Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδιαφέρουσας τεχνικής σημασίας η συνεδρίαση

Έπειτα από 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις το δέλεαρ κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων δείχνει ισχυρό. Παραμένει τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο του Γ.Δ. υψηλότερα από τη ζώνη 1.680-1.690 και του FTSE υψηλότερα των 830 μονάδων.

Έπειτα από 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Γενικό και τραπεζικό δείκτη με αθροιστικά κέρδη 7,59% και 9,92% αντίστοιχα, η Σοφοκλέους καλείται σήμερα να αποδείξει αν το δέλεαρ καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών είναι ισχυρότερο από τις προσδοκίες για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE βρίσκονται μπροστά σε τεχνικές αντιστάσεις κομβικής σημασίας, καθώς αν ο πρώτος υπερβεί τη δύσκολη ζώνη αντίστασης 1.680 - 1.690, τεχνικά δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση έως και 100 μονάδες υψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στην ισχυρότατη ζώνη αντίστασης 1.790 - 1.800, ενώ ο FTSE αν υπερβεί την αντίσταση των 830 μονάδων μπορεί να κινηθεί προς επόμενες αντιστάσεις που οριοθετούνται στις 850 μονάδες και στη ζώνη 870 - 880.

Ασφαλώς, για μια τέτοια κίνηση θα χρειαστεί και η αποφασιστική συμβολή των μεγάλων διεθνών αγορών. Τη χθεσινή αργία στη Νέα Υόρκη ακολούθησαν οι πιέσεις στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια (κυρίως λόγω πίεσης στις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες), ενώ μικρές απώλειες στο άνοιγμα δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι δείχνουν να επανακάμπτουν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν κρατικά χρεόγραφα χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος και αυτό έχει αντίκτυπο και στο ευρώ, το οποίο σημειώνει σημαντική υποχώρηση σήμερα το πρωί έναντι του δολαρίου.

Η Σοφοκλέους θα κληθεί να τιμολογήσει και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που ανακοινώθηκε μεταμεσονύκτια και πιο συγκεκριμένα στη 1:30 και η οποία μόνο ευέλικτο και ολιγομελές σχήμα δεν θυμίζει. Ενδεικτική η ατάκα παλαιού παράγοντα της αγοράς που ανέφερε ότι «αν γινόταν ανασχηματισμός πολιτικής στην τρόικα τα πράγματα θα ήταν πιο σοβαρά και ενδιαφέροντα».

Επιστρέφοντας στις διεθνείς αγορές, ασφαλώς σημαντικά κρίνονται τα νέα που θα ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ από την Beige Βίβλο για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Στο ταμπλό της Σοφοκλέους πιθανότατα και σήμερα τη μερίδα του λέοντος στο ενδιαφέρον θα αποσπάσει ο τραπεζικός κλάδος. Η Τράπεζα Κύπρου από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και ξεκινά με προσαρμοσμένη τιμή τα 3,94 ευρώ. Επίσης η Alpha Bank συμπλήρωσε 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 12,16%. Αν επιτύχει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 5,90 ευρώ ανοίγει τον δρόμο προς τα 6,38 ευρώ.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τη Eurobank, αλλά με μεγαλύτερα αθροιστικά κέρδη στο 13,39%. Και εδώ τεχνικά ζητούμενο είναι το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 5,90 ευρώ, που θα ανοίξει τον δρόμο προς την επόμενη αντίσταση των 6,70 ευρώ. Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για τον τίτλο της Εθνικής με αθροιστικά κέρδη 12,45% και επόμενη τεχνική αντίσταση στα 11,44 ευρώ.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, για το σημερινό ξεκίνημα, βλέπουν πλάγια κίνηση με επιμέρους διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι στη σημερινή ή στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις η αγορά μπορεί να πραγματοποιήσει ένα «pull back», δίνοντας έτσι δυνατότητα εισόδου σε καλύτερες τιμές. Εκτός 20άρη, το ενδιαφέρον παραμένει σχετικά περιορισμένο, όμως κάποιοι τίτλοι δίνουν ενδείξεις σχετικής αφύπνισης και ίσως, υπό προϋποθέσεις, συνεχίσουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Kleemann, Sanyo, Αστήρ, ΕΥΔΑΠ, Info-Quest, Μαθιός και Κορδέλλου ίσως είναι κάποιες από τις μετοχές που μπορεί να συνεχίσουν να επιδεικνύουν θετικές διαφοροποιήσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v