Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφικτό το 4x4 για τη Σοφοκλέους

Θετική ψυχολογία, φημολογία για ανακατατάξεις στις τράπεζες συνηγορούν αν μη τι άλλο στο ανοδικό ξεκίνημα της αγοράς. Ζητούμενο η διεύρυνση του ενδιαφέροντος και σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Μπορεί να δώσει τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση το Χ.Α.;

Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει η σημερινή ημέρα, με το θετικό σενάριο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αφού και το διεθνές κλίμα συνηγορεί για διατήρηση της θετικής εικόνας.

Ξεκινώντας από τα διεθνή χρηματιστήρια, το θετικό κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή (σήμερα είναι αργία, λόγω Labor Day) ακολούθησαν σήμερα το πρωί τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, με αξιοπρόσεκτα κέρδη, ενώ θετικό άνοιγμα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Ανοδικό ξεκίνημα και θετική ψυχολογία βλέπουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου και για τη Σοφοκλέους εν μέσω έντονης φημολογίας για τραπεζικές εξελίξεις - ανακατατάξεις αλλά και ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα.

Η φημολογία των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο φαίνεται, προς το παρόν, να υπερισχύει των πολύ αρνητικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι πρώτες τρεις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου να δώσουν κέρδη 7,10% στον Γενικό Δείκτη και 8,89% στον τραπεζικό δείκτη.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το +7,10% του Γενικού Δείκτη (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία απόδοση του τελευταίου εξαμήνου, καθώς η προηγούμενη μεγαλύτερη απόδοση εντοπίζεται στην εβδομάδα 26/2 - 5/3/2010 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε σημειώσει εβδομαδιαία κέρδη 8,8%.

Κατά πολλούς, η αναζωπύρωση της φημολογίας για κυοφορούμενες εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό τοπίο μπορεί να συνεχίσει να δίνει «καύσιμο» ανόδου στην αγορά, με πρώτη αντίσταση στις 1.690 μονάδες όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη και επάνω γραμμή τις 1.780 - 1.800 μονάδες, όπου εκεί και υψηλότερα θα πρέπει εκτός από φήμες να υπάρξουν και σημαντικές ειδήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά πλην των κακών αποτελεσμάτων αγνόησε και τη σημαντική μείωση της καθαρής θέσης των εισηγμένων, η οποία στις 30/6/2010 (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) μειώθηκε κατά 11 δισ. ευρώ σε σχέση με την καθαρή θέση στις 31/12/2009.

Σε κάθε περίπτωση, και επειδή το δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών είναι σημαντικό και το χρήμα που ανακοινώνεται στη Σοφοκλέους είναι περίπου το ίδιο, η καλύτερη συμβουλή για τις τρέχουσες συνθήκες στο Χ.Α. δείχνει αυτή της παρακολούθησης της τάσης με αυξημένα αντανακλαστικά για όσους επιμένουν να κινούνται σε αυστηρά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Τέλος, ζητούμενο παραμένει, εκτός της διατήρησης θετικού βηματισμού στην αγορά, και η σχετική αύξηση της κινητικότητας εκτός από τα στενά πλαίσια του 20άρη, κάτι που ενδέχεται να αυξήσει το ενδιαφέρον σε χαρτοφυλάκια που παραδοσιακά κινούνται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v