Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδείξεις μη ελεγχόμενης διόρθωσης στο ΧΑ

Πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας ο ΓΔ με τους πωλητές να κινούνται ιδιαίτερα επιθετικά στις τράπεζες. Πτώση για Εθνική (7,14%), Eurobank (7,12%), Αlpha (5,07%), MIG (4,9%). Επιβεβαιώθηκαν οι φήμες για ΑΜΚ στην ΕΤΕ.

Η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με αναμενόμενη και μάλλον ελεγχόμενη διόρθωση, όμως λίγο μετά τις 12.00 η εικόνα επιδεινώθηκε καθώς οι πωλητές στον Τραπεζικό κλάδο πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, ενώ οι όποιοι αγοραστές υποχώρησαν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα φοβούμενοι και τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη που είχαν προηγηθεί.

Οι (επιβεβαιωμένες πλέον) φήμες για πιθανή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας σε χαμηλή τιμή πίεσαν ιδιαίτερα τη μετοχή της τράπεζας αλλά και την αγορά συνολικότερα.

Μάλιστα τελικά ο Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Αγροτική Tράπεζα, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, MIG και πολύ κοντά σε αυτό οι Μυτιληναίος, Coca-Cola, MPB.

Αναλυτικότερα η έντονη φημολογία που τελικά επιβεβαιώθηκε  και η οποία έκανε προς το τέλος της συνεδρίασης τον γύρο της Αγοράς, επανέφερε το σενάριο για επικείμενη αύξηση κεφαλαίου από την Εθνική Τράπεζα και η οποία πίεσε σημαντικότατα τον τίτλο (απέσπασε περισσότερο από το 1/3 της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών) και δημιούργησε σημαντικές τεχνικές ανησυχίες.

Η μετοχή έκλεισε ελαφρώς ψηλότερα από την στήριξη των 10,34 ευρώ, την οποία αν την διασπάσει καθοδικά με συνεχόμενα κλεισίματα, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στο ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ.

Ελαφρώς επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, αρκούνται στο να επισημάνουν ότι ακόμα και σε σχετικά χαμηλότερες τιμές, αυτοί που τοποθετήθηκαν εγκαίρως και στα σχετικά πρόσφατα χαμηλά μπορούν να πουλήσουν και να “γράψουν” κέρδη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Φήμες και δημοσιεύματα για εξαιρετικά σύντομες εξελίξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο δίνουν και παίρνουν, όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Αγορά δεν μπορεί να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα έχοντας σαν μόνο “καύσιμο” την φημολογία, όταν μάλιστα τα πρόσφατα ανακοινωθέντα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου δείχνουν έως και αποτρεπτικά.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει άρδην και η Αγορά να αποκτήσει θετική δυναμική, εάν από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός εξαγγείλει μέτρα ευεργετικά για το Χρηματιστήριο, όμως μέχρις ότου υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, όλα αυτά παραμένουν θετικές υποθέσεις που δεν μπορούν να “βάλουν πλάτη” αν επιδεινωθεί σημαντικά το διεθνές κλίμα.

Αρνητικά στην ψυχολογία των εμπλεκομένων έπαιξε και η είδηση σύμφωνα με την οποία οι προμηθευτές αποφάσισαν να διακόψουν την προμήθεια υλικών σε τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, τον Ευαγγελισμό, το Αττικό και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και προειδοποιούν, με ανακοίνωσή τους, ότι ενδέχεται να σταματήσουν να προμηθεύουν με υλικά και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Χώρας, αν δεν εξοφληθούν άμεσα, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Υγείας αθέτησε την υπόσχεση αναφορικά με τον τρόπο εξόφλησης των καθυστερημένων, αλλά και των τρεχουσών οφειλών των νοσοκομείων προς τις εταιρείες-μέλη του συλλόγου, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους παραμένουν σε δυσχερέστατη κατάσταση.

Αρνητική η εικόνα (με υποδεέστερες απώλειες) και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς δείχνουν να επανακάμπτουν οι ανησυχίες για την Ευρωπαϊκή οικονομία και για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, οι οποίες στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν κρατικά χρεόγραφα Χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος και αυτό έχει αντίκτυπο και στο ευρώ, το οποίο σημειώνει σημαντική υποχώρηση σήμερα το πρωί έναντι του δολαρίου.

