Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νόμος του Μέρφυ και στη ...Σοφοκλέους

Ο… νόμος του Μέρφυ βυθίζει χαμηλότερα των 660 μονάδων τον FT20. Απώλειες εώς 5,3% για τράπεζες, σε επικίνδυνη κλίση η Alpha (-6,7%), μετά βίας στα 2 δισ. η αποτίμηση της Eurobank. Ισχυρή πτώση για ΤΤ, Πειραιώς.

Και μέσα σε όλα στο… τραπέζι ορισμένοι ρίχνουν και τον «φινλανδικό παράγοντα».

Είναι σαν να λειτουργεί πλέον για το ΧΑ ο… νόμος του Μέρφυ, αφού όλα λειτουργούν επιβαρυντικά για το θέμα της πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Συνέπεια η ασφυκτική πίεση στον τραπεζικό κλάδο με τις μετοχές του να υποχωρούν έως 4,6% παρασύροντας τον FTSE-20 έως 1,6% χαμηλότερα προς τις 655 μονάδες.

Στις 650 και λίγο χαμηλότερα στις 645 μονάδες ορισμένοι αναλυτές εναποθέτουν κάποιες αμυδρές ελπίδες για μία πιθανή τεχνική αντίδραση.

Έως τα 3,93 ευρώ υποχώρησε νωρίτερα η Alpha Bank, που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση και από διαγραμματικής άποψης παρουσιάζει πια τη χειρότερη εικόνα.

Έως τα 4,72 ευρώ η μετοχή της Eurobank, που συγκριτικά έχει καλύτερη εικόνα όπως επίσης της Εθνικής που νωρίτερα έφτασε στα 5,61 ευρώ.

Θα επιμείνουμε όμως στην Alpha Bank, καθώς η μέχρι τώρα εικόνα της μετοχής παραπέμπει στο ενδεχόμενο ταχύτερης προσέγγισης των χαμηλών των 3,26 ευρώ.

Δεχόμενοι τις ανεπίσημες επισημάνσεις κύκλων της τράπεζας, πως ο όμιλος δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, θα πρέπει να αναζητήσουμε αλλού την αιτία αυτής της επιβάρυνσης.

Στα 1,23 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, σχεδόν 5,3% χαμηλότερα στα 2,89 ευρώ, το ΤΤ.

Σταθερή η ΜΡΒ στα 0,85, η μόνη από τον κλάδο που παραμένει σταθερή.

Συγκριτικά καλύτερη η διακύμανση της ΑΤΕ, που ωστόσο έχει διορθώσει σε νέα ελάχιστα.

Από τον 20άρη κρατούν ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, στα 14,91 και 11,42 ευρώ αντίστοιχα.

Η αξία των συναλλαγών μετριότατη στα 38,9 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 14:20, από τα οποία 11,4 στην Εθνική και 4,9 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank.

Στα 1,9 εκατ. ευρώ για τη μετοχή του ΤΤ, στα 1,1 για την Πειραιώς, στα 2 εκατ. ευρώ για την Κύπρου, καθώς ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα τιμών υπάρχουν αρκετοί που προεξοφλούν τα αναμενόμενα.

Είναι ενδεικτικό πως στο ταμπλό δίνεται μάχη και για τα προσχήματα, καθώς η αποτίμηση της Εθνικής συρρικνώνεται στα 5,39 δισ. της Alpha Bank στα 2,11, ενώ η Eurobank «ακουμπά» επικίνδυνα τα μόλις 2 δισ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v