Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Πολύ αρνητική η εικόνα των 6μήνων

Τα βασικά συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων παρουσιάζει η Merit σε σχετική ανάλυση. Πολύ αρνητική η εικόνα. Τι έκαναν οι κλάδοι του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Merit: Πολύ αρνητική η εικόνα των 6μήνων
Τα βασικά συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων παρουσιάζει η Merit σε σχετική ανάλυση.

Όπως τονίζει, σε προηγούμενο άρθρο της είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι στην εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου καθρεφτίζεται η εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Ανάλογο συμπέρασμα μπορεί να βγει κι από τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων εταιριών που ολοκληρώθηκαν την Τρίτη.

Τα καθαρά κέρδη 3,1 δισ. που παρουσίασαν οι 263 εισηγμένες, των οποίων τα στοιχεία επεξεργαστήκαμε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, μετατράπηκαν σε ζημίες 1,36 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, που έληξε στις 30/6/2010.

Σημειώνουμε ότι στο β΄ τρίμηνο του 2010 η ζημίες των εισηγμένων έφτασαν το 1 δισ. περίπου, όσο ήταν και στο δ΄ τρίμηνο του 2009 (1,1 δισ.) και μαζί με το δ΄ τρίμηνο του 2008 ήταν τα μόνα ζημιογόνα από το 2002 μέχρι σήμερα. Παρότι στο πολύ αρνητικό αυτό αποτέλεσμα έπαιξαν ρόλο κάποια γεγονότα, όπως ο εξορθολογισμός των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, η νέα έκτακτη εισφορά προς το κράτος και οι λογιστικές ζημίες της MIG, η συνολική εικόνα είναι πολύ αρνητική και αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την τρέχουσα εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Πρωτοφανές είναι το γεγονός ότι οι ζημιογόνες εταιρίες ξεπέρασαν σε αριθμό τις κερδοφόρες σε αναλογία 53% - 47% (139 - 124). Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν μπόρεσε να αποτελέσει θετικό καταλύτη για το ελληνικό χρηματιστήριο για τον μήνα Αύγουστο, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει το 7,5% της αξίας του, ύστερα από τον μήνα Ιούλιο, όπου έκλεισε με σημαντική άνοδο 17,27%.

Τα βασικά συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων είναι τα εξής:

αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4,8% περίπου οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων των εταιριών πετρελαιοειδών λόγω του ειδικού φόρου που επιβλήθηκε στα καύσιμα και δευτερευόντως λόγω του κλάδου των μετάλλων. Χωρίς τις εταιρίες πετρελαιοειδών ο τζίρος θα εμφανιζόταν οριακά μειωμένος. Αντίθετα, μεγάλη είναι η μείωση των πωλήσεων στους κλάδους του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου και των κατασκευαστικών εταιριών.

έκτακτη εισφορά που υπολογίζεται σε 580 εκατ. περίπου επηρέασε αρκετά τα αποτελέσματα του εξαμήνου. Η διατήρηση αυτής της φορολόγησης δίνει ένα επιπλέον αντικίνητρο στις κερδοφόρες επιχειρήσεις να εμφανίσουν υψηλά κέρδη.

-Εξαιρουμένων των λογιστικών ζημιών της MIG που ανήλθαν σε 1,16 δισ., το αρνητικό αποτέλεσμα του εξαμήνου μετριάζεται.

-Ο κλάδος που πρωταγωνίστησε αρνητικά σε επίπεδο κερδών είναι αυτός των τραπεζών. Οι συνολικές ζημίες μετά φόρων των τραπεζών ανέρχονται σε 500 εκατ. σε αντίθεση με τα 1.203,78 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2009. Οι ζημίες αυτές οφείλονται κυρίως στις επισφάλειες που αυξήθηκαν κατά 37% και έφτασαν τα 3,3 δισ. ευρώ και δευτερευόντως στη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 15%, στις ζημίες από αποτίμηση ομολόγων και στην έκτακτη εισφορά.

-Πολύ άσχημα ήταν επίσης τα αποτελέσματα στον κλάδο των κατασκευών απεικονίζοντας τη μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα που παρατηρείται στη χώρα και την απουσία μεγάλων δημόσιων έργων. Τα κέρδη ύψους 133,75 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2009 μετατράπηκαν σε ζημίες 35,95 εκατ. φέτος και τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζουν οι εταιρίες Αττικάτ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ.

-Διεύρυνση ζημιών για τον κλάδο μεταφορών - ναυτιλίας στα 128,11 εκατ., όπου όλες οι εταιρίες είναι ζημιογόνες.

- Ζημίες για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών από κέρδη 233,9 εκατ. ευρώ πριν από ένα έτος, λόγω κυρίως της κατακόρυφης πτώσης των κερδών του ΟΤΕ.

-Οι σημαντικές ζημίες στον κλάδο του real estate οφείλονται κυρίως σε επανεκτίμηση της αξίας κάποιων ακινήτων λόγω της δυσμενούς κατάστασης που επικρατεί στην εν λόγω αγορά.

-Σημαντικές ζημίες για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, εξαιτίας κυρίως των ζημιών της Ατλάντικ. Ζημίες μικρότερης κλίμακας παρουσιάστηκαν και στο χονδρικό εμπόριο.
Παρά τα πιο πάνω, υπήρχαν και κάποιοι κλάδοι που εξέπληξαν ευχάριστα, όπως αυτός των βασικών μετάλλων που είδε τις ζημίες που είχε καταγράψει το 2009 να συρρικνώνονται φέτος.

Η θετική εξέλιξη του εξαμήνου για τον κλάδο απεικονίζεται κυρίως στα αποτελέσματα της Βιοχάλκο, η οποία επέστρεψε σε κέρδη από μεγάλες ζημίες πριν από ένα έτος. Παράλληλα, και ο κλάδος των ορυκτών σημείωσε βελτίωση των αποτελεσμάτων του σε σχέση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2009, με επίκεντρο τις εταιρίες S&B και Τιτάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v