Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δημοπρασίες έστειλαν το ΧΑ στο υψηλό ημέρας

Στην προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης των ευρωαγορών, το ΧΑ “απάντησε” με έκδηλη νευρικότητα, εναλλαγές προσήμων και (τελικά) σημαντική άνοδο λόγω των δημοπρασίων. Ισχυρά κέρδη για Ελλάκτωρ, Alpha, ETE, 3E.

Στην προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, η Σοφοκλέους “απάντησε” με έκδηλη νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων.

Στα κυριότερα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης οι τελευταίες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω MSCI, ο αξιοπρόσεκτα υψηλότερος τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων), η προσπάθεια των Εθνικής, Κύπρου, ΟΠΑΠ να κινηθούν μόνιμα με θετικό πρόσημο και να “διασφαλίσουν” τουλάχιστον την μη υποχώρηση του Δείκτη και η εμφάνιση “καθυστερημένου” αγοραστή στον τίτλο της Alpha Bank που δείχνει να παρουσιάζει σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον όταν υποχωρεί χαμηλότερα των 5,00 ευρώ.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι τελευταίες δημοπρασίες που έκλεισαν τον Δείκτη περίπου 12 μονάδες υψηλότερα (από ότι βρισκόταν στις 17.00) και εξαιρετικά κοντά στο υψηλό ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των δημοπρασιών έκλεισαν στο υψηλό ημέρας οι Coca-Cola MPB, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου και Πειραιώς και στο χαμηλό ημέρας οι Intralot, Motor Oil.

Συνεχίστηκαν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω MSCI με τους χθεσινούς πρωταγωνιστές να ανασύρονται από τα χαμηλά ημέρας και οι δύο από τους τρεις (Ελ. Πετρέλαια και Τιτάν) να κλείνουν και με θετικό πρόσημο.

Ας σημειωθεί ότι στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό υποχώρησαν τα Ελ. Πετρέλαια έβς τα 5,51 ευρώ (-9,07%), ο Τιτάν μέχρι τα 13,16 ευρώ (-9,49%) και η MIG έως τα 1,00 ευρώ (-7,4%).

Όμως και οι διαγραφές από τον Small Cap Index είχαν συνέπειες στο χρηματιστηριακό ταμπλό που λόγω της ρηχότητας της Αγοράς σε αρκετές περιπτώσεις ήταν εξαιρετικά “επώδυνες”.

Υπενθυμίζεται ότι από τον εν λόγω δείκτη διεγράφησαν οι ΑΝΕΚ (-6,06%), Ιατρικό (-11,63%), Βωβός (-5,7%), Σωλ. Κορίνθου (-5,75%), Χαλκόρ (-5,63%), Ιντρακόμ (-3,28%), Μηχανική (-6,45%), Μινωικές (-13,38%), ΟΛΘ (-1,57%), S&B (-8,87%) και Sprider (-6%).

Στο ταμπλό του FTSE επικράτησε το “πράσινο”. “Κόκκινες” παραφωνίες από ΔΕΗ (-1,49%), Intralot (-1,69%), Motor Oil (-2,63%), Eurobank (-1,86%), MIG (-2,78%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Βιοχάλκο.

Αντίθετα μακράν τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ελλάκτωρα (+10,4%). Αξίζει να αναφερθεί ότι η τελευταία τιμή πριν τις δημοπρασίες για τον τίτλο ήταν τα 3,01 ευρώ και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στα 3,29 ευρώ (!)

Κέρδη μεγαλύτερα του 6% για Tr;apeza Κύπρου, Alpha Bank, Coca-Cola 3E, του 5% για Εθνική Tράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και MPB και του 3% για ΟΠΑΠ και ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν και ΤΤ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1527,77 μονάδες, όμως λίγο μετά τις 14.30 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1573,99 μονάδες, μέσω των δημοπρασιών αναρριχήθηκε στις 1585,76 και τελικά έκλεισε στις 1585,75 μονάδες με κέρδη 2,98%, ενώ ο τζίρος σημαντικά ισχυροποιημένος ξεπέρασε τα 303 εκατ. από τα οποία τα 14,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές έναντι 98 πτωτικών και 29 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 19,23%.

Ασφαλώς η Αγορά βρίσκεται σε αναμονή των αποτελεσμάτων του Τραπεζικού κλάδου, έχοντας ενσωματώσει στις αποτιμήσεις τα περισσότερα αρνητικά σενάρια και μη τρέφοντας ιδιαίτερα αισιόδοξες προσδοκίες τουλάχιστον για το πρώτο μισό της χρήσης.

Αν τα αποτελέσματα των Δεικτοβαρών Τραπεζικών Ιδρυμάτων δεν εμπεριέχουν εκπλήξεις, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα θα συνεχιστούν και αυτό θα αποτυπώνεται στις μεγάλες διακυμάνσεις, τις συχνές αλλαγές κατεύθυνσης και τις εναλλαγές προσήμου.