Η Credit Agricole εκτιμά ότι οι ανησυχίες αναφορικά με την κρίση Κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη μοιάζουν να επανέρχονται και να προκαλούν αναταραχή, καθώς δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν αναξιόπιστα τα “stress tests” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Πιο αναλυτικά, σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal παρουσιάζει ανάλυση που δείχνει ότι τα “stress tests” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών δεν λαμβάνουν υπόψη, στο βαθμό που θα έπρεπε, τον κίνδυνο που προκύπτει από την κατοχή Κρατικών ομολόγων υψηλού ρίσκου.

Στο πλαίσιο των tests, αναφέρει το δημοσίευμα, 91 από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές Τράπεζες έπρεπε να αποκαλύψουν το ύψος των Κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης που διατηρούν.

Ωστόσο ορισμένες Τράπεζες δεν έδωσαν τη σωστή εικόνα των χρεών τους, καθώς κάποιες από αυτές δεν συμπεριέλαβαν συγκεκριμένα ομόλογα και άλλες μείωσαν το ύψος των ομολόγων υπολογίζοντας τις θέσεις “short” που διατηρούσαν. Όλα αυτά, σύμφωνα με την Wall Street Journal δεν έγινα γνωστά τον Ιούλιο, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των “stress tests”.

“Τα “stress tests” δεν ήταν αρκετά αυστηρά. Πολλοί είναι οι επενδυτές ομολόγων που δεν πείθονται ότι οι Έλληνες έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο. Και εάν η Ελλάδα δεν έχει βγει από την κρίση ακόμη, τότε δεν το έχει κάνει και καμία Τράπεζα που έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα”, σχολιάζει ο Julian Chillingworth, που διαχειρίζεται 21 δισ. δολάρια στη Λονδρέζικη επενδυτική εταιρεία Rathbone Brothers.

Μόνο στους… εθισμένους στην αδρεναλίνη συστήνει την ενασχόληση με τα Κρατικά ομόλογα των Περιφερειακών Χωρών της Ευρωζώνης η Standard Life Investments με έδρα το Εδιμβούργο και 175 δισ. δολάρια σε assets υπό διαχείριση.

Αρνητικά τα μηνύματα και από το μέτωπο των ομολόγων, με το spread του δεκαετούς Ελληνικού ομολόγου να ξεπερνά τις 950 μονάδες βάσης, που αποτελούν το υψηλότερα επίπεδο από τότε που εγκρίθηκε το “πακέτο” στήριξης των 110 δισ ευρώ.

Οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα της Eυρωζώνης εξακολουθούν να υφίστανται, δήλωσε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Olli Rehn μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών από 27 Χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα αρνητικά της ημέρας και τα στοιχεία από τις βιομηχανικές παραγγελίες στην Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα αιφνιδιαστικά χαρακτηρίζονται τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών για το ύψος των παραγγελιών κατά τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 2,2% ενώ βάσει δημοσκόπησης του Reuters η μέση πρόβλεψη των αναλυτών έκανε λόγο για αύξηση κατά 0,5%.

Επίσης σημαντικό ρόλο για την βραχυπρόθεσμη τάση των διεθνών Αγορών, κρίνονται τα νέα που θα ανακοινωθούν από την Beige Βίβλο για την κατάσταση της Αμερικανικής οικονομίας.

“Πράσινη” εξαίρεση στον “κατακόκκινο” 20αρη ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το “πάλεψε” αλλά υπέκυψε στο γενικότερο αρνητικό κλίμα.

Από την άλλη οι μεγαλύτερες απώλειες που ξεπέρασαν το 7% για Εθνική Τράπεζα και Eurobank. Απώλειες μεγαλύτερες των 5 ποσοστιαίων μονάδων για Μυτιληναίο και Alpha Bank, των 4 για Ελλάκτωρα, Πειραιώς, MIG.

Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για την ΔΕΗ και του 2% για Τιτάνα, Αγροτική, Coca-Cola, Motor Oil MPB.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του 20αρη, με την Jumbo να υποκύπτει στις πιέσεις προς το τέλος.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στην χαμηλότερη ενδοσυνεδριακή διακύμανση και πιο συγκεκριμένα στις 1618,31 μονάδες με απώλειες 3,29%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 93 εκατ. από τα οποία τα 3,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές έναντι 136 πτωτικών και 33 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 13,33%.

