Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλά 14 ετών ο τραπεζικός δείκτης

Στα ύψη τα spreads, σε νέα χαμηλά οι τράπεζες, που επιστρέφουν σε επίπεδα Ιανουαρίου 1997 εν μέσω σεναρίων για το δημόσιο χρέος. Πτώση άνω του 7% για Alpha, ΑΤΕ, ΠΕΙΡ. Ανακατατάξεις στις κεφαλαιοποιήσεις.

Παραμένουν σε ασφυκτική πίεση οι Τραπεζικοί τίτλοι, οδηγώντας την Ελληνική Τραπεζοβαρή Αγορά σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Η εντεινόμενη παραφιλολογία για τον τρόπο διευθέτησης της Ελληνικής κρίσης χρέους και ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων, που όσον αφορά το σύνολο των εισηγμένων και πλην του ΟΠΑΠ αποδείχθηκαν “γιαλαντζί” μετοχοποιήσεις, δημιουργούν συνθήκες περαιτέρω υποχώρησης των τιμών στο Χ.Α., ενώ τα spreads και τα CDS ομολόγων σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι το spread για το Ελληνικό 10ετές ξεπέρασε τις 1130 μονάδες βάσης, στο 5ετές τις 1380 μονάδες βάσης και στο διετές τις 1800 μονάδες βάσης,
Επίσης στα CDS 5ετίας η Ελλάδα (1283) σε ρόλο “μοναχικού καβαλάρη” συνεχίζει να απομακρύνεται από τις Βενεζουέλα (990), Πορτογαλία (620), Ιρλανδία (597) και Αργεντινή (574).

Η ασφυκτική πίεση των αποτιμήσεων στον Τραπεζικό κλάδο, οδήγησε τον Τραπεζικό δείκτη σε δοκιμαστικές “βουτιές” χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 1100 μονάδων, κλείνοντάς τον μάλιστα στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1084,95 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο Τραπεζικός δείκτης είχε να “δει” κλεισίματα χαμηλότερα των 1100 μονάδων από τον Ιανουάριο του 1997 και πιο συγκεκριμένε το τελευταίο κλείσιμο χαμηλότερα των 1100 μονάδων σημειώθηκε στις 24/1/1997 στις 1065,04 μονάδες (!)

Τεχνικά, αν και οι περισσότεροι αναλυτές σηκώνουν “τα χέρια ψηλά” από την στιγμή που για τον εν λόγω δείκτη χάθηκαν οι στηρίξεις στις 1118 και 1097 μονάδες, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 996 μονάδες (!!!)

Σε αυτό το εξαιρετικά αρνητικό εγχώριο κλίμα, η Σοφοκλέους έχει την ατυχία να βλέπει να επιδεινώνεται σημαντικά και η εικόνα των διεθνών Αγορών, που σύμφωνα με το σύνολο των διεθνών αναλυτών έχουν σημαντικά περιθώρια διόρθωσης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η αρνητική εικόνα ξεκίνησε από το πρωί και μετά την νέα κίνηση της Κίνας (είχε προειδοποιήσει έγκαιρα η στήλη) στο μέτωπο των επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα προχώρησε σε μία ακόμη αύξηση του λόγου των υποχρεωτικών Τραπεζικών αποθεμάτων κατά 50 μονάδες βάσης. Είναι η τέταρτη φορά κατά το 2011 όπου η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αυξάνει το ποσοστό των αποθεμάτων που θα πρέπει να διακρατούν οι Τράπεζες, αυξάνοντάς το μάλιστα σε νέο ρεκόρ, στο 20,5%.

Όμως το χτύπημα που έστειλε στο “καναβάτσο” την ψυχολογία των Αγορών, ήλθε από την S&P που προχώρησε σε υποβάθμιση του outlook της αξιολόγησης του Αμερικανικού Δημοσίου σε "αρνητικό", διατηρώντας παράλληλα την αξιολόγηση “ΑΑΑ”.

