Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρίσκει στήριξη στα χαμηλά 10ετίας η αγορά

Τρεις φορές "προσέκρουσε" εντός της εβδομάδας στα χαμηλά 10 ετών των 710 μονάδων ο FT 20, επίπεδα που αποτελούν και τη μόνη ουσιαστικά ανθεκτική στήριξη. Τραγική εικόνα σε small και mid caps. Τα στατιστικά.

Χωρίς δυνάμεις και διάθεση το ΧΑ δεν μπόρεσε να ακολουθήσει ούτε την τελευταία βραχυπρόθεσμη αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το απόγευμα η Fitch υποβάθμισε την Ισπανία κατά δυο βαθμίδες, στο ΑΑ+ με σταθερό outlook, με το ευρώ να χάνει άμεσα τα επίπεδα του 1,23 έναντι του δολαρίου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια...

Ελάχιστοι πλέον οι ξένοι παίκτες στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετρημένα και τα hedge funds που παραμένουν μέσα στο παιχνίδι με τους αγοραστές να περιορίζονται κυρίως σε τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ορισμένους διαχειριστές και μεμονωμένους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές.

Μάλιστα ο σχηματισμός "διπλής κορυφής" πέριξ των 1.600 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης μίας κίνησης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς τόσο τα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών όσο η γενικότερη πρόβλεψη για τη συνέχεια είναι αποκαρδιωτική. Οι μετριότατες συναλλαγές (υποχώρησαν και πάλι κάτω από τα 130 εκατ. ευρώ) παραπέμπουν σε ένα…περιφερειακό χρηματιστήριο, απ΄όπου λείπουν δέλεαρ και ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια.

Αντιθέτως στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Ftse20 υποχώρησε τρεις φορές προς την περιοχή των 710 μονάδων (δηλαδή τα χαμηλά 10ετίας) ενισχύοντας την εκτίμηση πως πρόκειται για τη μόνη σημαντική (και αξιόπιστη) ζώνη στήριξης.

Ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση της, λειτουργούσε πολλαπλασιαστικά επιβαρυντικά προσδίδοντας χαρακτηριστικά…ελεύθερης πτώσης στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Οι αναλυτές περιμένουν πριν την διάσπαση αυτή, την εκδήλωση προσπάθειας για την εκτέλεση μίας αξιοσημείωτης ανοδικής αντίδρασης. Η διάρκεια και η έκταση θα εξαρτηθεί σχεδόν αποκλειστικά από το κλίμα που θα επικρατήσει στις ξένες αγορές.

Όμως εάν υπάρχουν ακόμη κάποιες αμυδρές ελπίδες για αντίδραση στις μετοχές του Ftse20 η κατάσταση είναι τραγική στη μεσαία και χαμηλότερη αποτίμηση. Είναι ενδεικτικό, πως ο δείκτης FTSE Small Cap υποχωρεί προς τις 287 μονάδες πολύ κοντά στο ιστορικά χαμηλό σημείο.

Σημαντικές απώλειες "μετρούν" μετοχές εταιρειών όπως Attica Bank, Creta Farm, ΕΛΓΕΚΑ, ΕΛΤΡΑΚ, Ιντρακάτ, Hellas on Line, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Επίλεκτος, Πλαστικά Θράκης αλλά και άλλων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στην συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή απαξίωση όλο και περισσότερων μετοχών "αντικατοπτρίζεται" η υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η καθίζηση του τζίρου και των κερδών, η επιβάρυνση των υποχρεώσεων. Λίγο ως πολύ στο…ταμπλώ αποτυπώνεται, προεξοφλείται αυτό που σοβεί στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις. Κάτι, που καθιστά την άμεση αναστροφή της πτωτικής τάσης τουλάχιστον μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η περίοδος, διαδικασία… προσγείωσης της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια περίοδο πληθαίνουν οι φωνές, οι νουθεσίες εκτός αλλά και εντός Ελλάδος περί "λελογισμένης επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους". Εκτός των όσων προτρεπτικά υποδεικνύονται από τους ξένους εντύπωση μας προκάλεσε η απάντηση του αντιπρόεδρου της ελληνικής κυβέρνησης (στον Γ. Καρατζαφέρη) πως "θα πρέπει να επανεξεταστεί αυτή η προοπτική, ξεκινώντας από τις αμυντικές δαπάνες".

Σύμφωνοι, ο Θ. Πάγκαλος είναι ο γνωστός απρόβλεπτος πολιτικός αλλά είναι και αντιπρόεδρος αυτής της κυβέρνησης. Το, ό τι βάζει στην δημόσια συζήτηση το "αγκάθι της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους" μπορεί και να σημαίνει κάτι περισσότερο από μία φευγαλέα απάντηση. Κατά την εκτίμηση μας η δήλωση αυτή, όπως και άλλες, εντάσσονται στην λογική που εξέφρασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός (στο Economist) πως "…χρειαζόμαστε παγκόσμια διακυβέρνηση για να σωθεί ο κόσμος" όπου το ΔΝΤ (με τη μορφή ενός Διεθνούς ΟικονομικοΠολιτικού Διευθυντηρίου) θα έχει τον πρώτο λόγο για τις διεθνείς εξελίξεις.

