Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται διέξοδος από το πτωτικό σπιράλ...

Σε συνέχεια της διόρθωσης παραπέμπει η εικόνα της αγοράς από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αντίδρασης, τεχνικής μορφής. Καταλυτικές και οι ανακοινώσεις Q1. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης.

Με αντίδραση χαμηλού κόστους, όπως σημειώνει στο χθεσινό σχόλιο του ο Θανάσης Σταυρόπουλος, επιχειρήθηκε να συμμαζευτεί κάπως η κατάσταση στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Βέβαια η υποχώρηση κατά 3,8% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση επιβεβαιώνει την κλίση της αγοράς, τον εδώ και καιρό εγκλωβισμό της σε ένα εμφανές καθοδικό σπιράλ που μάλιστα θα λέγαμε ότι δεν «διακόπτεται» από ενδιάμεσες ανοδικές αντιδράσεις.

Λίγο χαμηλότερα των 1.600 μονάδων η διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη, σε εμφανή φορά προς τα χαμηλά της 6-9ης Μαρτίου του 2009, με την αξία των τραπεζών να υποχωρεί σταθερά ξεπερνώντας πλέον το 42% από την αρχή του έτους και με την αποτίμηση των ομίλων να συρρικνώνεται στα επίπεδα των 10 δισ. ευρώ που μέσω της ΕΚΤ καλύπτονται από το ελληνικό δημόσιο.

Ούτως ή άλλως «πονηρή» η περίοδος, οδηγεί κατά την εκτίμηση αρκετών παιχτών, σε φάση ευρείας αναδιάταξης δυνάμεων σε πολλούς κλάδους. Σε κλάδους που ενδιαφέρουν κυρίως τους ξένους αλλά και τους ισχυρούς εγχώριους παίχτες.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα του Euro2day, που αναφέρεται στα δικαιώματα επί της μετοχής της Εθνικής και της… μύχιες επιφυλάξεις ορισμένων παραγόντων για το ενδεχόμενο …εκ των έσω άλωσης του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου.

Με την αποτίμηση των 4 τραπεζικών ομίλων να περιορίζεται σταδιακά προς τα …10 δισ., όλες οι σκέψεις και οι εκτιμήσεις για πιθανές ανακατατάξεις στο κλάδο μπορεί να έχουν βάση.

Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς αποτιμώνται μέρα με την μέρα προς τα επίπεδα της «στήριξης των 10 δισ. της ΕΚΤ. Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε τελικά στα 10,51 ευρώ, έχοντας μέσα στην εβδομάδα κάνει αρκετές τιμές χαμηλότερα και των 10 ευρώ.

Το κλείσιμο του FTSE20 στις 771,49 μονάδες παραπέμπει μεν σε συνέχεια της διόρθωσης, ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως δεν αποτελεί «νέο χαμηλό» και συγκεκριμένα πιο κάτω από το τελευταίο των 753 μονάδων.

Οφείλουμε για αυτό το λόγο να θεωρούμε πάντα πιθανό το ενδεχόμενο μίας αντίδρασης, καθαρά τεχνικής μορφής και μόνο, λίγο υψηλότερα.

Στην περίπτωση που ο 20αρης αντιδράσει προς τις 815 μονάδες και ακόμα περισσότερο αν τις υπερβεί με συναλλαγές πάνω από 150 εκατ. ευρώ τότε το ενδεχόμενο αντίδρασης θα ισχυροποιηθεί.

Θα μπορούσε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η αγορά να δώσει μία αντανακλαστική κίνηση προς τις 850-890 μονάδες σε ορίζοντα το πολύ 5-8 συνεδριάσεων αν βεβαίως υπάρχει και ανάλογη συνδρομή από τα ξένα χρηματιστήρια.

---

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί περισσότερο αυτόνομα καθώς από τις 26 έως τις 29 του μήνα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα τριμήνου των κυριότερων τραπεζών με τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς να προβλέπουν υποχώρηση 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό πρώτο τρίμηνο.

Επισημαίνουμε ότι η έως τώρα δημοσίευση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλύτερη των αναμενομένων και περισσότερο υποσχόμενη από την αρχή της χρονιάς αφού οι επιδόσεις των εμποροβιομηχανικών εταιριών δείχνουν ανθεκτικότητα έστω και με την συμβολή εκτάκτων κερδών.

