Ο τρίτος χαμηλότερος τζίρος, επταετίας και πλέον!

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο ΓΔ εξασφάλισε θετικό πρόσημο, όμως ο απελπιστικά χαμηλός τζίρος έδωσε την εντύπωση ότι οι πωλητές πήγαν διακοπές. Κέρδη για ΕΤΕ, ΑΤΕ, ΤΤ. Πτώση για MPB, ΔΕΗ.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης εξασφάλισε θετικό πρόσημο, όμως ο απελπιστικά χαμηλός τζίρος έδωσε την εντύπωση περισσότερο ότι πήγαν διακοπές οι πωλητές και λιγότερο ότι οι αγοραστές ανέλαβαν πρωτοβουλίες έστω και της τελευταίας στιγμής.
 
Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι Τραπεζικοί τίτλοι αποφάσισαν να αναδυθούν από τα “βάθη”, σαφώς λιγότερη η κινητικότητα στους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη, όπου μπορεί να ξεχώρισε σε αποδόσεις ο τίτλος του Τιτάνα, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τρεις μη Τραπεζικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ κατόρθωσαν να αποσπάσουν εξαψήφιο όγκο συναλλαγών.

Επίσης ας σημειωθεί ότι από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, μόνο οι Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς ξεπέρασαν σε όγκο το 1 εκατ. τεμάχια.

Στο τέμπο των τελευταίων ημερών η εικόνα από την μέση και χαμηλότερα, όπου σε κάποιες λίγες περιπτώσεις οι “ενδιαφερόμενες δυνάμεις” τράβηξαν τις αποτιμήσεις ελαφρώς ψηλότερα και σε ακόμα λιγότερες περιπτώσεις αυτό συνδυάστηκε και με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών.

Ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι ο σημερινός τζίρος τα 37,6 εκατ. ευρώ είναι ο τρίτος χαμηλότερος των τελευταίων 93 μηνών, με τους αμέσως χαμηλότερους τζίρους (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) να έχουν σημειωθεί στις 10/2/2003 (36,69 εκατ.) και στις 17/2/2003 (35,5 εκατ.) και τους αμέσως υψηλότερους στις 5/8/2002 (37,94 εκατ.) και στις 5/7/2010 (38,16 εκατ.)

Σε κάθε περίπτωση η παραμονή του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα από την στήριξη των 1457 μονάδων συνεχίζει να δημιουργεί αυξημένους κινδύνους και βάζει σε υποψηφιότητα δοκιμασίας τις επόμενες στηρίξεις στις 1414 (διασπάστηκε πρόσφατα καθοδικά), 1383 (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 8/6/2010, 1383,01 μονάδες) και 1350 μονάδες.

Για να αλλάξει κάτι ουσιαστικά χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1550 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1469, 1481 και 1509 μονάδες.

Επίσης ο FTSE από την στιγμή που έχασε την θεωρητικά ισχυρή στήριξη της ζώνης 709-700, έδειξε ότι θα αντέξει η αμέσως επόμενη στήριξη στις 663 - 655 μονάδες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι “δοκιμασίες” της παραπάνω ζώνης στήριξης τελείωσαν εδώ.

Πιθανή τώρα επανείσοδος του δείκτη με αυξημένο τζίρο συναλλαγών μέσα στη ζώνη των 700 με 709 μονάδων θα εμφυσήσει ανοδική κίνηση προς τις 730 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, επόμενη στήριξη στις 637 μονάδες καθοδική διάσπαση της οποίας θα φέρει γενικό “sell off” και κίνηση προς τις 592 μονάδες.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, από τους λίγους που λόγω ημερών παραμένουν στους τόπους εργασίας τους δηλώνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, τονίζοντας ότι η εκπνοή του 2010 βρίσκει τη Χώρα στη μέση μιας τιτάνιας προσπάθειας, τους πολίτες να υφίστανται δραματικές αλλαγές στο επίπεδο τής ζωής τους και την Κυβέρνηση να κινείται σε τεντωμένο σχοινί με όλο και περισσότερους “εσωτερικούς αντιρρησίες”.

Από την άλλη δεν φαίνεται καθόλου εύκολο να σταματήσουν οι επιθέσεις των Αγορών (δικαιολογημένες και μη) κατά των αδύναμων οικονομιών, απειλώντας την συνοχή της Ευρωζώνης.

Δυστυχώς τα νούμερα του Κρατικού χρέους δεν δείχνουν μόνο ανατριχιαστικά, αλλά και εξαιρετικά δυσκολοκατάβλητα.

