Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναβλέπει τις 700 το ΧΑ-Τούρμπο οι τράπεζες

Ισχυρά κέρδη καταγράφει η Σοφοκλέους με τον FT 20 έως τις 275 μονάδες. Στα €1,90 η ΕΤΕ, κέρδη άνω του 10% για Alpha-EFG αλλά και για Πειραιώς. Κλειδί οι 270-275 μον. για όσους κινούνται μέχρι και τη Δευτέρα.

Τυχαίο ή όχι, ο FTSE-20 αντέδρασε λίγο πιο πριν έως τις 273 μονάδες. Έφτασε δηλαδή πάνω από τον πολυπόθητο στόχο των 270 μονάδων. Όλα αυτά σταδιακά μετά τις 12:30, οπότε και εντάθηκαν οι κινήσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών, με ορίζοντα τις επόμενες μία έως το πολύ τρεις συνεδριάσεις.

Πράγματι, ο 20άρης έφτασε έως την… πηγή των 270-275 μονάδων. Μένει να φανεί στη συνέχεια υπό το φυσιολογικό κι αναμενόμενο βάρος κάποιων πρώτων ρευστοποιήσεων εάν για τον δείκτη θα επιβεβαιωθούν οι ενδοσυνεδριακές στηρίξεις στις 267 και στις 265 μονάδες.

Ωστόσο, το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να λειτουργεί και να κινείται ως μηχανισμός προεξόφλησης, που κατά κανόνα είναι τα χρηματιστήρια, και μετά την 6η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση να ελκύει και περισσότερες συναλλαγές.

Όσον αφορά τις συναλλαγές, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως λόγω των πολύ χαμηλών απόλυτων τιμών σημασία έχει προφανώς και το πλήθος των τεμαχίων ανά μετοχή που πραγματοποιούνται. Γιατί λίγο μετά τις 15:00 η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 41 εκατ. ευρώ, ενώ η εμπορευσιμότητα προσέγγιζε τα 35 εκατ. τεμάχια.

Η διάθεση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών εξαρτάται από δύο παραμέτρους, από τον χρόνο της ανακοίνωσης των τελικών αποφάσεων και αποτελεσμάτων για το PSI Plus και από τις αποδόσεις που μπορεί να έχουν αποκομίσει από τα ελάχιστα της προηγούμενης εβδομάδας.

Όσον αφορά την πρώτη, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, νεότερα θα έχουμε τη Δευτέρα. Όσον αφορά τη δεύτερη, οι αποδόσεις, ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές, είναι διψήφιες και ο καθένας ανάλογα με τα πονταρίσματά του αναλαμβάνει και την ευθύνη των κινήσεών του.
 
Με τον 20άρη μία ανάσα στις 270 μονάδες δεν εμποδίζεται η εξέλιξη του βραχυπρόθεσμου ράλι κυρίως στις τράπεζες. Έως το 1,90 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η Εθνική Τράπεζα, που ικανοποιεί για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την προϋπόθεση ανοδικής διάσπασης του 1,70 ευρώ.

Υπεραπόδοση για Alpha Bank - Eurobank, που συνεχίζουν σε ποσοστά 16% και 15% αντίστοιχα. Έως 11% η Τράπεζα Πειραιώς, έως 17% το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κατά 5% η Τράπεζα Κύπρου και κατά 4,9% η Marfin Popular.

Με ικανοποιητικούς αγοραστές η μετοχή της Τιτάν πλέον, και πάλι πάνω από τα 12 ευρώ, με εντολές και στόχο τα 3 ευρώ ο ΟΤΕ, με υπεραπόδοση ο Μυτηλιναίος στα 2,90 και με άμεση προτεραιότητα την επαναπροσέγγιση των 3 ευρώ. Στα 3,34 ευρώ η ΔΕΗ, στο 1,31 η Ελλάκτωρ.

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι ο CAC40 προσεγγίζει τις 3.300 μονάδες, ενθαρρυντική ένδειξη από τεχνική πλευρά. Στο Μιλάνο ο MIB ενισχύεται κατά 0,69% στις 15.326 μονάδες. Το ευρώ νωρίτερα έπιασε και το 1,2919 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v