Από αυτή την άποψη θα διευκολύνονταν η προλείανση της κοινής γνώμης (όπως συνέβη με την περίπτωση του ΔΝΤ) και θα δίνονταν ο αναγκαίος χρόνος ώστε κυρίως γαλλικές και γερμανικές τράπεζες να ξεφορτωθούν "προβληματικά ελληνικά ομόλογα" (όσο υπάρχει ο πρόθυμος αγοραστής ΕΚΤ) προκειμένου να αμβλυνθούν οι ζημιές από μία τέτοια ενέργεια.

Εάν υιοθετήσουμε ως λογική μία τέτοια προσέγγιση οι τρέχουσες αποτιμήσεις (κυρίως) των τραπεζών αλλά και άλλων θεωρούμενων φιλέτων του ευρύτερου Δημοσίου ή του εγχώριου επιχειρείν θα πρέπει να απομειωθούν περισσότερο.

Αλλωστε όπως εύστοχα σημειώνει ο Γιώργος Σαββάκης από τα υψηλά του Οκτωβρίου 2007 μέχρι σήμερα έχουν…εξατμισθεί περισσότερα από 120 δισ. ευρώ -σχεδόν το…μισό ΑΕΠ- με την εικόνα να εμφανίζεται δραματική σε όλους τους τομείς, δραστηριότητες του ΧΑ. Δυστυχώς σε αυτή την εντυπωσιακή απομείωση, εξαέρωση…αξίας αποτυπώνεται το "ξεφούσκωμα" της πομφόλυγας της ελληνικής οικονομίας.

Φουσκωμένης από δανεικά, παρασιτισμό, μαύρο χρήμα, διαπλοκή ιδιωτικού με δημόσιο τομέα, αβελτηρία επιχειρηματιών και πολιτικών, δανεική ευμάρεια, περιθωριοποίηση των πιο υγιών στοιχείων αυτού του τόπου, νεοπλουτισμού, νεποτισμού σε όλα τα επίπεδα από την κορυφή της πολιτικής μέχρι τον τελευταίο εξ ημών…

Όμως ακόμη και τώρα που η αποτίμηση του ΧΑ περιορίζεται στα 60 δις. ευρώ (κάτι λιγότερο από το 27% του ΑΕΠ) ο κατήφορος (και του χρηματιστηρίου….) δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται. Πολύ φοβούμεθα, πως το τελευταίο κύμα- που θα χαρακτηρισθεί από θεαματικές διαρθρωτικές μεταβολές σε πολλαπλά επίπεδα- θα είναι και το πιο επώδυνο.

-----


Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Θετική αίσθηση άφησε σε γενικές γραμμές η εβδομάδα που πέρασε, όχι τόσο για την χρηματιστηριακή συμπεριφορά των μετοχών αλλά για τα μεγέθη που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες εταιρίες.

Αν και η αρχική εκτίμηση της αρνητικής εικόνας στους τραπεζικούς ισολογισμούς δεν διαψεύσθηκε, οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες έδειξαν «χαρακτήρα» διατηρώντας σε ικανοποιητικό βαθμό μεγάλο μέρος από την κερδοφορία που εμφάνισαν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Βέβαια σε αυτό βοήθησε η εποχική μετατόπιση της αγοραστικής περιόδου του Πάσχα η οποία συντήρησε κάποιες αναγκαίες προμήθειες αγαθών ενώ μερικά έκτακτα κέρδη από πωλήσεις παγίων, ανατιμήσεις αποθεμάτων και ανατιμήσεις των βασικών νομισμάτων έναντι του ευρώ επέτρεψαν στις εξαγωγικές εταιρίες να καταγράψουν κάποια κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές.

Το α’ τρίμηνο μπορούμε να πούμε ότι δεν έκαψε την χρήση φορτώνοντας την εξ αρχής με ζημιές, αντίθετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συμπαθητικό σε σχέση με το δ’ τρίμηνο τηρουμένων πάντα των συνθηκών που επικράτησαν στην πραγματική οικονομία.

Ζητούμενο για την πορεία της αγοράς είναι το κατά πόσο οι διαχειριστές μπορούν να αγνοήσουν την αδύναμη εικόνα των τραπεζών και να αγοράσουν άλλες ιδέες της Ελληνικής αγοράς. Η σκιά του δημοσιονομικού ρίσκου και η επίδραση στον χρηματοοικονομικό κλάδο είναι τέτοια που δύσκολα πάντως θα μπορούσε να προκύψει μια μερική αυτονόμηση κάποιων εταιριών του μη χρηματοκοικονομικού χώρου έστω και στην λογική μιας διόρθωσης των αποτιμήσεων με βάση τα δεδομένα του τριμήνου.