Η δυναμική που έχει λάβει πλέον το Δημόσιο χρέος είναι τεράστια και αυτοτροφοδοτούμενη, με αποτέλεσμα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010 να φθάνει τα 336,8 δισ. ευρώ (144% του ΑΕΠ) από τα 317 δισ. ευρώ ή 137% του ΑΕΠ που ήταν στο τέλος Ιουνίου.

Το χρέος του Ελληνικού Δημοσίου επιβαρύνθηκε μέσα σε ένα τρίμηνο κατά περίπου 20 δισ. ευρώ, καθώς προστέθηκαν σ’ αυτό περίπου 10 δισ. ευρώ που είναι οι συσσωρευμένες ζημιές του ΟΣΕ. Δεν αποκλείονται μάλιστα περαιτέρω επιβαρύνσεις από δάνεια που έχουν συναφθεί με την εγγύηση του Δημοσίου από άλλες ΔΕΚΟ και δεν έχουν αποπληρωθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ρεκόρ Δημοσίου χρέους θα καταγράψει η Ελλάδα το 2011 όταν το κρίσιμο δημοσιονομικό μέγεθος θα “χτυπήσει” 152,6% του ΑΕΠ ή 348,5 δισ. ευρώ από 142,5% φέτος και 330,4 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 θα φτάσει να πληρώνει μόνο για τόκους κοντά στα 20 δισ. ευρώ ( 19,9 δισ. ευρώ για την ακρίβεια) από 14,2 δισ. ευρώ φέτος, 15,3 δισ. ευρώ του χρόνου , 17 δισ. ευρώ το 2012 και 18,9 δισ. ευρώ το 2013.

Σε αυτά ας προστεθεί και ο προβληματισμός για την ύφεση στην οποία αναμένεται να βυθιστεί η Ελλάδα τουλάχιστον την επόμενη διετία, λόγω των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων της Κυβέρνησης. Η λιτότητα δεν θα δώσει τέλος στην κρίση χρέους, επομένως, η αναδιάρθρωση ενδέχεται να αποδειχθεί αναγκαία, προειδοποιεί η Moody’s.

“Είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς το συμπέρασμα ότι η λιτότητα δεν θα δώσει τέλος στην κρίση χρέους και ότι η αναδιάρθρωση ίσως είναι απαραίτητη, όπως έχει υποδείξει η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel”, δηλώνουν οι αναλυτές του οίκου. “Η έκταση της λιτότητας που απαιτείται για να διορθωθούν οι ανισορροπίες της Ευρώπης ενδέχεται να είναι τόσο πολιτικά αδύνατη όσο ήταν για την Αργεντινή το 2001”, προειδοποιούν.

Με δεδομένο ότι η Ευρώπη θεωρείται “ο πιο αδύναμος κρίκος” της παγκόσμιας οικονομίας, η Moody’s εκτιμά ότι Ασία και Δύση θα αποκλίνουν περαιτέρω το 2011, με τις προοπτικές των ΗΠΑ να βελτιώνονται μόνο ελαφρώς, έπειτα από την έγκριση του νέου προϋπολογισμού από το Κογκρέσο.

Όμως, σύμφωνα με τη Moody’s, και η Κίνα αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη. “Παρότι η Κίνα θα συνεχίσει με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, αντιμετωπίζει κινδύνους από τον πληθωρισμό και τη διόρθωση της Αγοράς του real estate. Παρά τα προβλήματα αυτά, οι βασικές προβλέψεις μας για την ανάκαμψη θέλουν την Ευρώπη και την Κίνα να προχωρούν σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση, η οποία θα αποτρέψει τον περαιτέρω χρηματοοικονομικό πανικό”, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της.

Ο οίκος διαπιστώνει ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις αρχές του 2010 και επισημαίνει ότι ακόμα και εάν αυτοί οι κίνδυνοι δεν επιβεβαιωθούν, η ανάπτυξη των μεγαλύτερων οικονομιών θα είναι αργή του 2011, αλλά θα επιταχυνθεί το 2012.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, σαφής η υπεροπλία του “πράσινου” στο ταμπλό του 20αρη, όπου με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι ΔΕΗ (-0,64%), Πειραιώς (-0,27%) και MPB (-2,75%) και αμετάβλητη η μετοχή της MIG.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Αγροτική (+7,75% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+3,1%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Alpha Bank, Eurobank, Coca-Cola, Μυτιληναίο, Τιτάνα, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1428,9 μονάδες (16.58) και έκλεισε τελικά στις 1428,15 μονάδες με κέρδη 1,21%, ενώ ο τζίρος “κατόρθωσε” να φθάσει τα 37,6 εκατ. από τα οποία τα 0,5 αφορούσαν “πακέτο” (του ΟΤΕ).

