Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρυθμό... Στρος Καν η Σοφοκλέους

Σε ρυθμό ΔΝΤ κινείται η Αθήνα και το ΧΑ. Κλειδί η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων προκειμένου να επιχειρηθεί η υπέρβαση των 1.500. Σε αναμονή οι τράπεζες, εμφανείς οι τοποθετήσεις σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Ατζέντα με τα λεγόμενα contingency plans, τις εναλλακτικές λύσεις δηλαδή για την διαχείριση του ελληνικού δημοσίου χρέους φέρνει μαζί του ο Ντομινίκ Στρος-Καν, που από σήμερα πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.

Στον ρυθμό λοιπόν του ΔΝΤ η Αθήνα, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου τη στιγμή που όλα τα μέτωπα είναι- κυριολεκτικά- ανοιχτά. Με το ΧΑ να επιχειρείται να λειτουργήσει προεξοφλητικά για ακόμη μία φορά και σε μία συγκυρία που παραμένει η πίεση στις τράπεζες ενώ ισχυρά επενδυτικά- επιχειρηματικά συμφέροντα ενισχύουν ή λαβαίνουν θέσεις σε εναλλακτικές μετοχές.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.492,9, τον FΤ 20 στις 711,7 μονάδες, τις τράπεζες σχεδόν 1% υψηλότερα εχθές αλλά με ενθαρρυντική έκπληξη το 2,35% του Small Cap 80 με το ξέσπασμα της καλούμενης περιφέρειας.

Οσοι δραστηριοποιούνται στον 20άρη, τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση λίγο ως πολύ ακολουθούν μία γνώριμη μας τακτική εδώ και μήνες.

Σταδιακή μείωση θέσεων σε τράπεζες, επιλεκτική ενίσχυση σε μη τραπεζικούς τίτλους (αρχικά CCH 3Ε στη συνέχεια ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, Μυτιληναίος, Τιτάν κ.α. ) και περιθωριοποίηση σε σημείο ευτελισμού της καλούμενης περιφέρειας.

Όμως πέραν των όσων συμβαίνουν στον FΤ 20, τις τράπεζες ή τα μεγάλα χαρτιά πληθώρα εισηγμένων έχει υποτιμηθεί δυσανάλογα και με την χρηματιστηριακή και με την πραγματική οικονομική θέση της. Το ότι τις τελευταίες ημέρες ΄΄αφυπνίζονται΄΄ για διάφορους και διαφορετικούς λόγους μετοχές όπως η Forthnet, Geniki Bank, Lavipharm, Ιντρακόμ Κατασκευές, Avenir, Παρνασσός είναι- κατά την εκτίμηση μας- το διαφοροποιό στοιχείο που μπορεί να προσδώσει λίγο…νεύρο σε ένα μέρος του ταμπλό.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση αναλυτών, παικτών και φίλων πως πολλές εισηγμένες μπορεί να μην έχουν καν λόγο παρουσίας στο ΧΑ, υπάρχει όμως μία ομάδα – αρκετά ευάριθμη- εισηγμένων που αξίζουν καλύτερης τύχης και αντιμετώπισης.

Τόσο χρηματιστηριακά όσο επιχειρηματικά. Εχθές ήταν μία ημέρα καλή για την περιφέρεια με υψηλούς τζίρους σε μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης αποτίμησης. Εγιναν κομμάτια σε πολύ χαμηλές τιμές, σε πολυετή χαμηλά, σε επίπεδα που δικαιολογούν αντίδραση. Απαραίτητη προυπόθεση βέβαια η γενικότερη εικόνα των αγορών, του Ftse20 των δυνάμεων που δραστηριοποιούνται τις τελευταίες συνεδριάσεις μαζεύοντας ΟΠΑΠ και ΔΕΗ (κυρίως αυτές τις δύο, καθώς στον ΟΤΕ λαβαίνουν θέσεις εδώ και 1-2 μήνες).

Εάν το ΧΑ πείσει, πως μπορεί να υπερβεί τις 1.500 μονάδες τότε η μεσαία- χαμηλότερη αποτίμηση έχει περιθώριο μόχλευσης. Στην περίπτωση μάλιστα που προσεγγιστεί η περιοχή των 1.550 μονάδων τότε η κατάσταση θα είναι ακόμη καλύτερη. Μένει να επιβεβαιωθεί όμως η βραχυπρόθεσμη τάση.

Όμως εχθές σημειώθηκαν πολύ υψηλές συναλλαγές- πράξεις για παράδειγμα σε μετοχές των Σωληνουργείων Κορίνθου, Intralot, Παρνασσός, Χαλκόρ, Lavipharm κ.α. που χρήζουν αναφοράς.

Όπως επίσης λίγο…υψηλότερα οι αυξημένες συναλλαγές και η κινητικότητα για παράδειγμα σε μετοχές των ΓΕΚ/Τέρνα, Ενεργειακή, ΟΛΘ, Σιδενόρ, ΔΟΛ, Εμπορική Τράπεζα στοιχείο που επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v