τις 580,87 μονάδες, νέα αντίδραση μέχρι τις παρυφές των 589 μονάδων και νέα υποχώρηση, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο Δείκτης να βρίσκεται λίγο πριν από τις 13.30 στις 585,98 μονάδες, με απώλειες 0,10%, ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 12 εκατ. ευρώ.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, οι χειρότερες μέχρι στιγμής εντυπώσεις αφορούν τον ΟΠΑΠ και την Jumbo, που κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ σε αμετάβλητη έχει γυρίσει η μετοχή της ΔΕΗ, που στην αρχή της συνεδρίασης έδειξε κάποιες πρωτοβουλίες για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Έτσι, ο μόνος τίτλος του 20άρη που δίνει κάποια στήριξη στον δείκτη είναι αυτός των Ελληνικών Πετρελαίων (2,13%), αλλά με πολύ μικρές συναλλαγές, ενώ μικρά κέρδη σημειώνει και ο τίτλος της Μέτκα, με όγκο συναλλαγών που μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 3.500 τεμάχια.

Μηδένισε τα αρχικά κέρδη η Eurobank, σημαντικά χαμηλότερα από το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό η Εθνική και η Alpha Bank, όπως και η Πειραιώς, ενώ χαμηλότερα του 20άρη συνεχίζεται η κινητικότητα σε επιμέρους τίτλους.

Έτσι, κρατά μέρος των αρχικών κερδών η Αγροτική, αλλά πλέον υπάρχει σημαντικό spread μεταξύ αγοραστών και πωλητών, με τους πρώτους να έχουν υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Χαμηλότερα από το μέχρι στιγμής υψηλό του 0,3820 ευρώ και η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον για τους αρχικούς πρωταγωνιστές, δηλαδή τη Σωληνουργεία Κορίνθου και τη ΓΕΚ Τέρνα.

Αντίθετα, σημαντικές πιέσεις στις μετοχές των δύο κυπριακών τραπεζών, Cyprus Popular Bank (-14,08%) και Κύπρου (-6,67%), καθώς διψήφιες περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο και γενικότερα περικοπές ύψους 1 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες φαίνεται να ζητάει η τρόικα από την κυπριακή κυβέρνηση για την επόμενη τριετία.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v