Βελτιωμένη” η τελική εικόνα με 105 ανοδικές μετοχές έναντι 52 πτωτικών και 20 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 12,5%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

“Πεδίον δόξης λαμπρόν” είναι το Χ.Α. για τους κερδοσκόπους που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται, τονίζει με έμφαση ο Δημήτρης Τζάνας.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο επενδύσεων της Proton Bank, η κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου εμφανίζει τη χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το ΑΕΠ.

Στην Ελλάδα η χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται μόλις στο 25% του παραγόμενου πλούτου της Χώρας όταν στις Ευρωπαϊκές Αγορές “αγγίζει” το 70%.

Η μόνη που μπορεί να αλλάξει εν μέρει τα πράγματα είναι η Πολιτεία η οποία πρέπει να κατανοήσει ότι ο επενδυτικός μηχανισμός που διαθέτει η Χώρα πρέπει να σταθεί όρθιος για να εκπληρώσει το ρόλο του.

Οι αποκρατικοποιήσεις είναι ένα πεδίο δράσης για το Κυβερνητικό επιτελείο.

Ακόμη πρέπει να ενεργοποιηθούν οι εγχώριες δυνάμεις και ειδικότερα οι θεσμικοί επενδυτές οι οποίοι μπορεί με κάποιο τρόπο να αναλάβουν ρόλους με σκοπό την προστασία της Αγοράς, καθώς η επενδυτική κοινότητα διστάζει να αναλάβει δράση καθώς όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά σε ότι αφορά τους δημοσιονομικά ζητήματα αλλά και την πορεία εξέλιξης του σχεδίου που περιλαμβάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Διακυμάνσεις στην περιοχή των χαμηλών έτους και αναιμική συμπεριφορά των περισσοτέρων τίτλων, καθώς οι συναλλαγές παραμένουν σε πολύ περιορισμένα επίπεδα, αναμένει ο Μάνος Χατζηδάκης στην ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Η αλλαγή της διαχειριστικής χρήσης έχει θέσει σε στάση αναμονής πολλά χαρτοφυλάκια τα οποία βρίσκονται εκτός Αγοράς έχοντας “κλειδώσει” κάποιες αποδόσεις τις οποίες δεν θα ήθελαν να ρισκάρουν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και έτσι θα συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής μέχρι τα δημοσιονομικά της Χώρας αποκτήσουν καλύτερη “ορατότητα”.

Αν και οι αποτιμήσεις βρίσκονται στα χαμηλά δωδεκαετίας το κλίμα αβεβαιότητας που συνδέεται με την διαχείριση του χρέους της Χώρας καθιστά επιφυλακτική και την διεθνή επενδυτική κοινότητα με αποτέλεσμα την ανακύκλωση της ίδιας ρευστότητας και την καταγραφή νέων υποαξιών από ήδη ταλαιπωρημένα χαρτοφυλάκια.

“Ως εκ τούτου εκτός από τις αμυντικές επιλογές μετοχών στο χαρτοφυλάκιο διατηρούμε κάποια ικανοποιητική ρευστότητα έως ότου δοθούν τα κατάλληλα σινιάλα μιας ανοδικής αντίδρασης την οποία θα εξαντλήσουμε αφού η Αγορά επιμένει να βρίσκεται σε μεσοπρόθεσμη τεχνική υπερβολή”, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικής αντίδρασης συνέχεια
με ελάχιστες συναλλαγές.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με πολύ καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 1,93%.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3177, τιμή εκκαθάρισης 657,22) κινήθηκαν μεταξύ 642,75 και 658,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5400 ΕΧΑΕ, 6700 ΟΠΑΠ, 19300 Βιοχάλκο, 24800 Κύπρου, 42900 Πειραιώς, 92000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1510), Alpha Bank (303), Πειραιώς (725), Eurobank (595), ΟΤΕ (1185), MIG (145), Κύπρου (794), MPB (192), ΔΕΗ (163), Βιοχάλκο (553), Αγροτική (109).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 28/12 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Αγροτική (30000 τεμ.) και Πειραιώς (78222 τεμ.).

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8924629 τεμ.), Eurobank (13292899 τεμ.), Εθνική (7481874 τεμ.), Κύπρου (4184677 τεμ.), Πειραιώς (21947368 τεμ.), MPB (12402111 τεμ.).

Θ. Σταυρόπουλος

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v