ΧΑ: Το μαρτύριο του… Σίσυφου

Με το μαρτύριο του… Σίσυφου παρομοιάζουν ξένοι αναλυτές την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία. Η αρνητική ψήφος των αγορών, με διόρθωση για τον FT 20, υποχρεώνει την κυβέρνηση να «τρέξει» τα προαποφασισμένα…

Αγανάκτηση για το άστοχο, πρόχειρο, και ανεφάρμοστο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και την εικόνα κυβέρνησης - «συνομοσπονδίας». «Να πιάσει ο πρωθυπουργός το τιμόνι» ζητούν τραπεζίτες. Τι αλλαγές ζητά η αγορά. Ενδεικτικά της κατάστασης, που χαίνει στην αγορά (βεβαίως και στην κοινωνία) τα όσα αναφέρονται σε σχετικό θέμα του Χρήστου Κίτσιου.

Και εύγλωττα αποτυπώθηκαν στο… ταμπλώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής με τον Γενικό Δείκτη στις 1.469, τον FTSE 20 στις 670 μονάδες με τις τράπεζες σε μόνιμη εκποίηση- πίεση και ένα μεγάλο μέρος των λοιπών δυνάμεων να αγωνίζεται με «νύχια και με δόντια» να κρατήσει στοιχειωδώς τις θέσεις του.

Σε αυτή την συγκυρία παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως πλέον το… ταμπού της αναδιάρθρωσης δεν είναι θέμα «εάν και κατά πόσον» αλλά «πως και.. πότε» όπως εύστοχα αναφέρει ο Γιώργος Παπανικολάου. «Η πεποίθηση ότι η χώρα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον όγκο του Δημόσιου χρέους της, με την εξαίρεση ενός οικονομικού θαύματος, είναι πλέον διάχυτη όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό τηςχώρας», αναφέρεται ενδεικτικά τη στιγμή που δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν λόγο για «…αίτηση για όλο το χρέος» (Ελευθεροτυπία) και οι ξένοι πιέζουν πανταχόθεν για την λύση-διέξοδο.

Σήμερα και η ετήσια έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, με τις «αγορές» να έχουν δείξει έμπρακτα την αποδοκιμασία τους (από τις 15/4) ψηφίζοντας… διόρθωση και στέλνοντας λ.χ. την Εθνική στα 5,52 δις. ευρώ και την Eurobank στα 2,05 δις. ευρώ.

Εύλογο το ερώτημα εάν στις τρέχουσες αποτιμήσεις οι τράπεζες αρχίζουν πλέον να γίνονται ελκυστικές.

Προσωπικά έχοντας αγοράσει ΕΤΕ (για το χαρτοφυλάκιο του μικρού μου Κωνσταντίνου) με μέση τιμή κτήσης στα 7,65 ευρώ, παίρνω ακόμη μερικές τώρα που «δένει» το 5άρι και «βλέπει» την κατηφόρα προς τα 5,20 ευρώ.

Το πιθανότερο είναι, όπως σημειώνουν αρκετοί φίλοι αναλυτές και παίκτες, πως Εθνικές μπορεί να βρούμε και προς τα 4,50 ευρώ, καμία αντίρρηση.

Ωστόσο από τη στιγμή, που ποντάρω στο ενδεχόμενο η όποιας μορφής αναδιάρθρωση να έχει γίνει πολύ πριν το 2013 (εμφανές, πως δεν αντέχεται όλη αυτή η μακρά χρονική περίοδος) κινούμαι με γνώμονα το 8-12μηνο.

Προσβλέποντας στη μείωση της μέσης τιμής κτήσης όσο χαμηλότερα γίνεται (…το καλό είναι, πως διορθώνοντας λ.χ. η ΕΤΕ αγοράζεις περισσότερα κομμάτια) και προεξοφλώντας την όποιας μορφής αναδιάρθρωση σε εύλογο ορίζοντα ποντάρουμε σε μία απόδοση της τάξης (τουλάχιστον ) 50% από τις ελάχιστες τιμές.

Βέβαια κάτι τέτοιο αφορά τη μεσοπρόθεσμη τάση, με οδηγό πάντα την προσέγγιση πως βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία σχηματισμού πυθμένα (που ξεκινά από την διόρθωση στις αρχές του 2000) και πως μία σειρά μη τραπεζικών ομίλων διαφοροποιείται σταδιακά όλο και πιο εμφανώς.

Πλέον οι εξελίξεις τρέχουν με επιταχυνόμενο ρυθμό και φρονούμε, πως πλέον το οικονομικό επιτελείο (*) η κυβέρνηση έχει αυτοεγκλωβιστεί στη δυναμική μίας «αυτοεπιβεβαιούμενης προφητείας». Εάν μάλιστα συνεκτιμήσουμε, πως η τελευταία συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Τζ. Σόρος περιελάμβανε και συγκεκριμένες προτάσεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο τότε φρονούμε πως τα πράγματα θα «τρέξουν» ακόμη πιο γρήγορα. Σε σημείο, που ο Ιούνιος (και τα σπουδαία, που αναμένονται τότε) να είναι ήδη πολύ κοντά.

(*) απ΄ ότι διαβάσαμε ο υπουργός Οικονομικών «πετάχτηκε» μέχρι την έδρα του Δ.Ν.Τ με το προεδρικό αεροσκάφος. Σωστά να πάει και να έρθει γρήγορα, να συναντήσει τον επικεφαλής του Ταμείου στην ώρα του, να είναι αποτελεσματικότερος. Εξαιρετικά…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v