Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται χαραμάδα αισιοδοξίας στη Σοφοκλέους...

Εγκλωβισμένο στο νόμο της ...πτωτικής αδράνειας το ΧΑ, που μπαίνει "με το αριστερό" και στον Ιούνιο. Σε νέα χαμηλά 15 μηνών ΓΔ και τραπεζικός δείκτης, νέο ιστορικό χαμηλό για FTSE 80. Κάτω από τα 10€ η ΕΤΕ. 

Επιδεινώνεται η εικόνα στις διεθνείς Αγορές και βέβαια η επιδείνωση αυτή έρχεται να επιτείνει το έτσι κι αλλιώς άσχημο κλίμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που ανεξαρτήτως μικρών ή μεγαλύτερων τζίρων δείχνει εγκλωβισμένο στον νόμο της πτωτικής αδράνειας.

Η μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου σε συνδυασμό με τους χαμηλούς τζίρους που δυσκολεύουν το έργο και τις κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών, μεγεθύνοντας το διάστημα αποεπένδυσης των ξένων χαρτοφυλακίων, έχουν σαν αποτέλεσμα να διασπώνται με εξαιρετική ευκολία μακροχρόνιες στηρίξεις, ενώ αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι επαναπροσεγγίζουν χαμηλά 15μηνου, ή καταγράφουν έως και νέα ιστορικά χαμηλά.

Έτσι σε χαμηλά 16 μηνών βρίσκεται ο τίτλος της Motor Oil, σε χαμηλά 15μηνου οι Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι Ταχ. Ταμιευτήριο και MIG.

Επίσης σε χαμηλά 15 μηνών Γενικός και Τραπεζικός δείκτης, όπως και ο FTSEM, ενώ “ακούραστος” στο να σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά δείχνει ο FTSES (!)

Οι δημοπρασίες απέτρεψαν τα χειρότερα για τον Γενικό Δείκτη που λίγο πριν το τέλος βρέθηκε να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 2%, ενώ σε αυτό ίσως βοήθησε το γρήγορο γύρισμα της Wall Street σε θετικό πρόσημο και ο περιορισμός των απωλειών στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Τρεις οι διασωθέντες με θετικό πρόσημο από το ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+2,38%), Βιοχάλκο (+0,3%) και Coca-Cola (+2,09%).

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB, του 5% για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Motor Oil, του 4% για τα Ελ. Πετρέλαια και του 3% για Jumbo (ντεμπουτάρησε στην θέση της Intralot στον 20αρη), MIG.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Τιτάν, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση άνοιξε στο υψηλό ημέρας των 1553,23 μονάδων, όμως το θετικό πρόσημο κράτησε ακριβώς ένα λεπτό.

Από εκεί και πέρα κινούμενος μόνιμα στο “κόκκινο” υποχώρησε μέχρι τις 1514 μονάδες (16.35) και έκλεισε τελικά στις 1527,6 μονάδες με απώλειες 1,49%, ενώ ο τζίρος στα γνωστά “νηστίσιμα” επίπεδα κατόρθωσε να ξεπεράσει τα 106 εκατ. από τα οποία τα 5,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 28 ανοδικές μετοχές έναντι 160 πτωτικών και 35 τίτλοι με απώλειες από 6 έως 12,5%.

Στις γεωπολιτικές ανησυχίες των τελευταίων ημερών, ήλθαν να προστεθούν τα ανησυχητικά μηνύματα από την οικονομία της Κίνας, αλλά και οι προειδοποιήσεις προς τις Τράπεζες από την ΕΚΤ.

Οι προειδοποιήσεις της τελευταίας θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έδωσαν ένα ακόμα αποφασιστικό χτύπημα στον Τραπεζικό κλάδο, που είχε ασφαλώς μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εγχώρια Αγορά.

“Τα προβλήματα όσων χρηματοπιστωτικών οίκων παραμένουν υπερβολικά εξαρτημένοι από την πίστωση και την στήριξη της Κυβέρνησης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά...”, είναι η άποψη της ΕΚΤ που δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι περιμένει ένα δεύτερο κύμα ζημιών, ύψους έως και 195 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει στις Τράπεζες της Ευρωζώνης η κρίση των Κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ, οι Τράπεζες των Χωρών του ευρώ θα πρέπει να προχωρήσουν σε προβλέψεις για περαιτέρω ζημιές της τάξης των 90 δισ. ευρώ φέτος και 105 δισ. ευρώ το 2011. Πρόκειται για πρόσθετες προβλέψεις, πέραν των διαγραφών ύψους 238 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν έως τα τέλη του 2009.

