Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα χαμηλά των τραπεζών προεξοφλούν...

Η διόρθωση των τραπεζών στα χαμηλά 14 ετών δεν προοιωνίζεται μόνο την αφομοίωση του κόστους της όποιας μορφής αναδιάρθρωσης, αλλά και των εξελίξεων καθαρά τραπεζικού χαρακτήρα. Κλειδί οι 640 μονάδες για τον FT 20.

Σε χαμηλά 14 ετών ο Τραπεζικός Δείκτης, όπως αναφέρει στο χθεσινό σχόλιο του ο Θανάσης Σταυρόπουλος με ιστορικά χαμηλές τιμές για μετοχές του κλάδου και με τους βασικούς δείκτες να πιέζονται χαμηλότερα.

Εμφανείς πλέον, τουλάχιστον για τον FTSE 20, οι ελάχιστες περιοχές και οι έσχατες γραμμές άμυνας απ΄ όπου μπορεί να δοθεί μία αντίδραση. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.427, τον FTSE 20 στις 645,5 μονάδες τις τράπεζες υπό ασφυκτική πίεση, την ΕΤΕ στα 5,45 ευρώ, την αποτίμηση της Eurobank στα 1,95 (!) δισ. ευρώ.

Με το διεθνές Σύστημα να «εκβιάζει» …με την αναδιάρθρωση, τις «αγορές» να προεξοφλούν στο σύνολο της την επιβάρυνση- κόστος από ένα τέτοιο ενδεχόμενο και την ΤτΕ να προειδοποιεί για… φαύλο κύκλο.

Σε αυτή την συγκυρία η «...υποβάθμιση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας από την Standard & Poor’s, οδήγησε σε πτώση τους δείκτες της Wall άνω του 1%. Νέο ιστορικό υψηλό για το χρυσό. Απώλειες στις ευρωαγορές».

Εύλογα το ζητούμενο για το ΧΑ είναι εάν και πως θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ένα διορθωτικό σπιράλ και στα ξένα χρηματιστήρια και όσο οι εκκρεμότητες… χαίνουν στις αγορές.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- δηλαδή διόρθωσης και στις διεθνείς αγορές- τότε πιθανότατα οι παίκτες (στο ΧΑ) θα τραβηχτούν ακόμη χαμηλότερα καθώς θα δίνεται μία καλή ευκαιρία να επιλέξουν σε ακόμη φθηνότερες αποτιμήσεις.

Όμως το… ταμπλώ, οι πωλήσεις των insiders εν προκειμένω, «προδίδουν» τις εξελίξεις που επισπεύδονται στον τραπεζικό κλάδο. Η διαγραμματική απεικόνιση της μετοχής της Alpha Bank παραπέμπει σε σταθερούς και γνώστες πωλητές με την διακύμανση να προοιωνίζεται ενδεχομένως μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ξέρουμε, πως η διοίκηση της τράπεζες με ανεπίσημες δηλώσεις και ήξεις-αφήξεις αναφορές διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προσώρας. Ωστόσο με τη μικρή μας εμπειρία το διάγραμμα- ειδικά της Alpha Bank- δεν μπορεί να προοιωνίζεται κάτι πέραν 2-3 ενδεχομένων.

Το ένα- κατά την προσωπική και μόνον εκτίμηση μας- είναι αυτό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Τα άλλα 1-2 θα φάνταζαν χειρότερα για τον όμιλο, κάτι που από τη μέχρι τώρα πληροφόρηση και στοιχεία δεν νομίζουμε πως ισχύει.

Θα ακολουθήσουμε, λοιπόν, τη λογική και με γνώμονα τη τεχνική ανάλυση θα θεωρήσουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας α.μ.κ και μάλιστα σε χρόνο κοντύτερο απ΄ ότι μας αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. Όμως οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, πως με αφορμή την Alpha Bank έχουν ξανα-ζεσταθεί οι σχέσεις μεγαλομετόχων άλλων τραπεζών, πως με καταλύτη μία πιθανή α.μ.κ της Alpha Bank ακόμη και παλιότερα σενάρια συνεργασιών θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι.

Θεωρούμε, πως σε αυτή την δυσχερέστατη συγκυρία πολύ δύσκολα οι τραπεζίτες, οι μεγαλομέτοχοι, ο διοικητής της ΤτΕ δεν βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, πως δεν εξετάζονται εσπευσμένα σενάρια στον κλάδο.

Το… ταμπλώ προεξοφλεί, και με τη συνεχόμενη συρρίκνωση των αποτιμήσεων δεν νομίζουμε ό τι αφομοιώνεται μόνο το πιθανό κόστος της όποιας μορφής αναδιάρθρωσης. Οπότε και εάν προωθείται να γίνει. Σε αυτές τις αποτιμήσεις και υπό αυτή την πίεση τα… τηλέφωνα των τραπεζιτών είναι σίγουρο, πως έχουν… ανάψει.

Από την άλλη η ανοδική διάσπαση των spreads- του 10ετούς ομολόγου- μετά από μεσοπρόθεσμη συσσώρευση στα επίπεδα του 10% με την περαιτέρω διόρθωση του FTSE 20 προς τα ελάχιστα των 623,9 μονάδων προοιωνίζεται επίσπευση εξελίξεων και επιβάρυνση της όλης κατάστασης. Σε σημείο «εκβιασμού» των επενδυτών θα λέγαμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v