Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσοχή στα Παράγωγα…

Μέσω τραπεζών συντηρήθηκε και κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους η βραχυπρόθεσμη αντίδραση. Στο επίκεντρο…πονηρές και αμφίσημες κινήσεις διορατικών παικτών στην αγορά των Παραγώγων.

Σε ενθαρρυντικό σημείο το ΧΑ, όσον αφορά πάντα την βραχυπρόθεσμη τάση με τους βασικούς δείκτες σε θέση…βολής. Στις 1.563 ο Γενικός Δείκτης, στις 751 μονάδες ο FTSE 20 με τις τράπεζες να έχουν δύο συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις.

Ουσιαστικότερη βέβαια η χθεσινή με τον κλαδικό δείκτη να αντιδρά κατά 3,5% και να πιάνει τις κρίσιμες 1.560 μονάδες, ακριβώς στο νήμα.

Με τράπεζες συνεχίστηκε η αντίδραση σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος τη στιγμή, που ανάλογη διάθεση παρατηρείται σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, ενώ και το ευρώ παραμένει κοντά στα 1,22$(συγκεκριμένα στα 1,218 νωρίτερα το πρωί). Τα συμβόλαια από την Φραγκφούρτη παραπέμπουν σε μικρή άνοδο κατά 0,3-0,4% στην αρχή της συνεδρίασης με τον DAX να κινείται υψηλότερα των 6.000 μονάδων (σ.σ. στις 6.069 ).

Επί της ουσίας η προσέγγιση μας για τις αγορές, για το ΧΑ δεν αλλάζει στο ελάχιστο, οι βασικοί δείκτες κλίνουν για χαμηλότερα επίπεδα και ο Γενικός Δείκτης και FTSE 20 για επαναπροσέγγιση των «χαμηλών» της 6-9 Μαρτίου 2009.

Όμως την βραχυπρόθεσμη αντίδραση, ανοδική ευκαιρία διεξόδου κατά πολλούς έχει ενδιαφέρον να την παρακολουθήσουμε στην εξέλιξη της. Και αυτό επιχειρείται στο euro2day από τις «πονηρές» συνεδριάσεις της 1/6 μέχρι την «πτώση που μπορεί να κρύβει αντίδραση» (της ίδιας ημέρας) και απ΄ ότι φαίνεται μέλλεται να επιβεβαιωθεί ή όχι σήμερα έως το αργότερο μέχρι και την Τρίτη.

Ο 20άρης στις 750 με στόχευση προς τις 780-790 μονάδες με μεικτή όμως την στάση συγκεκριμένων διορατικών παικτών στα παράγωγα.

Ούτως ή άλλως η μεταβλητότητα της αγοράς είναι δεδομένη όπως και η ταχύτητα των κινήσεων των βραχυπρόθεσμων παικτών. Για αυτό κρατάμε στα υπόψη δύο εντελώς αντιφατικά στοιχεία ενδείξεις από την συμπεριφορά συγκεκριμένων παικτών του ΧΠΑ, που παραπέμπουν σε εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση της τάσης.

Παίκτης, σηματωρός κατά την εκτίμηση μας, γνώστης του τραπεζικού παρασκηνίου και με ισχυρότατη θέση σε Συμβόλαια του FTSE 20 και σε ΣΜΕ της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε εχθές την θέση «αγοράς»/ long που είχε (προς τις 780-790 και τα 10,8 ευρώ για την Εθνική) μεταφέροντας την σε συμβόλαιο πώλησης/short προς τα χαμηλά εβδομάδας (723-727). Ετερος παίκτης, διορατικός και φίλος με γνώση του παρασκηνίου (επίσης) επέκτεινε την θέση του πέραν των 800 μονάδων.

Θεωρούμε ενδεικτική την διαμετρικά αντίθετη στάση αυτών των δύο, χαρακτηριστική της ευάλωτης κατάστασης, του ευμετάβλητου κλίματος και της έντονης φημολογίας που από εχθές το πρωί έκανε τον γύρο της αγοράς.

Η απεργία στα ΜΜΕ συνέβαλε στο να φημολογηθούν…περίεργα πράγματα που κατά την εκτίμηση μας είναι ανυπόστατα. Οφείλουμε όμως να μεταφέρουμε την αίσθηση σύγχυσης, καθώς η σημερινή συνεδρίαση απαιτεί εξαιρετική προσοχή από την αρχή κιόλας. Ενδελεχή παρακολούθηση και ει δυνατόν της αγοράς του ΧΠΑ (όπου προς το κλείσιμο παρατηρήθηκαν…πονηρές κινήσεις) σε μία συγκυρία, που το οικονομικό επιτελείο ανακοινώνει τον «κατάλογο προς πώληση και παραχώρηση».

Αποκρατικοποιήσεις…πολύ κακό για το τίποτα εκτιμούν η Ελενα Λάσκαρη και ο Χρ. Κίτσιος για …επιχείρηση τρέχουμε γρήγορα για αποκρατικοποιήσεις κάνει λόγο ο φίλιος Τύπος και τη Μάρω Τσαντήλα να κάνει λόγο για… προσγείωση αεροδρομίων στο ΧΑ.

Ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις όλες τους, με τα δίκαια και τα… άδικα τους οξύ αγκάθι την έλλειψη χρηματοδότησης και την χαμηλή αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Όμως, κατά την εκτίμηση μας, τώρα που ευτελίζονται οι υποδομές, οι αξίες, τα «ασημικά» του Δημοσίου, που…ξεπουλείται η κρατική περιουσία (κατ΄άλλους) θα φανεί εάν πράγματι το «έξυπνο χρήμα» διακρίνει όντως κάτι που αξίζει, που έχει προοπτική και μέλλον σε αυτόν τον τόπο.

Από αυτή και μόνο την άποψη το γεγονός, πως η κυβέρνηση ανοίγει-όπως ανοίγει και με τις χίλιες ενστάσεις- το θέμα έχει ενδιαφέρον από μόνο του. Για να δούμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v