Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουριόζος μπήκε ο Σεπτέμβριος για το Χ.Α.

Το 3 στα 3 έκανε ο ΓΔ στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου με αθροιστικά κέρδη 6,52%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης που ηγείται της ανοδικής αντίδρασης συγκέντρωσε αθροιστικά κέρδη 9,17%.

Το τρία στα τρία έκανε ο Γενικός Δείκτης στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου με αθροιστικά κέρδη 6,52%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης που ηγείται της ανοδικής αντίδρασης συγκέντρωσε αθροιστικά κέρδη 9,17%.

Οι προσδοκίες για ανακατατάξεις, επί θύραις, στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο συνεχίζουν να δείχνουν ισχυρές και έχουν γυρίσει την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς σε ανοδική, όμως η μεσοπρόθεσμη τάση συνεχίζει να “κοιτάζει νότια”.

Αρκετοί επαγγελματίες του χώρου προχωρούν σε αύξηση των βραχυπρόθεσμων εκτιμήσεων, τονίζοντας ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί με την κεκτημένη ταχύτητα να οδηγηθεί προς την ζώνη 1680 – 1700, όμως από εκεί και ψηλότερα η Αγορά θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από απλές φήμες – εκτιμήσεις.

Πάντως τεχνικά η εύκολη διάσπαση του απλού ΚΜΟ των 30 ημερών (1642 μονάδες), αφήνει περιθώρια κίνησης προς την ζώνη που προαναφέρθηκε, η οποία αν διασπαστεί βίαια ανοδικά δίνει περιθώρια ανόδου περίπου 100 μονάδων ακόμα.

Στην σημερινή θετική εικόνα, ρόλο έπαιξαν και οι σχετικά καλύτερες ειδήσεις από το μέτωπο της ανεργίας στην Αμερική που ανακοινώθηκαν στις 15.30 και έδωσαν σημαντική ώθηση στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, για να ακολουθήσει περισσότερο επιθετικά η Σοφοκλέους.

Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας στην Αμερικανική οικονομία, πλην του αγροτικού τομέα, μειώθηκαν τον Αύγουστο λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν στις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε, όπως αναμενόταν στο 9,6% από 9,5% τον προηγούμενο μήνα. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 54.000 στην ευρύτερη οικονομία και αυξήθηκαν κατά 67.000 στον ιδιωτικό τομέα.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα εμφανιστεί μείωση 105.000 θέσεων εργασίας στο σύνολο πλην αγροτικής οικονομίας και αύξηση 41.000 στον ιδιωτικό τομέα. Τον Ιούλιο οι περικοπές είχαν ανέλθει στις 131.000.

Αντίθετα μάλλον επιφυλακτικά δείχνουν τα στοιχεία από τον δείκτη υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης υπηρεσιών ISM διολίσθησε στο 52,4 τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης που αποτυπώνει την κατάσταση στον κλάδο υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, θα διαμορφωθεί στο 53,2. Τον Ιούλιο η καταγραφή είχε γίνει στο 54,3.

Σε κάθε περίπτωση η καλύτερη συμβουλή για τις τρέχουσες συνθήκες στο Χ.Α. είναι η παρακολούθηση της τάσης και τα αυξημένα αντανακλαστικά, για όσους επιμένουν να κινούνται σε αυστηρά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Επίσης στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ίσως πρέπει να προστεθεί η σχετική αύξηση της κινητικότητας που παρατηρήθηκε εκτός του στενού πλαισίου του 20αρη, όμως από την άλλη δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ανακυκλώνεται ο ίδιος και ο ίδιος τζίρος και ελάχιστο είναι το “φρέσκο” χρήμα που μπαίνει στην Αγορά.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά η εβδομάδα που μόλις έληξε έδωσε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 7,10% και στον Τραπεζικό Δείκτη κέρδη 8,89%, μειώνοντας τις απώλειες από την αρχή του χρόνου στο -24,56% και -31,92% αντίστοιχα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το +7,10% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία απόδοση από την εβδομάδα 26/2-5/3 όπου ο Γενικός Δείκτης είχε σημειώσει εβδομαδιαία κέρδη 8,8%, ενώ σημαντικό ρόλο για την αμέσως επόμενη συνεδρίαση πιθανόν να παίξει και η αργία στην Wall Street την Δευτέρα 6/9.

Στη σημερινή συνεδρίαση στον 20αρη “έστρωσαν πράσινα χαλιά”, καθώς όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι που τον απαρτίζουν έκλεισαν στο “πράσινο” με τα μεγαλύτερα κέρδη για την μετοχή της Eurobank (+6,05%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 5% ακολούθησαν οι Πειραιώς και MIG.

Κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Coca-Cola, Motor Oil, Alpha Bank, ΟΤΕ, Εθνική και των δύο για Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Τιτάνα, Αγροτική.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά υποχωρώντας μέχρι τις 1606,62 μονάδες (10.45), όμως μετά τις 11.18 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1669,93 μονάδες (17.00) και έκλεισε τελικά στις 1656,82 με κέρδη 2,69%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 24 συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 129 εκατ. από τα οποία τα 12,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 119 ανοδικές μετοχές έναντι 42 πτωτικών και 15 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 16,67%.