Μάλιστα η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι ζημιές των Τραπεζών θα είναι υψηλότερες εάν η κρίση χρέους και οι επιπτώσεις από τα προγράμματα λιτότητας επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Το δεύτερο χτύπημα στην ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας ήλθε εξ ανατολών και πιο συγκεκριμένα από την θεωρούμενη “ατμομηχανή” της ανάπτυξης, την Κίνα, όπου η είδηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του μεταποιητικού κλάδου, κατά τον τελευταίο μήνα, ήταν χαμηλότερος από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές, προκάλεσε ανησυχία στις διεθνείς Αγορές.

Και βέβαια σε τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε το ευρώ να μην “δει” νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό τετραετίας και δεν μπορούσαν να λείψουν τα σενάρια “τρόμου” που αναφέρονται σε επιστροφή των ανησυχιών για δημοσιονομικό ντόμινο στην Ευρωζώνη, ενώ οι πολύ “φρέσκες” φήμες δεν απέκλειαν ακόμα και υποβάθμιση της Γαλλίας (!)

Όμως ανήσυχοι δηλώνουν και όσοι παρακολουθούν στενότερα τις Αγορές Εμπορευμάτων και επισημαίνουν ότι η συνεχιζόμενη υποχώρηση των commodities, αποτελεί σημάδι επιστροφής των διεθνών Αγορών σε “bear market”. Κορυφαίοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές των πρώτων υλών μπορεί να υποχωρήσουν περαιτέρω έως και 10%, καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα αποπληθωρισμού.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η συνεχιζόμενη αποψίλωση των αποτιμήσεων και ο πτωτικός μονόδρομος, έχει φέρει σε κατάσταση “ασφυξίας”, όχι μόνο τους “αμετανόητους traders”, αλλά και πολλά χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να κινούνται στην λογική της βραχυπρόθεσμης πίστωσης (Τ+3) αλλά και άλλα - κυρίως τα αγορασμένα με margin - που οι ρευστοποιήσεις καθίστανται αναγκαστικές.

Τα ανακυκλούμενα σενάρια για την έκβαση της προσπάθειας δημοσιονομικής σταθεροποίησης σε συνάρτηση και με την τύχη του μηχανισμού στήριξης, καθιστούν λίαν επιφυλακτικούς τους ξένους επενδυτές, υποστηρίζουν οι επαγγελματίες του χώρου και αυτό σε συνδυασμό με την απόλυτη έλλειψη εγχώριων χαρτοφυλακίων δίνει έκταση στο “μαρτύριο” των αποτιμήσεων στο Χ.Α. Άλλωστε, τα μηνύματα από τον κλάδο των Τραπεζών δεν είναι ευχάριστα και σε καμιά περίπτωση δε δείχνουν ότι μπορούν να “υποστηρίξουν” έστω και τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι τα χειρότερα σε επίπεδο ισολογισμών είναι μπροστά, μιας και το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται ακόμη πιο δύσκολο.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την άποψη των περισσότερων παραγόντων της Αγοράς, τα μηνύματα από το εξωτερικό δείχνουν νέο πτωτικό κύκλο και σε μία τέτοια περίπτωση και η εγχώρια Αγορά αναγκαστικά θα ακολουθήσει.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Αγορά, όσο και η Οικονομία κινούνται σε “ανεξερεύνητες” περιοχές, ενώ όσοι οι παράγοντες ή επιχειρηματίες θα μπορούσαν να κάνουν το “πρώτο βήμα” δείχνουν διστακτικοί επιλέγοντας να διαφυλάξουν ρευστότητα.