Σε κάθε περίπτωση όσοι θεωρούν ότι το “country risk” παραμένει υψηλό θα συνεχίσουν να ρευστοποιούν θέσεις εκτιμώντας ότι τα σενάρια που θα αφορούν το Ελληνικό χρέος θα συνεχίσουν και ίσως μάλιστα στην πορεία καταστούν περισσότερο “εφιαλτικά”.

Άλλωστε τόσο οι συνεχιζόμενες “εισαγόμενες” εκθέσεις, όσο και οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, δεν απέχουν πολύ στο να χαρακτηρίσουν την Ελλάδα “επικίνδυνη Αγορά”, στην οποία τα θεμελιώδη των εταιρειών έρχονται σε δεύτερη μοίρα και σταδιακά θα “υποκύψουν” στο γενικότερο αρνητικό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση το Χ.Α. δείχνει εγκλωβισμένο σε εσωστρέφεια και αρνητικό περιβάλλον που φαίνεται να του στερεί και την δυνατότητα ανοδικής διόρθωσης (υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2010, το maximum των συνεχών θετικών συνεδριάσεων είναι μόλις τρεις και αυτό το ρεκόρ συνεχίζει να δείχνει δυσκολοκατάβλητο).

Όμως και τα μηνύματα από τις διεθνείς Αγορές δείχνουν αν μη τι άλλο εκνευρισμό. Το Libor δολαρίου μετά από δέκα περίπου μήνες, ξεπέρασε το 0,5%. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, αυτό που συμβαίνει στην διατραπεζική Αγορά είναι ένα κομμάτι του συνόλου των ανησυχιών που έχουν περικυκλώσει το χρηματοοικονομικό σύστημα, σχετικά με το εάν η κρίση χρέους θα μετατραπεί σε μία μεγαλύτερη συστημική κρίση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, οι εκθέσεις των ξένων οίκων δίνουν (ή κατά τους απαισιόδοξους επιβεβαιώνουν) την αίσθηση ότι τα πάντα καταρρέουν στη Χώρα, ενισχύοντας την αγωνία των επαγγελματιών του χώρου.

Σύμφωνα με την άποψη όσων παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι (σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα) το Χ.Α. από τον Οκτώβριο του 2009 έχει εισέλθει στην πλέον επώδυνη φάση της καθοδικής του κίνησης και είναι βέβαιο ότι στο τέλος αυτής της φάσης θα έχουν δημιουργηθεί σημαντικές “επενδυτικές ευκαιρίες”, με λιγότερες αλλά περισσότερο “ανθεκτικές” μετοχές.

Εδώ ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από τα υψηλά Οκτωβρίου 2009 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 45,26% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 58,83%.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης και ενώ βραχυπρόθεσμα το σενάριο περαιτέρω υποχώρησης δείχνει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες (ιδιαίτερα αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση των διεθνών Αγορών) η προσδοκία για καλύτερες χρηματιστηριακά ημέρες πρέπει να χαρακτηρίζει όσους κινούνται επιλεκτικά και με σταδιακή διοχέτευση της ρευστότητάς τους.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η πολύ πιεσμένη τεχνική εικόνα των περισσότερων μετοχών πρέπει να εξομαλυνθεί ενδεχομένως με μια πρώτη κίνηση εκτόνωσης προς την περιοχή των 1575 μονάδων, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ σημείο αναφοράς για την εξαγωγή συμπερασμάτων αποτελεί ο συναλλακτικός όγκος καθώς και η διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους των κερδών της συνεδρίασης, ενδείξεις από τις οποίες θα κριθεί η συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης. Η συσχέτιση με τις ξένες Αγορές αναμένεται αυξημένη ενώ οι εξάρσεις δεν θα πρέπει να παρασύρουν σε βεβιασμένες κινήσεις τοποθετήσεων αφού εκτιμάται ότι η ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα θα είναι αυξημένη.

Ενδεχόμενες πτωτικές υπερβολές (>-4%) σε Τιτάνα και Ελ. Πετρέλαια στο τέλος της συνεδρίασης θα μας έβρισκαν ισχυρά αγοραστές σε μεγάλες θέσεις στα επίπεδα τιμών που θα διαμορφωθούν με μεσοβραχυπρόθεσμο ορίζοντα διακράτησης.

Τα καλύτερα των εκτιμήσεων μεγέθη σε Τρ. Κύπρου, Φουρλή, και Σαράντη πιθανόν να βελτιώσουν σημαντικά την συναλλακτική συμπεριφορά των επιμέρους τίτλων διαχέοντας μέρος της ανόδου σε περισσότερες εταιρείες, εκτιμά ο αναλυτής της Πήγασος.

