Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξανεμίστηκαν τα πρωινά κέρδη στο ΧΑ

Εξασθενεί η προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ, με σημαντκές πιέσεις σε ΕΛΠΕ, ΜΙG, Τιτάνα εν μέσω αναδιαρθώσεων χαρτοφυλακίων. Σε αρνητικό έδαφος η ΔΕΗ, σημαντικές απώλειες για Eurobank, Πειραιώς.

Καλοδεχούμενη η αντίδραση, που μένει στη συνέχεια να…πείσει εάν μπορεί και υπό ποιες προϋποθέσεις να είναι αξιόλογη και ενδιαφέρουσα.

Κατ΄αρχήν όμως θεωρούμε ενθαρρυντικό το γεγονός της αναστροφής, που φέρνει τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.570 μονάδες, τον FTSE 20 στις 755-760 και την Εθνική Τράπεζα να…αποκολλάται από τα 10 ευρώ.

Αυτά με μία εμφανή διάθεση ανάσχεσης της πτωτικής φοράς, που μετά τα πρώτα 35 λεπτά συγκέντρωσε κάτι περισσότερα από 17 εκατ. ευρώ από τα οποία 4,2 εκατ. ευρώ στην Εθνική, ενώ αξιόλογες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε Τραπεζα Κυπρου, Alpha Bank, Eurobank αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Πτωτικά κινούνται οι τίτλοι των ΕΛΠΕ, της MIG και του Τιτάνα, επηρεασμένοι από αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, καθώς από σήμερα οι τίτλοι αφαιρούνται από τον δείκτη MSCI Standard Index και συμπεριλαμβάνονται στο δείκτη MSCI Small Cap.

Ενθαρρυντική όμως ένδειξη θεωρείται η ανάλογη προσπάθεια αντίδρασης, που επιχειρείται από Μαδρίτη μέχρι Φραγκφούρτη με τον IBEX πριν από λίγο στις 9.222 μονάδες (2,4%) και τον DAX στις 5.738 μονάδες (1,3%).

Ικανοποιείται πρακτικά- προσώρας- η «εξωτερική προϋπόθεση», που χρειάζεται και το ΧΑ προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συγχρονισμός των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Το ευρώ παραμένει χαμηλά, ωστόσο στον Εκηβόλο μεταφέρονται εκτιμήσεις φίλων για συντήρηση του νομίσματος σε αυτά τα επίπεδα (1,1-1,2$) για μία σχετικά μεγάλη χρονική περίοδο. Ενδεχόμενη σταθεροποίηση του ευρώ, έστω σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μερική αποκατάσταση των ισορροπιών.

Σε κάθε περίπτωση το…παιχνίδι μόλις έχει αρχίσει να ξετυλίγεται και χρειαζόμαστε ακόμη πολλές παραμέτρους για να έχουμε σαφέστερη εικόνα για την αγορά. Πάντα- για να μην ξεχνιόμαστε- στο πλαίσιο μίας αντίδρασης εν μέσω πτωτικού κύκλου.

Με αυτά όμως φαίνεται πως οι δυνάμεις της Εθνικής να κερδίζουν το «στοίχημα» για αποφυγή της διόρθωσης χαμηλότερα των 9,5-9,6 ευρώ. Στα 10,3-10,4 ευρώ η μετοχή εν αναμονή και των αποτελεσμάτων τριμήνου, με την Κύπρου να «αμείβεται» με 3,6% στα 3,78 ευρώ.

Στα 4,31 ευρώ η Eurobank (με τοπικό υψηλό στα 4,42 ευρώ), η Alpha Bank στα 4,77 (με 4,86 ). Αξιοπρόσεκτη η προσπάθεια, που καταβάλλεται στη μετοχή του ΟΤΕ, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να «κρύβει» κάτι καλύτερο.

Εως τα 6,67 ευρώ αρχικά για να κυμανθεί στα 654 ευρώ (1,4%) αλλά με συναλλαγές 140 χιλιάδων τεμαχίων 9στις 11.10). Στα 11,96 ευρώ χαμηλότερα έως 1,1% η μετοχή της ΔΕΗ, στα 5,87 ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια (με -3,8%!), στα 1,63 ευρώ όμως η Marfin Popular που αντιδρά από σημαντική περιοχή στήριξης.

Στα 4,15 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 3,05 ο Ελλάκτωρ, στα 3,50 η Βιοχάλκο με την συνέχεια να προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα.

Σημειωτέον, πως χθεσινή τιμή «κλεισίματος» σημειώθηκε στις 1.539,9 μονάδες ενώ ελάχιστη τιμή για σήμερα καταγράφεται στις 1.547,8 μονάδες. Εάν καλυφθεί το «χασματάκι» και η Εθνική δεν υποχωρήσει χαμηλότερα των 10,2-10,04 -στην αναμενόμενη μικρή διόρθωση των βασικών δεικτών- τότε βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v