Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ολα τα βλέμματα στις τράπεζες

Τα αποτελέσματα των τραπεζών…επισπεύδουν τις συζητήσεις και διεργασίες στον κλάδο. Κλειδί η συμπεριφορά των Εθνικής, ΕFG, Alpha λόγω μεγεθών τριμήνου αλλά και των Τιτάν, MIG, ΕΛΠΕ λόγω των τελευταίων πιέσεων ελέω MSCI.

Την καταλληλότατη στιγμή επανέρχονται σενάρια συνεργασιών στον τραπεζικό κλάδο. Εργαλείο για μεγάλο deal, θεωρεί την Εμπορική τράπεζα ο Χρ. Κίτσιος σε μία περίοδο που σύμπαν το Σύστημα προωθεί στρατηγικές συγχωνεύσεις στον κλάδο.

Θεωρούμε την στιγμή ως τέτοια, καθότι οι ισορροπίες διεθνώς αλλά και στο ΧΑ είναι λεπτότατες με τους ξένους οίκους να επιμένουν… απειλητικά για τους ελληνικούς ομίλους, πιο πρόσφατα την JP Morgan |να αμφισβητεί ευθέως τις εκτιμήσεις για κερδοφορία των ιδρυμάτων επισημαίνοντας το αυτονόητο, δηλαδή την υψηλότατη- για τα μέτρα τους- έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και τιτλοποιήσεις δανείων.

Σε αυτή την συγκυρία και παρά την χθεσινή αντίδραση των βασικών δεικτών προς τις 1.585 μονάδες και 770,9 μονάδες η συνολική αποτίμηση των τραπεζών υποχωρεί στο όριο των 10 δις. ευρώ, με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις εξελίξεις στον κλάδο.

Κρατικοποιήσεις, διάσωση ιδιωτικών ομίλων μέσω συνενώσεων και όπως επιμένουμε εδώ και καιρό με την αρωγή ξένων ιδρυμάτων. Κυρίως γαλλικών και γερμανικών συμφερόντων, που ούτως ή άλλως έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα και υπό προυποθέσεις θα μπορούσαν σε φθηνότατες κεφαλαιοποιήσεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη προσβασιμότητα στο εγχώριο Σύστημα.

Στις 1.636 μονάδες ο κλαδικός δείκτης και έχουμε τονίσει επανειλημμένα, πως η κυβερνητική πλευρά έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους μεγαλομετόχους ιδιωτικών ομίλων πως δεν πρόκειται να υπάρξει και τρίτη ευκαιρία.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Εθνικής Τράπεζας και των Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς θα καταδείξει την αναγκαιότητα για εσπευσμένες συζητήσεις και διεργασίες στον κλάδο.

Στον ρόλο της Εμπορικής είχαμε αναφερθεί από την επομένη κιόλας τις ΄΄αμφίσημης΄΄ δήλωσης του διευθύνοντος συμβούλου για να ακολουθήσουν σενάρια για Eurobank, τριγωνικό σχήμα ακόμη και συμμετοχή τράπεζας τουρκικών συμφερόντων. Σύμφωνοι πολλά από τα σενάρια και τις φήμες έχουν τους…δράκους τους, όμως ΄΄όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά΄΄ . Από αυτή την άποψη εκτιμούμε πως οι χαμηλές ή ακόμη και χαμηλότερες αποτιμήσεις των τραπεζών θα διευκόλυναν τις διεργασίες.

Προσώρας όμως και καθαρά βραχυπρόθεσμα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της αντίδρασης. Στα 10,60 ευρώ η Εθνική, δηλαδή το υψηλό ημέρας, παραμένει σηματωρός καθώς με το κλείσιμο δίνονταν πολλές επιθετικές εντολές αγοράς για να ακολουθήσουν τα κατώτερα των προβλέψεων αποτελέσματα τριμήνου. Η τάση είναι εμφανής και για την Εθνική και για τον 20άρη με τα 10,2 -10,04 ευρώ ισχυρή γραμμή άμυνας και εφικτή την περαιτέρω αντίδραση προς τα 11,5 ευρώ, και βλέπουμε.

Ομοίως για τον FΤ 20 οι 790-805 μονάδες θεωρούνται κρίσιμες όσο και οι 850 στην περίπτωση πίεσης της αγοράς. Η ουσία είναι, πως εάν οι βασικοί δείκτες και μετοχές αντέξουν σήμερα-αύριο που ανακοινώνονται τα μεγέθη τριμήνου τότε η αντίδραση προς υψηλότερα επίπεδα μπορεί να έχει διάρκεια (μεγαλύτερη των 2-4 συνεδριάσεων) και περισσότερο από 10-12% σε ποσοστό από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ενδιαφέρον όμως μπορεί να παρουσιάζει βραχυπρόθεσμα η διακυμανσιμότητα των τριών μετοχών που ελέω αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI ΄΄ξεπουλήθηκαν΄΄ άγρια τις τελευταίες συνεδριάσεις. Θα έχει ενδιαφέρον από αυτή την άποψη και μετά το χθεσινό μάζεμα που έγινε (κυρίως στον Τιτάνα) η πιθανή αντίδραση του Τιτάνα, της Marfin Investment Group και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Από τεχνικής πλευράς δεν φαίνεται- για την βραχυπρόθεσμη τάση- να αλλάζει κάτι από τα όσα εχθές αναφέρονταν στον Εκηβόλο με την συνδρομή των φίλων Δημήτρη Γονιδάκη, Στέφανου (deiktes.com) και του Βασίλη Γεώργα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v