Δυστυχώς στην παρούσα φάση, ένα σημαντικό κομμάτι από το “παιχνίδι των αποφάσεων” βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών και αυτοί προς το παρόν δείχνουν αμήχανοι στο να δώσουν λύσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους θετικούς καταλύτες για τις Αγορές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεχίζεται η πτωτική τάση των τιμών των μετοχών και μάλιστα με αμείωτη ορμή, καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2010 που δημοσίευσαν οι Τραπεζικοί όμιλοι ήταν απογοητευτικά και εν πολλοίς χειρότερα των αναμενομένων, τονίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust επισημαίνει ότι τα συνολικά κέρδη παρουσιάστηκαν μειωμένα κατά περίπου 85% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου. Κύριοι λόγοι της μείωσης αυτής είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των προβλέψεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παράγοντας που δεν φαίνεται να μειώνεται στα επόμενα τρίμηνα λόγω της αύξησης της ανεργίας και της οικονομικής ύφεσης.

Άλλος παράγων είναι η μείωση της αποτίμησης του χαρτοφυλακίου ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου, καθώς επίσης και η έκτακτη εισφορά που έχει επιβληθεί σαν μέτρο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Έτσι η ομάδα των Τραπεζών που αποτελεί τον κύριο μοχλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου φαίνεται ότι έχει και θα έχει προβλήματα ανάπτυξης τουλάχιστον για το 2010 με δυσμενή αποτελέσματα στον Γενικό Δείκτη.

Αντίθετα ισχυρές εταιρείες του βιομηχανικού και εμπορικού τομέα, με ανάπτυξη σε διεθνείς Αγορές, δημοσίευσαν καλά αποτελέσματα και πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της S%B, της Τρία Έψιλον, της ΕΛΒΑΛ, της Μέτκα, της Μυτιληναίος, της Ο.Λ.Π., της Σαράντης, της Frigoglas.

Αυτά τα συμπεράσματα θα πρέπει να φέρουν σταδιακά μία διαφοροποίηση στις επιλογές των επενδυτών και μία μεγαλύτερη διασπορά στις τοποθετήσεις των κεφαλαίων τους.

Οι εταιρείες της μικρότερης κεφαλαιοποίησης παραμένουν εγκλωβισμένες στην ύφεση της Ελληνικής οικονομίας με τα μεγέθη τους, σε γενικές γραμμές, να συρρικνώνονται και τα αποτελέσματα στις περισσότερες να είναι αρνητικά. Ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των επενδυτών για αυτές τις εταιρείες να είναι ανύπαρκτο και ο όγκος συναλλαγών να έχει πέσει κατακόρυφα, λόγω και της “ποιότητας” των αγοραστών που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στο Χ.Α.

Αρνητική επίδραση εξακολουθεί να έχει και στην Ελληνική Αγορά η αντιμετώπιση της κρίσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του υψηλού χρέους των Χωρών μελών της Ευρωζώνης, ο περιορισμός των οποίων αναγκάζει τις Κυβερνήσεις των Χωρών να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα. Η διάρκεια αυτής της κρίσης, το αν και πόσο γρήγορα θα αντιμετωπισθεί και θα ξεπεραστεί ώστε να επανέλθουν οι οικονομίες σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης δεν είναι ακόμη δυνατόν να προβλεφθεί. Το σίγουρο είναι ότι η επίδραση αυτών των εξελίξεων θα έχει άμεση επίδραση στις τιμές των δεικτών και των μετοχών.

Οι φόβοι αυτοί δεν φαίνεται να κοπάζουν όσο οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν συντονισθούν σε ένα ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ τα αποτελέσματα της πρόσφατης υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας από την Fitch θα φανούν στην τρέχουσα εβδομάδα.

Δυστυχώς, κατά τον αναλυτή της Guardian Traust, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα συνεχίσει να “πληρώνει” την έλλειψη πρωτοβουλιών στην εγχώρια οικονομία και τον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα.

Η συρρίκνωση του συναλλακτικού όγκου δεν βοηθά ιδιαίτερα στην εξισορρόπηση της Αγοράς αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης της ζώνης των προηγούμενων φετινών χαμηλών (1.520 – 1.530 μονάδες), αν όχι την κίνηση σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου δεν είχαν θετική συμβολή στο μίγμα ειδήσεων που επηρεάζει την Αγορά καθώς έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών είχε μειωμένα ή ζημιογόνα αποτελέσματα. Μοιραία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστρέφει η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών ως μοναδικός πλέον παράγοντας που μπορεί να μεταβάλει δραστικά τα δεδομένα. Η στάση πτωτικής αναμονής της Αγοράς ενδεχομένως να αποδίδεται στην ανακοίνωση του εν λόγω παράγοντα.