Η επισήμανση αυτή γίνεται διότι μετά την ολοκλήρωση των μεγεθών κάθε τριμήνου είθισται να υπάρχει μια λογική αναδιαρθρώσεων θέσεων στην αγορά με προσανατολισμό στα καλύτερα μεγέθη. Αυτή την φορά ωστόσο η ιδιαιτερότητα των συνθηκών ενδέχεται να αναστείλει αυτή την διαδικασία μέχρι τουλάχιστον να διαφανούν κάποιες θετικές ενδείξεις στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Υπό αυτό το πρίσμα ο Ιούνιος θα είναι πολύ καθοριστικός μήνας αφού αναμένονται τα πρώτα απτά δείγματα γραφής από τα μέτρα τα οποία εφαρμόσθηκαν στο τέλος Μαρτίου και κυρίως στην εξέλιξη του ελλείμματος, μέγεθος το οποίο θα καθορίσει και την αλλαγή του χαρακτηρισμού της μελλοντικής προοπτικής (outlook) της Ελληνικής οικονομίας από αρνητικό σε ουδέτερο.

Η εκτίμηση μας είναι ότι η εν λόγω παράμετρος είναι η αρχή και το τέλος της επενδυτικής στρατηγικής των ξένων για την στάση που θα κρατήσουν έναντι της Ελληνικής αγοράς. Με την μόνη διαφορά ότι η αλλαγή ως προς το θετικότερο είναι ικανή να συντηρήσει ένα δυνατό ράλι διαρκείας στις μετοχές οι οποίες φαίνεται να έχουν απορροφήσει στα τρέχοντα επίπεδα τις συνέπειες της επιφυλακτικής στάσης των ξένων επενδυτών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε από τα χαμηλά των 1.530 μονάδων με αργό και προσεκτικό βαθμό χωρίς να δώσει αφορμές γρήγορων κερδών διατηρώντας την υποτιμητική εικόνα στους ταλαντωτές. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης MACD παραμένει για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα σε υποτιμημένη ζώνη τιμών με τις ανοδικές αποκλίσεις του RSI να επιμένουν και να ενισχύουν το ενδεχόμενο μιας ανοδικής αντίδρασης.

Η συναλλακτική δραστηριότητα έχει περιοριστεί αισθητά, ειδικά τις πτωτικές ημέρες, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται ιδιαίτερα σε ανοδικές εξάρσεις. Αν και η αγορά δεν έχει δώσει σήμα αγοράς η αντοχή της στα επίπεδα που διαπραγματεύεται ενισχύει τις πιθανότητες μιας άμεσης ανοδικής κίνησης.

Το ανοδικό περιθώριο εκτιμάται ότι εξαντλείται κοντά στις 1900 μονάδες ανεβάζοντας σημαντικά την αμοιβή ρίσκου. Ως εκ τούτου διατηρούμε την θετική μας άποψη έναντι της αγοράς παρά την αναιμική εικόνα των τελευταίων δυο εβδομάδων αντλώντας την αισιοδοξία μας από την αδιάφορη έως απαξιωτική στάση που διατηρεί η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκομένων. Η αγορά οφείλει να μπερδέψει και να γίνει το ίδιο δύσκολη και για τους απαισιόδοξους".


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.570,22 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,56% διευρύνοντας τις απώλειες έτους στο 28,5%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 1,95%, ο Mid 40 υποχώρησε 1,26%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,82% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, ενισχύθηκαν οι κλάδοι: Υγείας κατά 9,54%, Τεχνολογίας κατά 5,34%, των Μέσων Ενημέρωσης 3,8% και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας κατά 1,26%.

Στον αντίποδα, τις ισχυρότερες απώλειες εμφάνισε ο Χρηματοοικονομικός κλάδος με πτώση 6,3%, των Ασφαλειών με υποχώρηση 5,09% και ο κλάδος του Πετρελαίου & Αερίου με πτώση 5,07%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΔΟΛ (20,24%), VELL Group (19,4%), Δούρος (19,28%), ΕΛΓΕΚΑ (18,18%), Ελφίκο (16,13%), Κρέκα (15,38%), Alapis (14,29%), FG Europe (12,16%), ΕΥΑΘ (11,62%) και Νεώριον (10,2%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ιμπέριο (-31,25%), Μedicon (-24,5%), Hellas OnLike (-22,22%), Nίκας (-20,8%), Εμπορικός Δεσμός (-20%), Ιατρικό Αθηνών (-17,02%), Fourlis (-14,67%), Δομική Κρήτης (-13,76%) και Τεχνικές Εκδόσεις (-13,51%), S&B (12,95%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v