Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποσαφηνίζεται η τάση στη Σοφοκλέους

Από τις πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει εάν θα έχει συνέχεια ολοκληρώθηκε η ανοδική κίνηση στην αγορά. Κλειδί, οι αποφάσεις της Ε.Ε. και ο τζίρος. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Μέσα στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας περιμένουν οι αναλυτές αποσαφήνιση της τάσης για την πορεία των βασικών δεικτών, μετοχών.

Η διόρθωση της Παρασκευής, ξεκίνησε από τα υψηλά επίπεδα 3μηνου και με την πλειονότητα των μετοχών μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης να έχει αποδώσει σημαντικές διψήφιες υπεραξίες.

Η φημολογία για πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank στάθηκε αφορμή για εσπευσμένες ρευστοποιήσεις τραπεζικών θέσεων ξεκινώντας από την Alpha Bank παρασύροντας άμεσα τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και ευρύτερα τον κλάδο χαμηλότερα.

Πηγές της διοίκησης διέψευσαν τις φήμες με την αγορά να «μαζεύεται» κατά 20-25 μονάδες ωστόσο άλλες πηγές του ομίλου δεν απέκλειαν την πιθανότητα προσφυγής στις αγορές αλλά σε εύθετο χρόνο και με καλύτερο κλίμα στην αγορά.

Επιπλέον η αδυναμία- νωρίτερα- του Γενικού Δείκτη να διασπάσει ανοδικά τις 1.800 και του FTSE 20 να υπερβεί τις 800 μονάδες λειτούργησε υπέρ των πωλητών.

Το, ότι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας οι συναλλαγές μειώθηκαν στο μισό του διημέρου 1-2/2 παραπέμπουν- κατά την εκτίμηση των αναλυτών- σε κορύφωση της τελευταίας ανοδικής κίνησης.

Από τεχνικής πλευράς εάν ο FTSE 20 δεν κρατήσει τις 770-771 μονάδες μέχρι και τη συνεδρίαση της 8/2 το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 760-740 μονάδες θα πρέπει να θεωρείται το επικρατέστερο.

Πρόκειται για ευρεία ζώνη σημαντικών τιμών, και για αυτό θεωρείται σημαντική στήριξη. Για αυτό ενδεχόμενη υποχώρηση χαμηλότερα και των 740 μονάδων θα μπορούσε να οδηγεί σε ακύρωση την βραχυπρόθεσμη φορά της αγοράς, που μέχρι και τώρα πάντως παραμένει ανοδική.

Το ενδιαφέρον είναι, πως και στα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης η πλειονότητα των παικτών θεωρούσε το «γύρισμα» περισσότερο σαν ευκαιρία να τοποθετηθεί ή να περιμένει για αγορές λίγο χαμηλότερα παρά σαν απαρχή ευρύτερου κύκλου υποχώρησης. Κάτι, που σχολιάστηκε στα χρηματιστηριακά γραφεία ενώ αρκετοί έκαναν λόγο για αναστροφή ψυχολογίας και διάθεσης.

Πράγματι ακόμη και στα χαμηλά της 4/2 περισσότεροι ήταν οι εν δυνάμει αγοραστές παρά οι πωλητές κάτι που υποδηλώνει διαφοροποίηση της στάσης των παικτών. Η εκτίμηση μας είναι πως όσο αντέχουν οι στηρίξεις το κλίμα, η διάθεση δεν θα αλλάξουν, μένει όμως να φανεί στο ενδεχόμενο διόρθωσης χαμηλότερα των 740 μονάδων.

Κατά τα άλλα επιστρατεύθηκαν για ακόμη μία φορά οι συνήθεις…ύποπτοι (ΟΠΑΠ, Coca Cola 3E) για να κρατηθεί ο 20άρης, ο Τιτάνας είχε ομολογουμένως καλή συμπεριφορά, ενώ η Πειραιώς χρειάζεται περισσότερη προσοχή καθώς ακουμπά στα 1,61 ευρώ που θεωρούνται από αρκετούς σημείο στήριξης.

Κάτι, που κατά την εκτίμηση μας, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί επίσης είναι η μετά από καιρό εμφανής διάθεση της Eurobank να…αποκλίνει από την Alpha Bank (κυρίως σε επίπεδο αποτίμησης, μετά μάλιστα την συμφωνία με την αυστριακή Raiffeisen) Αρκετοί υποστηρίζουν, πως μετά και την χθεσινή συνεδρίαση το θεωρητικό σενάριο για νέες συζητήσεις των δύο πλευρών κλείνει οριστικά.

Ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί άμεσα σχετίζεται με την πορεία των ευρωαγορών και της Wall, καθώς για αρκετούς δείκτες η κόπωση (σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα) είναι εμφανής.

Για τον DAX λ.χ. η χθεσινή συνεδρίαση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διόρθωσης του και πάλι προς τις 6.800 μονάδες, ενώ οι αναταράξεις στην αγορά νομισμάτων με το ευρώ να…διορθώνει (μετά την απόφαση της ΕΚΤ) δείχνει πόσο ευάλωτη παραμένει η κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση το ανοδικό σερί για φέτος συνεχίστηκε παρά την χθεσινή διόρθωση. Από τις 1390,8 μονάδες στις 7/1 το ΧΑ συνέχισε προς τις 1445,8 (14/1) διαμορφώθηκε στις 1.536,5 (21/1) και έφτασε ως τις 1.592 την Παρασκευή 28/1.

Μετά και το χθεσινό κλείσιμο στις 1661,7 μονάδες το momentum για τον ΓΔ παραμένει ενεργό.


--------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Στο διάστημα 10 Ιουλίου – 7 Αυγούστου του 2009 ήταν η τελευταία φορά που είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο των τεσσάρων συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων με συνολική απόδοση 12%. Η αγορά εξέπληξε με την συμπεριφορά της ακόμα και τα πιο αισιόδοξα χαρτοφυλάκια που ανέμεναν κάποια κόπωση λόγω της ισχυρής καταγραφής των βραχυπρόθεσμων κερδών από τα χαμηλά των 1.350 μονάδων καταγράφοντας επτά συνεχόμενα θετικά πρόσημα.

Σε λιγότερο από ένα μήνα ο Γενικός Δείκτης έχει καλύψει το «χαμένο» έδαφος πέντε μηνών αντιστρέφοντας τάση και ψυχολογία. Ο λόγος αυτής της ενθουσιώδους ανόδου βρίσκεται στην αιτία της προηγούμενης πτώσης της αγοράς: Η πιθανή βελτίωση των όρων δανεισμού της χώρας και η επιστροφή των ξένων επενδυτών με διάθεση αγορών σε ομόλογα και μετοχές αποτελεί ίσως την λήξη της περιόδου επενδυτικής απομόνωσης της χώρας.

Η υποχώρηση των spreads και η μείωση των ασφάλιστρων κινδύνου θα συνεχίσουν να αποτελούν καλούς λόγους ευφορίας για την χρηματιστηριακή αγορά ενώ στην ροή των νέων κομβικό ρόλο θα έχουν τυχόν αναβαθμίσεις, αλλαγή συστάσεων αλλά και η έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μέρος του οποίου θα περάσει από το ΧΑ.

Ζητούμενο ωστόσο για το Χρηματιστήριο παραμένει η ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος και η ροή χρήματος προς την οικονομία αφού η Ελλάδα είναι ένα «μακρό – στόρυ» το οποίο θα πρέπει να βρει εκφραστές στην πραγματική οικονομία, επιχειρήσεις δηλαδή που θα κεφαλαιοποιήσουν μια ενδεχόμενη επιτυχία επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η επόμενη εβδομάδα αν μη τι άλλο είναι πλούσια από ειδήσεις εγχώριου ενδιαφέροντος με κεντρικό γεγονός την Τρίτη 8/2 όπου το Ελληνικό Δημόσιο θα βγει στις αγορές μέσω της δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων γραμματίων επιδιώκοντας να «αξιοποιήσει» την ραγδαία μείωση των spreads στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό του αλλά και να δημιουργήσει τις κατάλληλες εντυπώσεις από μια σημαντική υπερκάλυψη κεφαλαίων.

Επισημαίνονται ακόμα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης της Coca Cola (9/2) με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κινούνται για τά καθαρά κέρδη της χρήσης στα 438 εκ. ευρώ, την είσοδο των νέων μετοχών (800Μ) της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς στις 10/2 και την λήξη της αύξησης κεφαλαίου της Marfin Popular την ερχόμενη Παρασκευή.

