Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρυθμό... 1.500 μονάδων η Σοφοκλέους

Πειστική δείχνει η υπέρβαση των 1.500 μονάδων για το ΧΑ. Με αιχμή τις τράπεζες, αλλά και με υπεραπόδοση των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Κινητικότητα σε μεσαία και χαμηλότερη αποτίμηση. Πάνω από τις 7.000 ο DAX.

Με τη… μία πάνω από τις 1.500 μονάδες, καθώς οι αγοραστές «τράβηξαν» τον Γενικό Δείκτη στις 1.510 μετά από δύο λεπτά συνεδρίασης.

Σταδιακά η τάση ενισχύονταν ωθώντας του βασικούς δείκτες προς τις 1.531,2 τον Γενικό και προς τις 731,8 τον FTSE 20.

Με το σύνολο των μετοχών του 20άρη, σε θετικό έδαφος και… χαμηλότερο ποσοστό ανοδικής αντίδρασης το 1,18% για τη Motor Oil και το 1,27% για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης, οι 1.510 μονάδες μπορεί να αποτελέσουν βραχυπρόθεσμη στήριξη, με την προϋπόθεση πως στη συνέχεια δεν θα «απειληθούν» οι 1.520 μονάδες.

Να δούμε όμως, την εξέλιξη του σχηματισμού, καθώς το άνοιγμα της συνεδρίασης (από χαμηλά προς υψηλότερα) επέτρεψε να μπει αρκετό βραχυπρόθεσμο χρήμα σε μετοχές εταιριών του FTSE 20, αλλά και της μεσαίας – χαμηλότερης αποτίμησης.

Είναι ενδεικτικό πως στις 11:20 η αξία των συναλλαγών έφτανε τα 27,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία 7,2 στην Εθνική Τράπεζα, 2,6 στον ΟΠΑΠ και 2,4 στον ΟΤΕ.

Το ενδιαφέρον είναι πως μετά την Εθνική, υψηλότερος τζίρος πραγματοποιείται σε μη τραπεζικούς τίτλους, καθώς εκτός από τους 2 που προαναφέραμε, τζίρος πάνω από 2 εκατ. ευρώ έχει πραγματοποιηθεί στη ΔΕΗ.

Θα εμμείνουμε στην εκτίμησή μας, πως στη μη τραπεζική τριάδα, δηλαδή ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ έχει τοποθετηθεί για διάφορούς και διαφορετικούς λόγους σημαντική ρευστότητα ισχυρότατων επενδυτικών – επιχειρηματικών σχημάτων.

Η αντίδραση βέβαια οδηγείται από τις τράπεζες με την Εθνική Τράπεζα να πιάνει κορυφή στα 7 ευρώ, την Alpha Bank στα 4,68, τη Eurobank στα 4,40, την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,19, ενώ στα 1,19 αντέδρασε η Marfin Popular Bank, στα 2,98 η Τραπεζα Κυπρου, έως τα 3,25 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και έως τα 0,82 η Αγροτική Τράπεζα.

Υψηλότερες τιμές βέβαια και για Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ και βεβαίως την Coca Cola που υπεραποδίδει έως 3% και φτάνει τα 20,38 ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι πως από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μόλις 6 κινούνται χαμηλότερα.

Αντιδρούν μετοχές, που διαγραμματικά ήταν… έτοιμες με ενδεικτικότερη την περίπτωση του Φουρλή, του Υγεία, της ΓΕΚ Τέρνα, της Intralot, της Μέτκα, της Σιδενόρ, της Τέρνα Ενεργειακής.

Ανάλογη και καλύτερη εικόνα παρατηρείται στον SC 80 όπου μόλις 3 μετοχών η τιμή υποχωρεί.

Και σε αυτήν την κατηγορία οι τεχνικές ενδείξεις επιβεβαιώνουν ωθώντας υψηλότερα τον ΔΟΛ, την Intrakat, τη Lavipharm, τη Μηχανική, την Proton Bank, την Profile, τα Σωληνουργεία Κορίνθου (με συναλλαγές περίπου 1 εκατ. τεμαχίων), τη Χαλκόρ.

Την ίδια ώρα στη Φραγκφούρτη ο DAX αντιδρώντας 0,50% ξεπερνούσε και τις 7.000 μονάδες.

Οδηγώντας έτσι τον FTSE100 πάνω από τις 5.800 και τον CAC 40 υψηλότερα των 3.780 μονάδων.

Η υπέρβαση των 7.000 μονάδων για τον DAX θα πρέπει να μας καταστήσει ιδιαίτερα προσεχτικούς από δω και πέρα, καθώς η στόχευση που είχε τεθεί από τα χαμηλά ακόμη των 6.250 (και 5.950 μονάδων) αφορούσε αυτήν την ευρύτερη περιοχή.

Οι τακτικότεροι αναγνώστες και φίλοι της στήλης προφανώς και θα ενθυμούνται τις συχνές - πυκνές αναφορές φίλων και διορατικών παιχτών για αυτήν την κίνηση του DAX.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v