Από τους λίγους θετικά διακριθέντες και οι Τρ. Αττικής, Μαθιός, Κορδέλλου και InfoQuest.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Συγκρατημένος, λόγω της εικόνας των διεθνών Αγορών και τα αρνητικά νέα από το μέτωπο των ομολόγων, δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος.

Το μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ αναλαμβάνει να διερευνήσει την τεχνική εικόνα του 20αρη και επισημαίνει: “Η αποδέσμευση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ASE 20 από τα «επικίνδυνα» επίπεδα στήριξης των 737 με 764 μονάδων τον οδήγησε με συνοπτικές διαδικασίες πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων επιφέροντας μια εκ νέου ανέλπιστη αλλαγή σκηνικού. Η κίνηση μάλιστα αυτή έφερε τον δείκτη σε γρήγορη αντιπαράθεση με το σημείο κλειδί για τη μετέπειτα πορεία του, τις 830 μονάδες.

Εδώ όμως για να μπορέσει ο δείκτης να διασπάσει ανοδικά την εν λόγω περιοχή θα χρειαστεί κάτι πιο χειροπιαστό, κάτι πιο ποιοτικό από απλές φήμες. Όταν προστεθεί το στοιχείο αυτό θα τον ωθήσει με ασφάλεια προς την ισχυρή ζώνη αντίστασης των 870 με 885 μονάδων. Ζώνη, η οποία θα καθορίσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό και το εύρος της επόμενης κυματικής κίνησης.

Αντιθέτως η αδυναμία του FTSE ASE 20 να διαφύγει πάνω από τις 830 μονάδες θα απελευθερώσει αντίρροπες δυνάμεις οδηγώντας τον σε ένα αρχικό “pullback” προς τις 790 με 785 μονάδες, καθοδική διάσπαση των οποίων βάζει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη των 764 μονάδων.

Από απόψεως τώρα τεχνικών ταλαντωτών η τελευταία άνοδος ναι μεν έφερε διαγραμματικά το δείκτη προς τις 830 μονάδες αλλά μείωσε ακόμα περισσότερο την ορατότητα του πεδίου δυσκολεύοντας έτσι ιδιαίτερα την εξιχνίαση των προθέσεών της.

Τις διεθνείς Αγορές και μάλιστα υπεραποδίδοντας δείχνει να ακολουθεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τονίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Παράλληλα βελτιώθηκε σημαντικά ο όγκος συναλλαγών, αφού από την 1η Σεπτεμβρίου υπήρξε άρση της απαγόρευσης των “ανοικτών πωλήσεων”.

Κατά τα λοιπά η αρνητική πορεία της Ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να κατατάσσει την Ελλάδα στις Χώρες υψηλού ρίσκου, κάτι που οδηγεί τους ξένους επενδυτές να αποφεύγουν τις τοποθετήσει σε Ελληνικά αξιόγραφα. Έτσι το spread των Ελληνικών ομολόγων εξακολουθεί να βρίσκεται στα πολύ υψηλά επίπεδα των 950 μονάδων βάσης.

Θετικό στοιχείο για την Ελλάδα είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόσο να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σταθερό στα επίπεδα του 1%, όσο και να επεκτείνει τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των Τραπεζών μέχρι τα τέλη του 2010. Η ΕΚΤ αποτελεί σήμερα τη μόνη πηγή άντλησης βραχυχρόνιας ρευστότητας του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος, που μέχρι τις 31 Ιουλίου 2010 είχε δανειστεί 96 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο τα σενάρια συγχώνευσης των Τραπεζών που εξακολουθούν να διακινούνται ανεπισήμως επηρεάζουν τις τιμές των μετοχών τους. Αρνητική εξέλιξη είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της Ελληνικής βιομηχανίας τον Αύγουστο, αφού ο δείκτης ISM υποχώρησε στις 43 μονάδες (κάτω από τις 50 μονάδες σημαίνει συρρίκνωση), έναντι των 43,5 μονάδων του Ιουλίου.

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των εισηγμένων Επιχειρήσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο για το πρώτο εξάμηνο του 2010 ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου χωρίς θετικές εκπλήξεις.

Στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση οι περισσότερες εταιρείες κατέγραψαν ζημίες, ενώ στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των προβλέψεων, με σημαντικές μειώσεις κερδών. Ένας από τους λόγους που επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία αυτών των Επιχειρήσεων είναι η έκτακτη εισφορά που επεβλήθη στα κέρδη του 2009.