Η κίνηση αυτή βύθισε ακόμα χαμηλότερα τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ έδωσε ξεκίνημα με απώλειες μεγαλύτερες των 200 μονάδων στον Dow Jones, ενώ από την άλλη έρχεται να επιβεβαιώσει όσους εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι το “παζλ” της κρίσης χρέους χρειάζεται και “μεγαλύτερα κομμάτια” για να συμπληρωθεί.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η πρόσφατη κίνηση της Pimco να μηδενίσει την θέση της σε Αμερικανικά ομόλογα.

Και βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι συνεχιζόμενες αρνητικές εκτιμήσεις για το Ελληνικό χρέος

Περιθώρια έως το καλοκαίρι για αναδιάρθρωση χρέους δίνουν στην Ελλάδα ανώτατες Κυβερνητικές πηγές στη Γερμανία, με δηλώσεις τους στο Reuters. "Η Ελλάδα δεν αναμένεται να τη βγάλει το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωση χρέους", τόνισαν αξιωματούχοι κοντά στη Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άγκελα Μέρκελ. Οι πηγές του πρακτορείου προσέθεσαν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανική Κυβέρνηση πιέζει για αναδιάρθρωση, αλλά ότι τη θεωρούν αναπόφευκτη.

Οι Ελληνικές και οι Πορτογαλικές Τράπεζες θα δυσκολευτούν να περάσουν τα “stress tests” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε ο Ewald Nowotny, μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ενώ στο Τραπεζικό ταμπλό “κυκλοφορούν ελεύθερα οι αρκούδες”, από το σύνολο των μετοχών του 20αρη, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΔΕΗ και Coca – Cola.

Το “πάλεψε” σε αρκετά σημεία της συνεδρίασης ο ΟΠΑΠ (καθώς είναι ο μόνος εισηγμένος που ιδωτικοποιείται πραγματικά) όμως και αυτός υπέκυψε, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η πώληση του υπόλοιπου ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο θα βάλει σε κίνδυνο το μονοπώλιο του Οργανισμού Προγνωστικών.

Εντυπωσιακές ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με την πρώτη δεκάδα να διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (7,04 δισ), Εθνική (5,21 δισ), ΟΠΑΠ (4,63 δισ), ΟΤΕ (3,76 δισ), ΔΕΗ (2,66 δισ), Ελ. Πετρέλαια (2,19 δισ), Κύπρου (2,08 δισ), Alpha Bank (2,05 δισ), Eurobank (1,95 δισ), Πειραιώς (1,33 δισ).

Όπως προαναφέρθηκε μόνο οι ΔΕΗ (+1,42%) και Coca-Cola (+0,31%), διασώθηκαν από το ταμπλό του 20αρη.

Από εκεί απώλειες για “όλα τα γούστα”. Με απώλειες μεγαλύτερες του 7% οι Αγροτική, Πειραιώς και Alpha Bank, του 6% οι Βιοχάλκο και Ταχ. Ταμιευτήριο, του 5% οι Ελλάκτωρ και Εθνική και του 4% οι Κύπρου και Eurobank.

Με μικρότερες απώλειες τα υπόλοιπα blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά (!) φθάνοντας μέχρι τις 1475,15 μονάδες (10.30), όμως μετά τις 10.32 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1426,63 μονάδες (17.08) και έκλεισε τελικά στις 1427,49 μονάδες με απώλειες 2,83%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 91,5 εκατ. από τα οποία τα 4,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Εικόνα “μεγάλης Εβδομάδας” η τελική με 29 ανοδικές μετοχές έναντι 124 πτωτικών και 26 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 20%.

