Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βλέπει" υψηλότερα η Σοφοκλέους...

Ελπίδες για διατήρηση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής φοράς «γεννά» το σερί των τριών συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων με αύξηση συναλλαγών. "Κλειδί" οι τραπεζικές εξελίξεις. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Ελπίδες για διατήρηση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής φοράς «γεννά» η υπέρβαση των 1.620 μονάδων, μετά από ένα σερί τριών συνεχόμενα ανοδικών συνεδριάσεων.

Μάλιστα η ισχυροποίηση της τάσης από τις 16.00 και μετά (όταν ξεπέρασε σε απόδοση το 2%) πλησιάζοντας προς τις 1.680 μονάδες συνετέλεσε στην αύξηση των συναλλαγών. Πρόκειται, όπως παραδέχονται άνθρωποι της αγοράς για καθαρά βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις με αφορμή τη συνεχιζόμενη εικοτολογία για εξελίξεις στις τράπεζες και την αναστροφή της τάσης στις ευρωαγορές.

Για τις τράπεζες η πραγματικότητα είναι κάπου στη…μέση, καθώς οι συζητήσεις των εμπλεκόμενων συνεχίζονται ωστόσο σταδιακά κερδίζει έδαφος η φιλοσοφία των άμεσων ενεργειών προκειμένου να αποφευχθεί η υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών στο «διευθυντήριο της τρόικας».

Προοπτική, που αποστρέφονται οι τραπεζίτες και αποφεύγουν οι μεγαλομέτοχοι δίνοντας τροφή για πολλοστή φορά στην…καλλιέργεια σεναρίων. Τα περί Eurobank- Alpha Bank έπαιξαν για ακόμη μία συνεδρίαση ενισχύοντας τζίρο και αποδόσεις.

Σε κάθε περίπτωση την ερχόμενη εβδομάδα άνθρωποι της τρόικας θα βρεθούν στην Αθήνα προκειμένου να εξετάσουν κυρίως την κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο. Από τις επαφές που θα έχουν θα φανεί εάν επίκειται (και πότε) νέος γύρος stress tests (και εάν ναι με ποιους όρους) για τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς ομίλους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχουμε σαφέστερη εικόνα για τις τράπεζες, που θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου και τις πιθανές συνέργειες μεταξύ τους. Και όπως επιμένουμε από την… πρώτη στιγμή για την αναγκαία συμμετοχή ξένων ομίλων στα νέα σχήματα.

Στο ΧΑ μερίδα αναλυτών εκτιμά, πως πρόκειται για ακόμη μία σπασμωδική κίνηση στο πλαίσιο ευρύτερης διόρθωσης, που έχει ξεκινήσει διεθνώς. Άλλοι υποστηρίζουν, ότι η…ανάσα των τελευταίων ημερών έχει περιθώριο βελτίωσης έως 5-8% υψηλότερα, που για τον Γενικό Δείκτη αντιστοιχεί σε ενδεχόμενη άνοδο του προς τις 1.780-1.800 μονάδες.

Εκτιμάται, πως η διάρκεια και η έκταση αυτής της κίνησης θα εξαρτηθεί από το κλίμα, που επικρατεί στα ξένα χρηματιστήρια και τις αγορές χρήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναμένεται μικρή ενίσχυση της θέσης του ευρώ έναντι του δολαρίου, πριν συνεχίσει για τα τελευταία χαμηλά του.

Το πιθανότερο είναι, πως το ΧΑ θα επηρεαστεί και από τις εξελίξεις σε διάφορα οικονομικά μέτωπα (τράπεζες, επιχειρηματικές συνέργειες, ομόλογα κ.α.) και την διάθεση των ξένων, που τις τελευταίες ημέρες είναι αλήθεια ότι καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να «εξωραΐσουν» την κατάσταση. Εύσημα στον έλληνα πρωθυπουργό, αισιόδοξες συνεντεύξεις του υπουργού Οικονομιών σε ξένες εφημερίδες και μέσα.

Υποστηρικτικό και το ΔΝΤ που σε ανακοίνωση του όπου μεταξύ άλλων εκτιμά πως «… η Ελλάδα είναι σχεδόν απίθανο να χρεοκοπήσει», αμφισβητώντας έτσι αναλύσεις παραγόντων της αγοράς οι οποίοι προειδοποιούν πως η βοήθεια της τρόικας το μόνο που καταφέρνει είναι να μεταθέτει τον χρόνο της χρεοκοπίας.

