Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πονταρίσματα για νέα χαμηλά

Το 2010 φεύγει  και το ΧΑ βλέπει το Q1 του 2011 με ανάμεικτα συναισθήματα. Σώζονται μεν- τυπικά- οι στηρίξεις για ΓΔ και FΤ 20, όπως και τα 6 ευρώ για την ΕΤΕ αλλά οι παίκτες ποντάρουν σε νέα χαμηλά.

Το 2010 ΄΄φεύγει΄΄ και το ΧΑ ΄΄βλέπει΄΄ το πρώτο τρίμηνο του 2011 με ανάμεικτα συναισθήματα. Σώζονται μεν- τυπικά- οι στηρίξεις για ΓΔ και FΤ 20, όπως και τα 6 ευρώ για την ΕΤΕ αλλά οι παίκτες ποντάρουν σε νέα χαμηλά.

Ενώ το 2010 φεύγει με το ΧΑ να ΄΄συναγωνίζεται΄΄ για την …αρνητική πρωτιά διεθνώς ο ένας μετά τον άλλο οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν και προβλέπουν για το 2011.

Και αν στην Αθήνα φαίνεται, πως έστω και τύποις διασώζονται οι 1.400 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 655 για τον FΤ 20 με την Εθνική να μην υποχωρεί χαμηλότερα και των 6 ευρώ σε πολλές ξένες αγορές αρκετοί είναι αυτοί, που αναζητούν ενδείξεις και σημάδια ανάκαμψης.

Είτε σε επιμέρους κλάδους και τομείς της οικονομίας είτε σε επιχειρήσεις. Μετά την Goldman Sachs η Morgan Stanley είναι αυτή, που επιχειρεί να ανιχνεύσει τις ευκαιρίες και παγίδες για το 2011 σε μετοχές, νομίσματα, λοιπές αξίες.

Χαμηλά ο πήχης στο ΧΑ με τους βασικούς δείκτες να αποφεύγουν προσώρας την καταγραφή νέων χαμηλών αλλά με την πλειονότητα των παικτών να προεξοφλεί την διόρθωση του ΓΔ χαμηλότερα των 1.383 και του FΤ 20 κάτω από τις 655 μονάδες.

Το δείχνουν τα Συμβόλαια, ο δανεισμός τίτλων, οι ανοιχτές πωλήσεις. Εκτίμηση που ενισχύεται και από τα όσα περιμένουν την ελληνική οικονομία, κοινωνία και πολιτική σκηνή στους πρώτους μήνες μίας ανελέητης χρονιάς όπως προοιωνίζεται το 2011.

Από την συνάντηση κορυφής του Έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο ομόλογο του στο Ερζερούμ αρχές Ιανουαρίου μέχρι την κρίσιμη πορεία προς τον καθοριστικό Μάρτιο όλα αναδύουν τόση ρευστότητα που και η αγορά θα πρέπει να έχει εξαιρετικά ώριμα αντανακλαστικά και χαρακτήρα για να αντιπαρέλθει.

Η διάχυτη αίσθηση του…όλα ανοιχτά και πως…όλα παίζονται από τις αντοχές της κυβέρνησης να περάσει μέχρι τέλους τα μέτρα που της υποδεικνύονται, την παντελή απουσία της ελάχιστης έστω αναπτυξιακής διαφυγής μέχρι την αγωνία της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων να σταθούν.

Βέβαια στο…ταμπλό καταγράφεται μεθοδικά, αθόρυβα η προσπάθεια προεξόφλησης αυτών που θα τεθούν εκτός παιδιάς στη συνέχεια και εκείνων που θα επιβιώσουν. Πιθανότατα εκείνων από τους οποίους θα αναδειχθούν ισχυρότεροι παίκτες την επόμενη ημέρα. Είμαστε της άποψης, πως οι αγορές και το ΧΑ (με τη ρηχότητα, τις ατέλειες του, τα δεινά του…) λειτουργούν προεξοφλητικά.

Η αποκλίνουσα πορεία μετοχών από διάφορες κατηγορίες, κλάδους ενισχύει την εκτίμηση, τον κανόνα αν θέλετε.

Το…ταμπλό ενσωματώνει από πέρυσι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο αλλά και στη συνέχεια- κυρίως στο τέταρτο τρίμηνο- την προσπάθεια διαφοροποίησης επιχειρηματιών, εταιρειών και παραγόντων της αγοράς.

Χρήσιμα όλα αυτά, καθώς η διαφαινόμενη ΄΄βύθιση΄΄ του ΧΑ σε ΄΄νέα χαμηλά΄΄ στο πρώτο-δεύτερο τρίμηνο του 2011 ίσως και να αποτελέσει την καλύτερη ΄΄μαγιά΄΄ για εκείνους τους μεσο-μακροπρόθεσμους επενδυτές, οι οποίοι σε ορίζοντα ιστορικού χρηματιστηριακού χρόνου θα αποκομίσουν θεαματικές υπεραξίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v