Στους λίγους θετικά διαφοροποιηθέντες οι Βωβός (τελευταία “πονταρίσματα” από τα ιστορικά χαμηλά για την διπλή ανάπλαση) και Γενική Εμπορίου (με 5 ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες 6).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεχίζεται η “ταλαιπωρία” στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού είναι εμφανής η έλλειψη ρευστότητας στην Αγορά η οποία θα μπορούσε να την οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα, τονίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η “βύθιση” του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χαμηλά έτους.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, το κλίμα μπορεί να αλλάξει όταν “μοιραστεί η πίττα” από τις ανακοινωθείσες αποκρατικοποιήσεις – μετοχοποιήσεις, στα “μεγάλα σπίτια” του εξωτερικού (για να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα του Κράτους), όμως μέχρι τότε δεν αποκλείεται η Αγορά να κινηθεί χαμηλότερα, ιδιαίτερα αν επιδεινωθεί σημαντικά το διεθνές κλίμα.

Θα ενισχυθεί η αβεβαιότητα που ταλανίζει την Αγορά. τονίζει με σχετική βεβαιότητα ο Στρατής Πολυχρονέας, εξαιτίας των ανησυχιών που ανέκυψαν και πάλι για τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας, με τα spreads των 10ετών ομολόγων και τα CDS (5ετία) να σημειώνουν νέα αρνητικά ρεκόρ.

Για μια ακόμα φορά υπήρξαν διαψεύσεις από την Κυβέρνηση και την Ε.Ε. σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά αυτή τη φορά είχαμε και διεθνείς οίκους αξιολόγησης, όπως η S&P (αξιολογεί με «ΒΒ-» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα), η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ένα “haircut” για να είναι αποτελεσματικό για την Ελλάδα θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 50% και 70%.

Μάλιστα η καθυστέρηση ανακοίνωσης των νέων δημοσιονομικών μέτρων από την Κυβέρνηση μετατέθηκε για μετά το Πάσχα (μόνο το πρόγραμμα “αποκρατικοποιήσεων” ανακοινώθηκε), συμβάλλει στις πιέσεις που δέχεται το Χ.Α., καθώς με αυτόν τον τρόπο ενισχύθηκε η αβεβαιότητα που ταλανίζει την εγχώρια Αγορά.

Αβεβαιότητα που δεν έχει να κάνει τόσο με την δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά όσο με την αποτελεσματικότητα των νέων δημοσιονομικών μέτρων και την ταχεία υλοποίησή τους.

Το εξόχως αρνητικό είναι ότι μετά την προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της διεθνούς αρνητικής δημοσιότητας, τη στιγμή που αυξάνονται οι αναφορές για αναδιάρθρωση χρέους σε Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Πλέον αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η Ε.Ε. δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου, καθώς μετέθεσε τις όποιες αποφάσεις για τον EFSF στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και πλέον για να μπορέσουν τα spreads και CDS να υποχωρήσουν θα πρέπει να γίνει κατά τα φαινόμενα και νέα παρέμβαση στις Αγορές.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης το γεγονός, ότι από την Ευρώπη των 27, μόνο οι Βουλγαρία, Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν μονοκομματικές Κυβερνήσεις, τονίζει με νόημα ο αναλυτής της Solidus Sec.

Η εγχώρια Αγορά έβαλε πλώρη για καταγραφή νεότερων χαμηλών, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της αρνητικής εικόνας η κατώτερη των αναμενομένων ανακοίνωση του προγράμματος “αποκρατικοποιήσεων” η οποία δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της Αγοράς σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος και πωλούμενων ποσοστών.

Η πίεση και η προσφορά τίτλων που ακολούθησε μετά τις ανακοινώσεις ήταν απόρροια των μακρινών σχετικά χρονοδιαγραμμάτων αλλά και του χαρακτήρα μετοχοποιήσεων παρά ιδιωτικοποιήσεων που διαπνέει το πρόγραμμα.

Υπό αυτό το πρίσμα και υπό την επήρεια των παραδοσιακών χαμηλών τζίρων της Μεγάλης Εβδομάδας η όποια προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης θα έχει πολύ περιορισμένη δυναμική και ενδεχομένως μικρή συμμετοχή από τίτλους που έχουν βρεθεί την τελευταία περίοδο σε συνεχή πίεση.