Ο αναλυτής της Πήγασος θα εξέταζε το ενδεχόμενο μερικών τοποθετήσεων αν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρούσε κάτω από την περιοχή των 10 ευρώ καθώς το εν λόγω επίπεδο φαίνεται να έχει αποκτήσει μια ανθεκτική συμπεριφορά κατά την τελευταία περίοδο, όμως επισημαίνει ότι το διεθνές κλίμα δείχνει να επιδεινώνεται και δεν φαίνεται κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει άρδην την ψυχολογία των επενδυτών.

Στον Τραπεζικό δείκτη στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος.

Κατά την ανάλυση του μέλους της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, ο εν λόγω δείκτης κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις λάμβανε τιμές μέσα στη ζώνη στήριξης των 1612 με 1522 μονάδων, παρουσιάζοντας όμως αυξημένα ποσοστά καθοδικής διαφυγής προς τη μακροπρόθεσμη στήριξη των 1277 μονάδων (χαμηλά Μαρτίου του 2003).

Διαγραμματικά ο Τραπεζικός Δείκτης, από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου ταλανίζετε μέσα στο έντονα πτωτικό κανάλι, όπου στο ημερήσιο chart τιμών εμφανίζεται ως ένας mini καθοδικός “παράδρομος” στο μεγάλο μεσομακροπρόθεσμο κανάλι.

Ουσιαστικά για να θεωρήσουμε ότι ο δείκτης διαφεύγει από το διαγραμματικό “πεπρωμένο” προσέγγισης των χαμηλών του 2003 θα πρέπει η ανοδική διάσπαση της άνω πλευράς (1638 μονάδες) του προαναφερόμενου καναλιού να συνοδευτεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών και απανωτά κλεισίματα πάνω από αυτή, στοιχεία όπου εμφανισιακά φαίνεται να λείπουν από τα δρώμενα του δείκτη.

Όμως ακόμα και στην περίπτωση επικράτησης του θετικού σεναρίου, για να μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή τάσης, πρέπει ο εν λόγω δείκτης να μπει στην ζώνη 1881 – 2065 και να κατορθώσει ανοδική διαφυγή (!)

Προβληματισμένος δηλώνει ο κ. Μάνθος και για την διαγραμματική απεικόνιση του τίτλου της Εθνικής, έστω και αν μέσω των δημοπρασιών βρέθηκε να κλείνει αρκετά ψηλότερα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό (στις 16.37 “είδε” τα χαμηλά ημέρας των 9,74 ευρώ με απώλειες 2,89%).

Η καθοδική καταστρατήγηση του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 10,00 ευρώ, αν δεν φέρει άμεση και πειστική ανοδική αντίδραση, ανοίγει τον δρόμο προς τις επόμενες στηρίξεις που οριοθετούνται στα 9,55, 8,12 και 7,26 ευρώ.

Δανεισμός Τίτλων -Short Selling

Οι υποτονικές (έστω και ελαφρώς αυξημένες) συναλλαγές δεν απέτρεψαν την κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη υστέρησαν έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη και έτσι με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα συμβόλαια του 20αρη αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 1,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις 17.00 σημειώθηκαν επιλεκτικές αγορές με αποτέλεσμα οι τελευταίες πράξεις να γίνουν κοντά στην θεωρητική τιμή.

Λίγες και μικτές οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6458, τιμή εκκαθάρισης 712,53) κινήθηκαν μεταξύ 709,5 και 728 μονάδων.

Μειώθηκε κι άλλο ο δανεισμός τίτλων (42500 Κύπρου, 40000 ΟΠΑΠ, 23500 Alpha Bank, 28900 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2932), Alpha Bank (912), Πειραιώς (1008), Eurobank (1426), ΟΤΕ (769), Κύπρου (449), MIG (692), ΔΕΗ (323), ΓΕΚ (214), Coca-Cola (140), Motor Oil (193), MPB (213), Ελ. Πετρέλαια (190), Ελλάκτωρ (129), Μυτιληναίος (169), Αγροτική (271), ΟΠΑΠ (135), Ταχ. Ταμιευτήριο (242).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Ελλάκτωρα (4000 τεμ.).

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (12680393 τεμ.), Eurobank (6958295 τεμ.), Alpha Bank (4482720 τεμ.), Πειραιώς (6652344 τεμ.), Κύπρου (4680308 τεμ.), MIG (6777558 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v