Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

“Τραπεζοκίνητο” το 4x4 του Χ.Α.

Τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, με τις τράπεζες να πρωτοστατούν με κέρδη 9,92% σε τέσσερις μέρες έναντι 7,59% για τον Γ.Δ. Σημαντική άνοδος για ΟΠΑΠ (4%) και ΔΕΗ (3,85%). 

Συνεδρίαση δύο όψεων η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, όπου μέχρι τις 12.00 αναλώθηκε σε αψιμαχίες μεταξύ αγοραστών – πωλητών, εναλαγές προσήμων και προσπάθειες ανίχνευσης διαθέσεων.

Από εκεί και έπειτα και παρά την μάλλον διστακτική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών (αργία στην Wall Street) οι αγοραστές ανέλαβαν πρωτοβουλίες στον Τραπεζικό κλάδο (στην πρώτη θέση των πρωταγωνιστών Alpha Bank και Eurobank) και σε λίγους ακόμα τίτλους του 20αρη (κατά κύριο λόγο ΟΠΑΠ καΙ δεη), ενώ χαμηλότερα δεν παρατηρήθηκε η επιθυμητή διεύρυνση του ενδιαφέροντος.

Ας σημειωθεί ότι η σημερινή ανοδική προσπάθεια ήταν σαφώς χαμηλότερου κόστους καθώς ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων. Το 91% του τζίρου σε τίτλους του 20αρη, περισσότερο από το 25% της μικτής αξίας συναλλαγών στον τίτλο της Εθνικής.

Αν και τα αποτελέσματα δεν δίνουν λόγους τοποθετήσεων στην Αγορά, η κινητικότητα στον Τραπεζικό κλάδο μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογία και να οδηγήσει τις αποτιμήσεις υψηλότερα, εκτιμούν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, όμως κατά την σημερινή συνεδρίαση η Αγορά έδειξε ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από απλές φήμες – προσδοκίες για να υπερβεί την δύσκολη ζώνη αντίστασης 1680-1690 σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και τις 830 μονάδες σε επίπεδο 20αρη.

Άλλωστε το αθροιστικό +7,59% για τον Γενικό Δείκτη και το +9,92% του Τραπεζικού δείκτη, ασφαλώς και ισχυροποιούν το δέλεαρ καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Ξεκινώντας από τους θετικούς πρωταγωνιστές του 20αρη, στο υψηλό ημέρας και με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι ΟΠΑΠ (+4,08%) και ΔΕΗ (+3,85%), ενώ ακολούθησε η Eurobank (+2,67%).

Κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Βιοχάλκο, Εθνική, Alpha Bank και θετική μεταβολή για Coca-Cola, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Τιτάνα, Πειραιώς.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για την MIG (-2,86%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν οι Αγροτική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο και MPB. Με αρνητικό πρόσημο και χαμηλότερες απώλειες έκλεισε ο τίτλος του Ελλάκτωρα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων υποχωρώντας μέχρι τις 1651 μονάδες (12.02), όμως μετά τις 12.12 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσέκρουσε δύο φορές στις παρυφές των 1680 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 1673,4 μονάδες με κέρδη 1%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 89 εκατ. από τα οποία τα 8 αφορούσαν “πακέτα”.

Όχι καλή η τελική εικόνα με 77 ανοδικές μετοχές έναντι 96 πτωτικών και 21 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 16,67%.

Στους ημερήσιους διακριθέντες και οι Παρνασσός, Αστήρ, Κορδέλλου, Τεχν. Ολυμπιακή, Μαθιός, Kleeman, InfoQuest κ.λ.π. 


Δανεισμός τίτλων - ανοιχτές πωλήσεις 

Σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (223500 Εθνική, 120000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 104800 Eurobank, 5000 Coca-Cola, 5300 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2802), Alpha Bank (1420), Πειραιώς (1346), Eurobank (1706), ΟΤΕ (730), MIG (365), Κύπρου (1823), Ταχ. Ταμιευτήριο (419), ΔΕΗ (177), Μυτιληναίος (379), Αγροτική (406), MPB (252), ΕΧΑΕ (204), ΟΠΑΠ (305), Intralot (333), Ιντρακόμ (113), ΓΕΚ (278), Motor Oil (128), Ελ. Πετρέλαια (113), Βιοχάλκο (106).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 6/9 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε ΟΠΑΠ (23628 τεμ.), Motor Oil (4504 τεμ.), Εθνική (20283 τεμ.), Ελλάκτωρα (6000 τεμ.).

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Alpha Bank (16000 τεμ.), Αγροτική (25000 τεμ.), Κύπρου (7000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7781721 τεμ.), Eurobank (10771502 τεμ.), Εθνική (14624445 τεμ.), Κύπρου (6228534 τεμ.), Πειραιώς (8351488 τεμ.).


Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

Κατά πολλούς αναλυτές η γρήγορη ανοδική κίνηση, που πραγματοποιήθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις άλλαξε το υπάρχον αρνητικό σκηνικό ωθώντας την πλειοψηφία των διαγραμμάτων κοντά ή ακόμα και πάνω από τις αντιστάσεις τους.

Οι οποιεσδήποτε όμως αγοραστικές κινήσεις σε αυτά τα επίπεδα τιμών χρειάζονται ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή, καθώς πολλοί τεχνικοί δείκτες προειδοποιούν για πιθανή πραγματοποίηση “pullback”, δίνοντάς μας έτσι καλύτερα “entry”.