Από την άλλη ίσως η χειρότερη, μέχρι στιγμής, είδηση για τις Αγορές, είναι η σημερινή κίνηση της S&P που προχώρησε σε υποβάθμιση του outlook της αξιολόγησης του Αμερικανικού Δημοσίου σε "αρνητικό", σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, καθώς η κίνηση αυτή αφορά την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, το νόμισμα της οποίας διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις στις ισοτιμίες συναλλάγματος και εμπορευμάτων.
“Τιτανικό” θυμίζουν τα περισσότερα διαγράμματα επισημαίνει απογοητευμένος ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Ο Γενικός Δείκτης έχασε εύκολα την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1457 μονάδων και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 1414, 1396, 1383 και 1350 μονάδες.
Μία από τα ίδια και για τον FTSE που τερμάτισε την συνεδρίαση χαμηλότερα από την στήριξη των 655 μονάδων. Οι επόμενες στις 624, 615 και 580 μονάδες.

Τουλάχιστον ανησυχητική η τεχνική εικόνα για τον τίτλο της Εθνικής που έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας και βέβαια χαμηλότερα από την στήριξη των 5,62 ευρώ. Οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στα 5,20 και 4,38 ευρώ.

Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και την μετοχή της Eurobank, όπου σαν τελευταίο τεχνικό “οχυρό” να δείχνει η ζώνη 3,46 – 3,25 ευρώ.

Πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ και το τεχνικό των 3,99 ευρώ και με συντριπτικές απώλειες ο τίτλος της Alpha Bank. Αν συνεχίσει να κινείται “νότια” ύστατη κίνηση (πριν εισέλθει σε αχαρτογράφητες περιοχές) τα 3,25 ευρώ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με σημαντικές απώλειες και μέτριες συναλλαγές, ξεκίνησε η εβδομάδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη υποχώρησαν λιγότερο από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γυρίζοντας σε υπερτιμήσεις 0,11%, σε σχέση με την θεωρητική τους τιμή (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8406, τιμή εκκαθάρισης 640,97) κινήθηκαν μεταξύ 638,5 και 666,5 μονάδων.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 επέστρεψε στο 42%, με την δραστηριότητα των επενδυτών να μειώνεται στα 1.922 δικαιώματα (1.417 δικαιώματα αγοράς και 505 δικαιώματα πώλησης).

Σημαντικές πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (5300 Ταχ. Ταμιευτήριο, 118000 Eurobank, 31100 Alpha Bank, 5000 Εθνική, 6400 ΕΧΑΕ, 8600 Ελ. Πετρέλαια, 9200 Βιοχάλκο, 100800 Πειραιώς, 5700 ΟΠΑΠ, 9000 Αγροτική, 10000 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5538), Alpha Bank (2815), Πειραιώς (3307), Eurobank (815), ΟΤΕ (720), Ταχ. Ταμιευτήριο (826), ΔΕΗ (376), Αγροτική (535), ΟΠΑΠ (147), ΓΕΚ (182), Κύπρου (657), MPB (761), Μυτιληναίος (435), MIG (419), Motor Oil (123), ΕΧΑΕ (129).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 18/4 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς (175171 τεμ.), Εθνική (650867 τεμ.), Alpha Bank (89635 τεμ.), Eurobank (91505 τεμ.), MPB (400000 τεμ.), Κύπρου (25047 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (45000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (15602 τεμ.), Κύπρου (25047 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10242280 τεμ.), Eurobank (13708468 τεμ.), Εθνική (13160893 τεμ.), Πειραιώς (8033843 τεμ.), MPB (4467414 τεμ.), Κύπρου (5633908 τεμ.), MIG (7181254 τεμ.), Αγροτική (4319420 τεμ.).
Ας σημειωθούν τα 130
δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,80 ευρώ.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 15/04/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (113.477) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,15%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 14 Απριλίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v