Μεταξύ των θετικών πρωταγωνιστών ημέρας και μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι Μαθιός (αρχίζει να “εξαργυρώνει” τα αποτελέσματα – έκπληξη του α΄ εξαμήνου), Ελ. Καλώδια, Μηχανική (μετά την ανακοίνωση για την καταβολή του μερίσματος), Forthnet, Lavipharm, ΕΧΑΕ κ.λ.π.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι τεχνικές ενδείξεις “αναγκάζουν” σε συγκρατημένη αισιοδοξία, σημειώνει ο Απόστολος Μάνθος που σχολιάζοντας την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη επισημαίνει: “Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών τώρα είχαμε προϊδεάσει τους επενδυτές από τη προηγούμενη τεχνική ανάλυση (24/08) για τη σημαντικότητα της τριγωνικής περιοχής στήριξης, που έχουν δημιουργήσει οι βραχυχρόνιες γραμμές.

Ο σχηματισμός αυτός ο οποίος εκτείνεται ανάμεσα στις 1545 με 1500 μονάδες αποδείχθηκε τελικά αρκετά ισχυρός καθώς η οποιαδήποτε καταγραφή τιμών του Γενικού Δείκτη μέσα σε αυτόν πρόσφερε πολύ καλά σημεία εισόδου σε αρκετούς μετοχικούς τίτλους, ενώ δημιουργήθηκε στην πορεία ένας βραχυχρόνιος ανοδικός βατήρας.

Η ανοδική κίνηση τώρα, που μόλις έχει ξεκινήσει φαίνεται ότι έχει τις προδιαγραφές για την είσοδο του Γενικού Δείκτη μέσα στη περιοχή όπου διαμορφώνει ο μεσοπρόθεσμος απλός κινητός μέσος των 100 ημερών, στις 1628 μονάδες με τη γραμμική αντίσταση των 1640 μονάδων.

Η συμπεριφορά του δείκτη μέσα σε αυτή τη περιοχή θα μας “ξεκλειδώσει” το πρόσημο της επόμενης κυματικής κίνησης. Έτσι, ενώ η ανοδική διάσπαση θα ανοίξει το πεδίο για τη προσέγγιση της προηγούμενης κορυφής στις 1689 μονάδες, η αδυναμία διαφυγής θα ωθήσει τον Δείκτη σε καθοδική αναδίπλωση προς τις 1570 μονάδες.

Επίσης το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, σχολιάζοντας την διαγραμματική εικόνα των Εθνικής και Motor Oil, επισημαίνει: Ο τίτλος της Εθνικής δείχνει να έχει μπροστά του την ζώνη αντίστασης 11,10 – 11,40 ευρώ, ανοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να του δώσει την απαιτούμενη δυναμική για να κινηθεί προς την αντίσταση των 12,20 ευρώ.

Αντίθετα ο τίτλος της Motor Oil επιμένει να υποαποδίδει έναντι πολλών άλλων τίτλων του 20αρη. Τεχνικά έχει μπροστά του να “αναμετρηθεί” με την ζώνη 8,80 – 9,00 ευρώ, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 9,50 ευρώ.

Το διεθνές περιβάλλον ευνοεί την αναρρίχηση του Χ.Α., τονίζει ο Κώστας Βέργος.

Κατά την άποψη του προέδρου των πιστοποιημένων αναλυτών, αν και συγκρινόμενα με ένα εξαιρετικά δύσκολο περισυνό Αύγουστο, τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού είναι αισιόδοξα και διαμορφώνουν μία εικόνα που διαφοροποιείται από τις εκτιμήσεις ύφεσης που επικράτησαν στο προηγούμενο διάστημα. Η ζήτηση στην Αμερικάνικη Αγορά δείχνει ισχυρή διαμορφώνοντας επιστροφή στην ψυχραιμία και προϋποθέσεις μεγάλης χρηματιστηριακής ανάκαμψης διεθνώς ως το τέλος του έτους.

Η αξία των μακροοικονομικών μας θυμίζει τα ιδιαίτερα καλά δεδομένα για τις εταιρείες. Τα εταιρικά κέρδη των μεγάλων Αμερικανικών εταιρειών αναπτύσσονται με ρυθμούς ανάπτυξης που φέτος κινούνται σε επίπεδα 30%-60%, κάτι που δεν έχει συνοδευτεί από αντίστοιχη χρηματιστηριακή ανάταση.

Σε ένα τόσο ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, η Ελληνική Αγορά δεν έχει φωτεινά σημεία διαφοροποίησης, αλλά αναμένεται να κινηθεί ανοδικά, καθώς ξεκινάει κίνηση από εξαιρετικά χαμηλή βάση, μετά μία πολύχρονη περίοδο υποτίμησης. Αφετηρία τοποθετήσεων, παρά τα συνολικά άσχημα εταιρικά αποτελέσματα, μπορεί να είναι τίτλοι εταιρειών όπου υπήρξαν θετικές εκπλήξεις όπως της Εθνικής και της Alpha Bank.

