Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Παίζεται" η προσέγγιση των 770 για τον FT 20

Αμεσα ΄΄κληρώνει΄΄ για την βραχυπρόθεσμη τάση και το ενδεχόμενο κίνησης του FΤ 20 προς τις 770 μονάδες. Κόβει μέρισμα (0,19) ο ΟΤΕ, σε φάση αντίδρασης τράπεζες και επιλεγμένα χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

απεργοσπάστες οι… αγοραστές κατά τον Θανάση Σταυρόπουλο, με τις αγορές στο ΧΑ να φτάνουν σε περιοχή-σταυροδρόμι. Σήμερα, άντε Δευτέρα το πολύ Τρίτη, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την τάση. Κατά πόσον δηλαδή η επιβεβαίωση των ενδοσυνεδριακών στηρίξεων και τα χαμηλά της 6/7 μπορεί να είναι τα σημεία αναφοράς που ήθελαν.

Από τις 1.525 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 727 ο Ftse20 δηλαδή πάνω από το εύρος των 710-720 μονάδων (που έχει ορισθεί ως απαραίτητη προυπόθεση από τις 5-6 Ιουλίου) και με ορίζοντα τις 770 ίσως 780 μονάδες, μιλώντας πάντα για τον 20άρη.

Το… ευτύχημα είναι πως ο ΟΤΕ, που θα μπορούσε να βαρύνει σήμερα περισσότερο "κόβει" μέρισμα χαμηλό, μόλις 0,19 ανά μετοχή, με την τιμή στα 9,50 ευρώ.

Εχει αντιδράσει όμως η Εθνική Τράπεζα, που με το χθεσινό μεστό 5,5% φτάνει τα 9,60 ευρώ κλείνοντας στο υψηλό ημέρας και αφήνοντας πίσω της για στήριξη τα 9,2-9,4 ευρώ.

Λίγο ως πολύ όπως διαφαίνονταν από τη συνεδρίαση της 6/7 ο τραπεζικός κλάδος δείχνει περιθώρια αντίδρασης με 3,9% εχθές για τον κλαδικό δείκτη, που επανέρχεται προς τις 1.500 μονάδες.

Ενδειξη ενθαρρυντική εάν συνεχίσουν Eurobank πέραν των 4,4-4,5 ευρώ και Alpha Bank προς τα 4,55 ευρώ. Σε αυτή την συγκυρία θα έπρεπε- κατά την γνώμη μας- να "διαβαστεί προσεκτικότερα" η προειδοποίηση του προέδρου της Εθνικής Βασίλη Ράπανου περί "κινδύνου αφελληνισμού των τραπεζών λόγω υποχώρησης των αποτιμήσεων…".

Νουνεχής ο πρόεδρος του ομίλου διατυπώνει άμεσα μύχιους φόβους, επιφυλάξεις και… σκέψεις της πλειονότητας των παραγόντων του κλάδου αλλά και των "ενδόμυχων" σχεδιασμών της ίδιας της κυβέρνησης.

Από την άλλη η διοίκηση της Κύπρου προχωρά σε α.μ.κ 345 εκατ. ευρώ (2ν/7π) δίνοντας έναν άλλον τόνο στην προοπτική των ομίλων. Αναμφίβολα οι τέσσερεις όμιλοι (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς) θα κριθούν και θα επηρεαστούν από την διαδικασία "ελέγχου κόπωσης" των οικονομικών τους με την αγορά (εγχώριους & ξένους) να προεξοφλούν πως… μεθαύριο τίποτε δεν θα είναι όπως… σήμερα.

Όμως υπάρχει και το υπόλοιπο της αγοράς, που χρειάζεται "ανάσες" και διαφυγές έστω και τεχνικής μορφής, έστω τεχνητές πριν την επόμενη κλίση. Αυτό φάνηκε εχθές με την αντίδραση της Γενικής στα 0,36 ευρώ, προφανώς καταβάλλεται προσπάθεια να μην… απαξιωθεί στην κατηγορία Ειδικών Χαρακτηριστικών, της Proton Bank προς τα 0,81 ευρώ, της Centric που συνεχίζει στα 0,74 ευρώ αλλά και των Forthnet, Autohellas, Cyclon, Attica Bank, Ελλαστρον κ.α. επιχειρούν να αντιδράσουν.

Εάν φανεί άμεσα, πως οι 700 μονάδες μπορεί να θεωρηθούν- για αυτή τη φάση της αγοράς- σημείο αναφοράς και στήριξης και…διασπασθούν ορισμένες "ψευδό" αντιστάσεις γι ατον 20άρη τότε θα μπορούσαμε να προσβλέπουμε σε συνέχεια της κίνησης του προς τις 765 και 770 μονάδες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα πρέπει να οδηγείται οπωσδήποτε από ανάλογη υπέρβαση των βασικών δεικτών της Wall (λ.χ του S&P πέραν των 1.070 μονάδων) η στόχευση αυτή μπορεί να "κρύβει" κάτι ακόμη πιο καλό, πάντα βραχυπρόθεσμα.

Αλλά αυτό θα το δούμε στην εξέλιξη του, εάν και εφ΄ όσον επιβεβαιωθεί η βραχυπρόθεσμη τεχνικότητα της αγοράς.

ΣΗΜ. Εν τέλει αυτή είναι η γοητεία ενός ηλεκτρονικού δικτύου (πόσω μάλλον ενός δικτύου, που "ανεβάζει" ό,τι γράφουν οι συντάκτες του). Σε ένα θέμα ζωτικό, καίριο όπως το ασφαλιστικό να εκφράζονται διαμετρικά αντίθετες απόψεις και αντιθετικές πεποιθήσεις. Τόσο η θέση του surgeon όσο και του Σωκράτη στην χθεσινή αναφορά μας για το ασφαλιστικό είναι ενδεικτικές.

Ολόθερμα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v