Όμως το ΧΑ, οι αγορές μέρα με τη μέρα έρχονται κοντύτερα στον… εφιάλτη του χρέους με το ΔΝΤ να αναζητά ήδη τα κεφάλαια, που θα πρέπει να διαθέσει μέσα στο επόμενο 6μηνο για την διάσωση κρατών. Ηδη σε 23 υπολογίζονται (από το ίδιο το ΔΝΤ) οι χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στην ζώνη κινδύνου. Αυτό όμως αφορά στην μεσοπρόθεσμη τάση των αγορών, που εν τω μεταξύ «διψούν» για ανοδικές αντιδράσεις και…κυνήγι βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Η επαναφορά μάλιστα του DAX και πάλι υψηλότερα των 6.100 μονάδων φαίνεται να ενεργοποίησε ισχυρά επενδυτικά λόμπυ, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μέρος των κεφαλαίων, που ποντάρουν στο ενδεχόμενο ενός βραχύβιου ανοδικού κύκλου φέρεται να έχει ήδη ενεργοποιηθεί και στο ΧΑ.

Ο διπλασιασμός των συναλλαγών (σε 110-120 από 50 εκατ. ευρώ ημερησίως) η ενεργοποίηση κωδικών, οι εκθέσεις ξένων οίκων, η παρουσίαση ελληνικών επιχειρήσεων στο Λονδίνο (από την ΕΧΑΕ) σε συνδυασμό με τις όποιες προσδοκίες μπορεί να καλλιεργούνται εν όψει ΔΕΘ αποτυπώνονται εμφανώς στο…ταμπλώ.

Συνεχείς οι αναφορές του euro2day τις προηγούμενες ημέρες τόσο για το…ποντάρισμα στην ΔΕΘ όσο στις προοπτικές (αρχικά) προσέγγισης των 1.600 μονάδων, εν συνεχεία της υπέρβασης των 1.620 και της πιθανότατης αντίδρασης προς τις 1.680 μονάδες. Πλέον η Εμπορική χρηματιστηριακή κάνει λόγο για μεταβολή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική από πτωτική.

Όμως η προηγούμενη εβδομάδα ήταν χρήσιμη καθώς έγιναν γνωστά τα μεγέθη 6μηνου, ανακοινώθηκαν ιστορικές ζημιές των εισηγμένων και φάνηκαν οι πρώτες επιχειρηματικές ενέργειες στην λογική της συνένωσης δυνάμεων και συσσώρευσης για τη συνέχεια. Αναμφίβολα η στρατηγική συνεργασία ΔΕΛΤΑ- ΜΕΒΓΑΛ αποτελεί πρόκριμα άλλων ανάλογων κινήσεων σε διάφορους κλάδους και σηματωρό των δρομολογημένων εξελίξεων στο εγχώριο επιχειρείν.

Στο διάστημα 25/8-3/9 ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 120 μονάδες (περίπου 8%) προσεγγίζοντας την επόμενη σημαντική περιοχή αντίστασης των 1.680-1.690 μονάδων. Αιχμή τις τράπεζες, με τις μετοχές του κλάδου να αποδίδουν έως και 14% υψηλότερα, καθώς φήμες επί φημών κάνουν το γύρο της αγοράς προεξοφλώντας τη μία ή την άλλη τραπεζική συνεργασία. Και αν η αναδιάρθρωση του κλάδου θεωρείται από όλους αναπόφευκτη και επιβεβλημένη η ουσία είναι πως με το…γαιτανάκι των φημών, ενισχύεται η αποτίμηση των ομίλων, βελτιώνεται η θέση των θυγατρικών τους χαρτοφυλακίων και καλλιεργούνται προσδοκίες για τη μία ή την άλλη πιθανή κίνηση ή συνεργασία.

Γεγονός είναι, πως προσώρας καμία τράπεζα δεν έχει διαψεύσει επίσημα κάποιο από τα σενάρια και τις φήμες, που κυκλοφορούν συμβάλλοντας έμμεσα στην δημιουργία κλίματος. Σημαντική είναι η ενίσχυση και του Ftse20, καθώς την αντίδραση των τραπεζών ακολουθούν και άλλες εισηγμένες.

Μετοχές των Coca Cola/ 3 E, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Ελληνικών Πετρελαίων, MIG, Βιοχάλκο ενισχύονται περισσότερο από 5% τις τελευταίες επτά ημέρες. Ανάλογη απόδοση σημειώνεται και για μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (ΜΕΤΚΑ, J&P ΑΒΑΞ, Frigoglass, ΕΧΑΕ κ.α.) ενώ για περισσότερες από 30 μετοχές έχουν ενισχυθεί από 10% έως 28% την ίδια περίοδο.


-----

Όπως τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η φημολογία των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο υπερίσχυσε των πολύ αρνητικών αποτελεσμάτων εξαμήνου στο εγχώριο επενδυτικό βαρόμετρο δίνοντας μια γερή ώθηση στον Γενικό Δείκτη.