Κινητικότητα και αγοραστικό ενδιαφέρον εντοπίζει στον τίτλο της Alpha Bank, ο Απόστολος Μάνθος που επιχειρεί μία πιο διεισδυτική ματιά στην τεχνική εικόνα της μετοχής.

Σύμφωνα με το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, ο τίτλος συνεχίζει να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από αρκετούς άλλους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Μάλιστα στις τελευταίες συνεδριάσεις αξιοπρόσεκτο είναι το ολικό βάθος των εντολών, καθώς μετά κυρίως το πρώτο δίωρο εμφανίζονται εντυπωσιακά “αγοραστικά οχυρώματα” δυναμώνοντας την αίσθηση “μαζέματος” σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Στο τριημερήσιο τώρα διάγραμμα τιμών - προς αποφυγή θορύβου - βλέπουμε τη μετοχή να διέπεται στους τελευταίους μήνες από το καθοδικό κανάλι έχοντας ως άνω άκρο την ισχυρή αντίσταση των 6,4 ευρώ και ως κάτω άκρο τα 3,9 ευρώ. Προς το παρόν όμως η

πιο σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 4,57 ευρώ, περιοχή, όπου για να διατηρήσει την ισχύ της δεν πρέπει να καταγραφούν δύο συνεχόμενα κλεισίματα κάτω από αυτήν. Αδυναμία καθοδικής διάσπασης των 4,57 ευρώ θα βάλει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός βραχυχρόνιου ανοδικού στροφέα, όπου θα έχει ως στόχο την προσέγγιση των 5,77 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από απόψεως τεχνικών δεικτών παρουσιάζει ο μεσοπρόθεσμος Force Haigi Index, που προσμετράει την εσωτερική δυναμική του αγοραστικού Vol . Ο δείκτης λοιπόν αυτός εμφανίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονη ανοδική απόκλιση σε σχέση με τη καθοδική κίνηση της μετοχής γεγονός, όπου τον έχει οδηγήσει σε απόσταση αναπνοής από τον απλό κινητό του μέσο των 24 ημερών. Πιθανό επιβεβαιωμένο ανοδικό “κροσάρισμα” θα μας έθετε σε αγοραστική εγρήγορση.

Επίσης σύμφωνα με την άποψη του κ. Μάνθου από την εικόνα που θα δώσει η Wall Street και κυρίως από τον S&P 500 που αναμένεται να προσπαθήσει να επανακτήσει την ζώνη 1100 – 1098 μονάδων και να “διαψεύσει” το πτωτικό σήμα που έδωσε κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Αδυναμία όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα της εν λόγω αναμέτρησης θα ξαναβάλει σε δοκιμασία την ζώνη στήριξης 1044 – 1013.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικών κερδών, με τους αγοραστές να παίρνουν πρωτοβουλίες προς το τέλος, ενώ αύξηση σημειώθηκε και στις συναλλαγές.

Τα συμβόλαια του 20αρη δεν ακολούθησαν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη και λόγω και των δημοπρασιών, με βάση την τιμή εκκαθάρισης εκτόξευσαν τις υποτιμήσεις στο 2%.

Σημαντικές πωλήσεις στα υψηλά ημέρας από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13855, τιμή εκκαθάρισης 746,05) κινήθηκαν μεταξύ 722,5 και 761,75 μονάδων.

Μειώθηκε σχετικά ο δανεισμός τίτλων (23000 Κύπρου, 50800 Πειραιώς, 27500 ΟΠΑΠ, 23800 MIG, 18900 MPB, 26800 Alpha Bank, 11500 ΟΤΕ, 184000 Εθνική, 5700 Αγροτική, 22100 Eurobank, 24000 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4763), Alpha Bank (1930), Πειραιώς (1681), Eurobank (1230), ΟΤΕ (1066), Κύπρου (407), MIG (7302), Μυτιληναίος (156), ΟΠΑΠ (352), ΔΕΗ (359), MPB (3339), Ελ. Πετρέλαια (1284), Αγροτική (237), Ταχ. Ταμιευτήριο (307), Coca-Cola (216), Motor Oil (125), Τιτάν (928), Ιντρακόμ (179).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MIG (3250000 τεμ.), Τιτάνα (233950 τεμ.), Ελλάκτωρ (11702 τεμ.), Ελ. Πετρέλαια (461815 τεμ.), ΟΤΕ (46300 τεμ.), Intralot (28842 τεμ.).

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (12172993 τεμ.), Eurobank (6938595 τεμ.), Alpha Bank (4630316 τεμ.), Πειραιώς (6715669 τεμ.), Κύπρου (4636708 τεμ.), MIG (6846858 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 300 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,20 ευρώ και τα 300 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 13,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v