Αύξηση κερδοφορίας έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2009 παρουσίασαν οι εταιρείες Τρία Έψιλον, Μέτκα, Μυτιληναίος, Frigoglass, Τιτάν, S&B, Πλαστικά Κρήτης και Τραπεζα Κυπρου. Πάντως τα εταιρικά αποτελέσματα και η γενικότερη κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας δεν συνηγορούν σε εκτιμήσεις για σταθερή ανοδική κίνηση των τιμών στο Χρηματιστήριο και προ το παρόν μόνο ευκαιριακές διακυμάνσεις για επενδυτές με βραχυχρόνιο ορίζοντα μπορούμε να αναμένουμε.

Το μεγάλο στοίχημα των διεθνών Αγορών παραμένει το εξής: θα καταφέρουν οι μεγάλες οικονομίες να διατηρηθούν σε τροχιά ανάκαμψης μετά το τέλος των κρατικών ενισχύσεων ή θα περιέλθουν σε συνθήκες ύφεσης; Οι απόψεις των αναλυτών επ’ αυτού είναι διφορούμενες. Γι’ αυτό άλλωστε και οι μακροχρόνιοι θεσμικοί επενδυτές αποφεύγουν αυτή την περίοδο τα Χρηματιστήρια και την Αγορά μετοχών, αλλά και την Αγορά κρατικών ομολόγων, πλην των βασικών “καταφυγίων”, δηλαδή των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Οι τιμές των Εμπορευμάτων δείχνουν να ακολουθούν την πορεία των Χρηματιστηριακών Αγορών, ενώ ο χρυσός πλησιάζει τα ιστορικά υψηλά του επίπεδα.

Κατά την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, η βραχυχρόνια τάση στο Χ.Α. επανατίθεται προς αμφισβήτηση, αν ο Γενικός Δείκτης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (1644,76 μονάδες).

ΟΙ Τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο των φημών και του ενδιαφέροντος από κάθε άποψη, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, σε ένα ενδεχόμενο κλείσιμο πάνω από τις 1690 μονάδες η διαγραμματική εικόνα βελτιώνεται θεαματικά αυξάνοντας τις πιθανότητες προσέγγισης των 1800 μονάδων.

Οι επόμενες ημέρες θα έχουν υψηλό δείκτη ενδιαφέροντος από κάθε άποψη αφού εκτός από το παρασκήνιο στον Τραπεζικό κλάδο αναμένονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη καθώς και το roadshow των εισηγμένων εταιρειών στο Λονδίνο για το οποίο υπάρχει αρκετό αρχικό ενδιαφέρον. Ειδικά σε επίπεδο εξαγγελιών μια ενδεχόμενη αναστολή του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη ενδέχεται να δώσει ώθηση σε εταιρείες με υψηλή μερισματική πολιτική (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια) οι οποίες παραδοσιακά προσελκύουν επενδυτές με προσανατολισμό στα μέρισμα.

Ο κ. Χατζηδάκης συνιστά επιλεκτικές τοποθετήσεις σε ενδεχόμενη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα της ζώνης 1660-1650.

Δανεισμός τίτλων - ανοιχτές πωλήσεις

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, που συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και έκλεισαν κοντά στην θεωρητική τους τιμή.

Ελάχιστες κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10596, τιμή εκκαθάρισης 792,35) κινήθηκαν μεταξύ 787,75 και 817,5 μονάδων.

Σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (234200 Eurobank, 68300 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5635), Alpha Bank (1917), Πειραιώς (904), Eurobank (1342), ΟΤΕ (748), MIG (226), Κύπρου (828), Ταχ. Ταμιευτήριο (1022), ΔΕΗ (404), Μυτιληναίος (412), Αγροτική (118), MPB (213), Intralot (197), ΓΕΚ (224), Motor Oil (144), Βιοχάλκο (111), Μέτκα (197), Coca-Cola (101).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 7/9 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε ΟΠΑΠ (4000 τεμ.), Εθνική (167738 τεμ.), Ελλάκτωρα (11000 τεμ.), Eurobank (212130 τεμ.).

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Εθνική (142181 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6504921 τεμ.), Eurobank (11346302 τεμ.), Εθνική (15540302 τεμ.), Κύπρου (6228536 τεμ.), Πειραιώς (8745488 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v