“Αναγκαστικού δικαίου” θα είναι τα deals που θα γίνουν στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, τονίζει με έμφαση ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Προς το παρόν η Αγορά κινείται Τραπεζοκεντρικά και με εναλλασσόμενες φήμες Τραπεζικού (πάντα) περιεχομένου.

Σε γενικότερες γραμμές εκτιμάται ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για περαιτέρω άνοδο του Χ.Α. μέχρι και τις 1800 μονάδες, σε μία διαδρομή όμως, στην οποία δεν θα λείψουν και οι διορθώσεις.

Εξάλλου στα μέσα του μήνα αναμένονται και εξελίξεις γύρω από τις αποκρατικοποιήσεις Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Η προσοχή εστιάζεται κυρίως στο Ταχ. Ταμιευτήριο, για το οποίο πιθανολογείται ότι θα επιλεχθεί η λύση της δημόσιας προσφοράς με την τιμή του deal να είναι πολύ υψηλότερη από την τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό. Ενδιαφέρον ακούγεται ότι έχουν εκδηλώσει όλοι σχεδόν οι εγχώριοι Χρηματοοικονομικοί Όμιλοι αλλά και ορισμένοι Ευρωπαϊκοί κολοσσοί.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, η εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να κινείται πλαγιοανοδικά, όσο δεν εμφανίζονται “σοβαρές” εντολές πωλήσεων και όσο παραμένει θετικό το διεθνές κλίμα.

Σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η ανακλαστική ανοδική αντίδραση στο Χ.Α., εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Ούτε η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των αρνητικών εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων του β΄ 3μήνου (έδειξαν να έχουν προεξοφληθεί πιστοποιώντας όμως το μέγεθος της ύφεσης στο οποίο βρίσκεται η Ελληνική οικονομία), αλλά ούτε και η επαναφορά του “short selling” μπόρεσαν να κάμψουν την ανακλαστική αντίδραση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Μάλιστα η αναζωπύρωση της φημολογίας για κυοφορούμενες εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο μπορεί να βοήθησε εν μέρει στην άνοδο του σχετικού δείκτη, αλλά μόνο η είδηση μπορεί να προσθέσει διάρκεια στην περαιτέρω άνοδό του, πλην βεβαίως εξωγενών παραγόντων.

Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι τα εγχώρια μακροοικονομικά στοιχεία (έσοδα στο 8μηνο), αλλά και το ύψος του spread των Ελληνικών ομολόγων με τα Γερμανικά (παραμένει υψηλότερα των 900 μονάδων) συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικούς πόλους προβληματισμού για τους επενδυτές.

Μπορεί να μην υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ομαλή εκταμίευση της β΄ δόσης της οικονομικής βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ, ύψους €9 δισ., προς την Ελλάδα (θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα) και το ΔΝΤ να θεωρεί υπερεκτιμημένο τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας (αναφέρει ωστόσο ότι τα χρέη της Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ισπανίας είναι κοντά σε επίπεδα μη διατηρήσιμα), ωστόσο οι “σειρήνες” της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν έχουν κοπάσει. Ο προβληματισμός έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της ανακοίνωσης του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. για τη διενέργεια δημοπρασιών Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13, 26 και 52 εβδομάδων αντί για κάθε 3μηνο, κάθε μήνα, ξεκινώντας από το Σεπτέμβριο του 2010. Η δημοπρασία του Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποτελέσει βασικό σημείο αναφοράς, καθώς όπως προαναφέρθηκε το spread αναφοράς έχει υπερβεί τις 900 μονάδες.

Από τεχνικής απόψεως οι σημαντικές αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 1690 μονάδες, ενώ στο FTSE/ASE-20 είναι οι 835 μονάδες, εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec., που τονίζει ότι στα τρέχοντα ή ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα είναι λογικό να παρατηρηθεί αυξημένο “profit taking” από όσους τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα χαμηλά.

Κατά την άποψη του κ. Πολυχρονέα, για να ελπίζει το Χ.Α. σε κίνηση αναρρίχησης και κατάκτησης σημαντικά υψηλότερων επιπέδων, χρειάζεται άμεσα είδηση – καταλύτη και θετικό διεθνές κλίμα.

Η διάσπαση της περιοχής των 1630 μονάδων έχει βελτιώσει θεαματικά την τεχνική εικόνα αλλά και την ψυχολογία των εμπλεκομένων της Αγοράς, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η Αγορά έχει πλέον ως οδηγό τις προσδοκίες που υπό την μορφή φημών έχουν ως επίκεντρο τον Τραπεζικό κλάδο και προεξοφλούν την προσέγγιση Τραπεζικών Ιδρυμάτων σε ηγετικό επίπεδο.

Με αυτά τα δεδομένα το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ έχει αναθεωρήσει την άποψή του σε ουδέτερη αυξάνοντας το ποσοστό των τοποθετήσεων στην αγορά.

Η Τραπεζική κινητικότητα εκτιμάται ότι θα δώσει αφορμές για μεγαλύτερη διάχυση της ανόδου και σε άλλες μετοχές οι οποίες είτε υποαποδίδουν είτε βρίσκονται ακόμα υπό την επήρεια της πίεσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της ΑΧΕ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v