Πάντως, ενώ υπάρχει εμφανής υστέρηση εσόδων του Κράτους, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το Ελληνικό δημόσιο χρέος φαίνεται να έχουν υποχωρήσει σε προς της κρίσης επίπεδα, επιτρέποντας περαιτέρω ανατίμηση χρηματιστηριακών αξιών στους επόμενους μήνες.

Στο επόμενο διάστημα, πάντως, καταλύτης ανόδου θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη στην πορεία ιδιωτικοποιήσεων που είναι εξαιρετικά πιθανή λόγω της υστέρησης εσόδων.

Τεχνικά, εμφανίστηκαν αγοραστές τα επίπεδα στήριξης στις 1.500-1.510 μονάδες, διαμορφώνοντας βάση από την οποία αναμένεται να υπάρξουν τοποθετήσεις προς τις 1.790 μονάδες στο επόμενο διάστημα.

Κλείσιμο υψηλότερα των 1640 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, αλλάζει την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική ενεργοποιώντας σήματα αγορών από τους βραχυπρόθεσμους τεχνικούς δείκτες, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σε ότι αφορά τον Γενικό Δείκτη όσο υπάρχει θετικό κλίμα στις διεθνείς Αγορές θα μπορεί να διεκδικεί υψηλότερα επίπεδα τιμών. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ακόμη και τις 1700 μονάδες αλλά δεν θα μπορούν να συντηρηθούν τα επίπεδα τιμών χωρίς ειδήσεις. Οι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν ότι τα φετινά οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων δεν μπορούν να υποστηρίξουν πιο ψηλές αποτιμήσεις.

Σε αυτό το ενδεχόμενο θα αναθεωρήσουμε την στάση μας θετικά αυξάνοντας μερικώς την έκθεση μας σε Τραπεζικούς τίτλους οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτό το ανοδικό κύμα.

Η υπεραπόδοση της Αγοράς ενδεχομένως να οφείλεται σε κινήσεις παρασκηνίου με επίκεντρο τον Τραπεζικό κλάδο οι οποίες φαίνεται να υπερισχύουν της γνωστής ειδησεογραφίας.

Το μίνι ράλι των τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τις επενδυτικές προσδοκίες οι οποίες συνδέονται άμεσα με εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο. Δηλαδή οι επενδυτές “ποντάρουν” στο νέο Τραπεζικό σχήμα.
Το καλύτερο σενάριο όμως για την εγχώρια Αγορά και για την Ελληνική οικονομία θα ήταν η παρουσία ξένου “μνηστήρα”, που διαθέτει ισχυρή οικονομική βάση και θα είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας.

Οι Τραπεζικοί “γάμοι” αν ευοδωθούν μπορούν να βάλουν σε νέα τροχιά την εγχώρια Αγορά. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι οι φήμες και οι προσδοκίες μπορεί να κινήσουν την Αγορά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Το ζητούμενο είναι να επιστρέψει το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές και να λάβει μόνιμο χαρακτήρα. Όσο ο επενδυτικός ορίζοντας έχει διάρκεια ζωής ολίγων ημερών δεν βοηθά την Αγορά

Οι όποιες κινήσεις τοποθετήσεων θα πρέπει να συνοδεύονται από κοντινά επίπεδα περικοπής ζημιών καθώς οι εν δυνάμει σοβαροί κίνδυνοι της Αγοράς παραμένουν σε ισχύ παρά το θετικό βραχυπρόθεσμο ανοδικό κλίμα, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με αξιοπρόσεκτη αύξηση στον όγκο συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με μεγαλύτερα κέρδη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε υπερτιμήσεις 0,20%.

Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10620, τιμή εκκαθάρισης 817,08) κινήθηκαν μεταξύ 786,25 και 819,75 μονάδων.

Σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (59700 Εθνική, 83000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 99500 Κύπρου, 480200 Eurobank, 40000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4751), Alpha Bank (2122), Πειραιώς (2010), Eurobank (1871), ΟΤΕ (1307), MIG (455), Κύπρου (2076), Ταχ. Ταμιευτήριο (203), ΔΕΗ (386), Coca-Cola (342), Μυτιληναίος (346), Αγροτική (1242), MPB (1016), ΕΧΑΕ (289), Ελλάκτωρ (400), ΟΠΑΠ (291), Intralot (401), Ιντρακόμ (123), Μέτκα (104), ΓΕΚ (435).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 3/9 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Eurobank (109000 τεμ.), Αγροτική (103094 τεμ.), ΟΠΑΠ (24000 τεμ.), Motor Oil (6500 τεμ.), Εθνική (36137 τεμ.), Ελλάκτωρα (15000 τεμ.).

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Eurobank (105558 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7831086 τεμ.), Eurobank (10290900 τεμ.), Εθνική (14573040 τεμ.), Κύπρου (5573328 τεμ.), Πειραιώς (8349568 τεμ.).

Ίσως αξίζουν υποσημείωσης τα 500 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.

Η διαχειρίστρια εταιρεία FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP γνωστοποιεί με την από 3/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. ISIN: GRS014013007. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 975.000 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,29%. Ημερομηνία Μεταβολής 0,20%: 02/09/10.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v