Σε ότι αφορά την μεσοπρόθεσμη πορεία η αγορά σταδιακά θα αρχίσει να τιμολογεί την εξέλιξη των κρατικών εσόδων για τα οποία οι πρώτες εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου μήνα ενώ σημειώνεται η κινητικότητα που υπάρχει πλέον σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων, έστω και υπό την μορφή δημοσιευμάτων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με συνοπτικές διαδικασίες σημείωσε νέο χαμηλό έτους έχοντας πλέον απόσταση που υπερβαίνει το 27% από τα επίπεδα της αρχής του έτους. Οι θετικές αποκλίσεις των ταλαντωτών έχουν φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα χωρίς ωστόσο να έχει ενεργοποιηθεί κάποιο σήμα αγορών που θα πιστοποιούσε την αρχή κάποιας δυναμικής αντίδρασης.

Επιπλέον σε επίπεδο Γενικού Δείκτη δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί κάποια ζώνη τιμών αναφοράς όπου οι αντιδράσεις να εμφανίζουν επαναληπτικότητα πλην κάποιων επιμέρους μετοχών (Εθνική Τράπεζα <10 ευρώ, Alpha Bank <4,60 ευρώ κλπ) οι οποίες έχουν καλύτερη εικόνα από το πρόσφατο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη.

Η ασύμμετρη αυτή εικόνα ενισχύει το ενδεχόμενο έναρξης της ανοδικής διόρθωσης από κάποιο τυχαίο σημείο το οποίο ωστόσο μπορεί να έχει περισσότερο νόημα σε επιμέρους επίπεδα τιμών μετοχών.

Υπό αυτό το πρίσμα ή άρνηση της Εθνικής Τράπεζας να κλείσει κάτω από τα 10 ευρώ να αρχίσει να επιβραδύνει –τουλάχιστον- την ορμή της πτώσης της αγοράς και να αυξάνει τις πιθανότητες μιας πιο συνολικής αντίδρασης. Το σενάριο αυτό εκτιμούμε ότι έχει ενισχυθεί πλέον αρκετά και στα περισσότερα διαγράμματα η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη υποτιμητική εικόνα έχει εισέλθει σε οριακό σημείο. Η απόσταση που χωρίζει πλέον το όριο που έχει τεθεί σαν πέρας της πτώσης (1.400 μονάδες) έχει περιορίσει σημαντικά το περιθώριο υποχώρησης των τιμών και έχει στρέψει πλέον την ανταμοιβή ρίσκου υπέρ των αγοραστών.

Προοδευτικά η πίεση προς την περιοχή αυτή θα μας βρίσκει ισχυρά αγοραστές κόντρα στο momentum της αγοράς αγοράζοντας όμως θεμελιώδη σε πολύ χαμηλούς πολλαπλασιαστές που προσεγγίζουν ή δημιουργούν νέα ιστορικά χαμηλά. Αρχικός στόχος των τοποθετήσεων μας είναι η ζώνη των 2.000 – 2.100 μονάδων ή η μεταστροφή της ψυχολογίας της αγοράς η οποία βρίσκεται πλέον στο ναδίρ των προσδοκιών για την φετινή χρονιά.

Υιοθετώντας πλήρως αυτή την αντιθετική στρατηγική εκτιμούμε ότι τον πρώτο λόγο θα έχουν οι μετοχές των τραπεζών με την προτίμηση μας να εστιάζεται σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα και δευτερευόντως σε εταιρίες με καλό πρόσωπο τουλάχιστον σε ότι αφορά τα φετινά οικονομικά τους μεγέθη με έμφαση σε Μέτκα, Μυτιληναίο και Jumbo.


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.595,10 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,81% διευρύνοντας τις απώλειες έτους στο 27,37%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 4,18%, ο Mid 40 υποχώρησε 0,18%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,09% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, μόνο οι κλάδοι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, Υγείας και Προσωπικών και Οικιακών Προιόντων ενισχύθηκαν.

Στον αντίποδα, τις ισχυρότερες απώλειες εμφάνισε ο κλάδος του Πετρελαίου & Αερίου με πτώση 9,79%, ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης με υποχώρηση 9,07% και ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών με πτώση 9,03%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τζιρακιάν (18,92%), Τρία Άλφα (18%), Medicon (16,15%), Paperpack (15%), Αudiovisual (14,58%), Ελληνικαί Ιχθ/γειες (14,29%), Αττικές Εκδόσεις (13,89%), Ντρουκφάρμπεν (12,12%), ΟΛΠ (11,54%) και ΕΛΓΕΚΑ (10%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Epsilon Net (-28,95%), ΕΤΕΜ (-19,57%), Τέξαπρετ(-18,18%), ΔΟΛ (-16%), Χαλκόρ (-15,22%), Nutriart (-14,81%), Βαλκάν (-14,71%), Λανακάμ (-14,29%), Αθηνά (-14,29%) και Κλωνατέξ (-14,24%).


Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v