Η αγορά πλέον τιμολογεί προσεγγίσεις και μάλιστα σε κοντινό χρονικό διάστημα βελτιώνοντας αποτιμήσεις υπό το πρίσμα των ωφελειών που θα προκύψουν στα νέα σχήματα.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται μια μετριοπαθής αλλαγή φρασεολογίας απέναντι στον τραπεζικό κλάδο από το εξωτερικό αναγνωρίζοντας την δυναμική που μπορεί να προσδώσει στην αγορά μια διαδικασία αλλαγής του τραπεζικού χάρτη της χώρας. Η αγορά φαίνεται ακόμα ότι δεν προεξοφλεί μια αλλαγή αλλά μια ευρύτατη αναδιάταξη δυνάμεων καθώς η διάχυση της ανόδου και οι διαθέσεις των αγοραστών εμπλέκουν σχεδόν το σύνολο των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Οι επενδυτές αναμένουν ουσία από αυτή την διαδικασία η οποία θα λύσει το φαύλο κύκλο της έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά με την εμφάνιση ενός νέου ισχυρού παίκτη ο οποίος θα αποκτήσει στρατηγικό ρόλο σε ένα διευρυμένο σχήμα συνενώσεων.

Το σενάριο αυτό είναι και το μόνο που μπορεί να διευκολύνει την άμεση διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά καθώς σε μια διαδικασία εγχώριων συγκεντρώσεων θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για την υλοποίηση των συνεργιών και άρα ακόμα μεγαλύτερος χρόνος για την απελευθέρωση των κεφαλαίων.

Οι ισολογισμοί του εξαμήνου αλλά και τα στοιχεία της πιστωτικής επέκτασης τον Ιούλιο (+2%) επιβεβαιώνουν τις δυσκολίες που υπάρχουν πλέον στις χορηγήσεις δανείων και το βαθμό συντηρητικότητας τον οποίο έχουν υιοθετήσει οι διοικήσεις των τραπεζών.

Επιπλέον την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την διαδικασία πώλησης του Τ.Τ και την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ οι οποίες ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνουν και ενδεικτικά τιμήματα για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης. Υπό αυτό το πρίσμα η αγορά θα κινηθεί στενά εξαρτώμενη από την ταχύτητα αυτών των εξελίξεων αυξάνοντας ωστόσο και το ρίσκο αστοχίας αυτών των κινήσεων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει εκ νέου με την διάσπαση της χρονοσειράς των 30 ημερών δίνοντας ένα φρέσκο αγοραστικό σήμα. Οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερα επίπεδα και ζητούμενο για τους αγοραστές είναι να κρατήσει αφενός η ζώνη των 1630 μονάδων όπου ενεργοποιήθηκε το τεχνικό σήμα αφετέρου να δοκιμαστούν άμεσα οι ζώνες 1.680 – 1.700 όπου αποτελούν την σημαντικότερη ενδιάμεση αντίσταση πριν ο Γενικός Δείκτης αντιμετωπίσει εκ νέου την περιοχή των 1780 μονάδων η οποία ήταν και το όριο της προηγούμενης κίνησης.

Τα δυνατά κλεισίματα κοντά στο υψηλό ημέρας κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις και η προοδευτική βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας έχουν βελτιώσει σημαντικά την τεχνική εικόνα η οποία πλέον αναμετράται με κομβικά σημεία αλλαγής τάσης βάζοντας το ανοδικό σενάριο ως επικρατέστερη κατεύθυνση για την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν και τα αποτελέσματα δεν δίνουν λόγους τοποθετήσεων στην αγορά η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογία και να οδηγήσει τις αποτιμήσεις υψηλότερα. Το ανοδικό περιθώριο δικαιολογεί την αύξηση της έκθεσης μας στην αγορά με κοντινό όμως περιθώριο περικοπής ζημιών (~5%) καθώς η αγορά έχει ακόμα αρκετές αβεβαιότητες να αντιμετωπίσει.

Ως εκ τούτου θα εξετάζαμε τοποθετήσεις σε τράπεζες και διακριθέντες εξαμήνου ειδικά σε ενδεχόμενη αδυναμία τις αγοράς και με όριο εισόδου τις 1.600 μονάδες.


** Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.656,82 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 7,1%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 24,56%. Ο FT 20 ενισχύθηκε 8,07%, ο Mid 40 υψηλότερα 1,35% και ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 2,76%.

Από τους επιμέρους κλάδους, απώλειες σημείωσε μόνο ο κλάδος των Προσωπικών & Οικιακών Προιόντων (-2,03%).

Τα μεγαλύτερα κέρδη, κατέγραψαν τα Τρόφιμα & Ποτά (+11,38%), οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (+9,51%) και ο κλάδος των Τραπεζών (+8,89%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Q&R (33,33%), Μαθιος Πυριμαχα (31,25%), Έδραση- Ψαλλίδας (28,57%), Κορδέλλου (26,47%), ΑΕΓΕΚ (21,95%), ΕΚΤΕΡ (21,54%), Καρδασιλάρης (21,43%), Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (21,05%), Φούντλινκ (20,31%), Altec (20%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κλωνατέξ (18,18%), Ελεύθερη Τηλεόραση (-16,26%), Τεξαπρέτ (-14,29%), Κυριακούλης (-12,31%), Ridenco (-11,76%), Κυριακίδης FHL (-11,25%), Nutriart (-10,34%), Βιοτέρ (-10,17%), Τεγόπουλος (-10%) και Κούμπας Συμμετοχών ( -10%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v