Όλα τα παραπάνω συν τις όποιες εξελίξεις προκύψουν από την σύνοδο κορυφής θα δώσουν εναύσματα μεγαλύτερης ενεργοποίησης στην αγορά η οποία ούτως ή άλλως έχει αποκτήσει momentum και περισσότερους συμμετέχοντες στις καθημερινές συναλλαγές. Και η διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου των 200 ημερών (1.615) ήταν μια εύκολη υπόθεση για τους αγοραστές οι οποίοι εκτόξευσαν τις τιμές των ταλαντωτών σε ακραίες υπερτιμήσεις.

Αν απομονωθεί η εικόνα των ταλαντωτών καθώς και η απότομη γωνία κλίσης της αγοράς (σχεδόν 74 μοίρες) τα δεδομένα θα έδειχναν διόρθωση και μάλιστα σε άμεσο χρονικό διάστημα. Όμως οι συνεχείς διασπάσεις μακροχρόνιων χρονοσειρών σε επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές συντηρούν την δυναμική της ανόδου, δίνουν συνεχώς νέες κινήσεις στις μετοχές και περιορίζουν τις διορθώσεις σε λίγες ώρες συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης αναμετράται με μια όχι και τόσο ευκαταφρόνητη αντίσταση τιμών στις 1700 μονάδες έχοντας βάλει σαν επόμενο στόχο την περιοχή των 1.800 μονάδων. Σημείο κλειδί για την υπέρβαση των 1.700 μονάδων εκτιμάται ότι θα είναι η συμπεριφορά της Εθνικής Τράπεζας στην περιοχή των 8 ευρώ όπου διέρχεται η χρονοσειρά των 200 ημερών διάσπαση της οποίας ενδεχομένως να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά.

Κοντράροντας «ελαφρώς» την τάση της αγοράς θα περιορίζαμε την έκθεση μας σε μετοχές στην παρούσα φάση. Θα μειώναμε υπέρβαρες θέσεις διαμορφώνοντας ένα μέγεθος τοποθετήσεων στο 60% σε μια λογική επανατοποθετήσεων σε επίπεδα κοντά στις 1.630 – 1.650 μονάδες.

Αυτό που μας κάνει περισσότερο επιφυλακτικούς είναι η μαζική αλλαγή στάσης εγχώριων διστακτικών και συντηρητικών χαρτοφυλακίων ανεβάζοντας το δείκτη ενθουσιασμού της εγχώριας αγοράς κάπως πρόωρα. Ακόμα και αν δεν παρατηρηθεί κάποια αξιοσημείωτη διόρθωση κατά το άμεσο προσεχές διάστημα είναι προτιμότερο να υπάρχει ρευστότητα για κάθε ενδεχόμενο παρά η στάση μας να εξαρτάται αποκλειστικά από την άνοδο των μετοχών η οποία όσο συνεχίζεται αυξάνει το ενδεχόμενο κάποιας απότομης διόρθωσης".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.661,68 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 4,43% και ετήσια κέρδη 17,52%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 5,53%, ο Mid 30 με απώλειες 0,09% και ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 4,39%.

Από τους επιμέρους κλάδους τα σημαντικότερα κέρδη σημείωσαν: 7,76% οι Πρώτες Ύλες, 7,51% οι Τράπεζες και 6,75% τα Ταξίδια Αναψυχής.

Έξι κλάδοι με εβδομαδιαίες απώλειες στο ΧΑ, μεταξύ αυτών, η Υγεία (-4,21%), το Εμπόριο (-3,99%) και τα Μέσα Ενημέρωσης (-3,38%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Proton Bank (43,66%), Σφακιανάκης (40%), Intrakat (37,33%), T Bank (36,36%), Avenir (32,00%), ETEM (25,93%), Ευρωσυμμετοχές (22,22%), Ακρίτας (20,75%), Δίας ΑΕΕΧ (20%) και Επίλεκτος (20%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Paperpack (- 40,74%), Ελεύθερη Τηλεόραση (-21,05%), Sprider (-15,74%), Ξυλεμπορία (-14%), Ιμπέριο (-13,33%), Νάκας Μουσική (-13,19%), Compucon (-12,5%), Πήγασος Εκδοτική (-11,86%), Ικτίνος (-11,25%) και Mermeren ( -10,58%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v