Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βράζει στο ζουμί του" το ΧΑ

Σε υψηλά τα ξένα χρηματιστήρια, στο…ζουμί της ΄΄βράζει΄΄ η Σοφοκλέους. Κλειδί οι 640 μονάδες για τον FTSE 20, τα 5,2 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και οι αντοχές της μη τραπεζικής τριάδας ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Επέστρεψαν χαμηλότερα τράπεζες και τζίρος, σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος και από τα σημαντικό στοιχεία της συνεδρίασης ήταν τα 56,7 εκατ. ευρώ των συναλλαγών.

Κάτι, που επιβεβαιώνει την περιθωριοποίηση του ΧΑ, την απαξίωση ενός όλο και μεγαλύτερου αριθμού εισηγμένων καθιστώντας το ελληνικό χρηματιστήριο τύποις μόνο αναπτυγμένο.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.429, τον FTSE20 στις 646 και τις τράπεζες να ΄΄γυρίζουν΄΄ για ακόμη μία φορά χαμηλότερα η συνέχεια προοιωνίζεται δυσκολότερη.

Αλλωστε η αντίδραση της Παρασκευής περισσότερο σαν ΄΄εκτόνωση΄΄ και προσπάθεια απεγκλωβισμού ΄΄πτωτικών΄΄ παικτών και πωλητών λειτούργησε παρά σαν απαρχή ευρύτερης κίνησης. Τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα στοιχεία, νέα και φήμες τουλάχιστον στις τράπεζες ο κύκλος της διόρθωσης δεν δείχνει να έχει ολοκληρωθεί. Αποτελεί κοινή εκτίμηση στην αγορά, πως μέχρι τον κρίσιμο Ιούνιο μεσολαβεί χρόνος, πολύς χρηματιστηριακός χρόνος, για να θεωρηθεί λήξασα η ταλαιπωρία στον κλάδο.

Ωστόσο η μετοχή της ΕΤΕ δεν έχασε τα 5,2 ευρώ, η Alpha Bank βρήκε μία στοιχειώδη στήριξη στα 3,8 ευρώ αλλά με τα ερωτήματα και τις ενστάσεις να παραμένουν. Από τεχνικής πλευράς- κατ΄αρχήν- το διάγραμμα της μετοχής παραπέμπει σε συνέχεια της ταλαιπωρίας με αρκετά ενδεχόμενα ανοιχτά.

Συγκριτικά από την τριάδα η Eurobank φαίνεται να βρίσκει πιο σίγουρα πατήματα σε επίπεδα πάνω από τα 3,6-3,7 ευρώ, ενώ η μη τραπεζική…τριπλέτα ΟΠΑΠ, ΟΤΕ-ΔΕΗ ενεργοποιήθηκε για πολλοστή φορά εχθές προκειμένου να λειτουργήσει εξισορροπητικά.

Μάλιστα ο ΟΤΕ έκλεισε υψηλότερα και των 8 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ διασφαλίζει τα 14,2-14,4 ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Στα 11,30 η μετοχή της ΔΕΗ, που και αυτή με τη σειρά της δείχνει να ΄΄δένει΄΄ τα 11 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ (με απόδοση 14,2%) θεωρείται ενδεικτική μίας ομάδας μετοχών με ελεγχόμενη διασπορά, ενεργή παρουσία ισχυρών επενδυτικών κύκλων και ένα…κίνητρο προεξόφλησης ΄΄ζεστό΄΄ σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v