Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται ανάδυση από τα χαμηλά 14μήνου

Το ΧΑ καλείται να αποδράσει από τα χαμηλά 14μήνου, όμως ο εκνευρισμός που επικρατεί σε όλες τις διεθνείς αγορές αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Σημαντική ανοδική αντίδραση του ευρώ εν μέσω φημών για παρέμβαση.

Το ΧΑ καλείται να αποδράσει από τα χαμηλά 14μήνου, όμως με δεδομένη τη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά.

Ξεκινώντας από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, τα futures στη Wall Street δείχνουν ανοδική αντίδραση, μετά το χθεσινό ξεπούλημα που οδήγησε και τους τρεις δείκτες πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 6ης Μαΐου. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 3,6% (οι μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου 12μήνου), ο Nasdaq 4,11% και ο S&P 500 με απώλειες 3,9%.

Επόμενο ήταν μετά από αυτές τις εξελίξεις τα ασιατικά χρηματιστήρια να γράψουν νέα χαμηλά 9μήνου, ενώ αρνητικό ξεκίνημα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Η προσοχή της Ευρώπης κυρίως στο ευρώ που εν μέσω εντεινόμενων φημών για παρέμβαση (το υποστηρίζει και η Morgan Stanley σε σημερινή έκθεσή της) κινείται ανοδικά φτάνοντας στο 1,2569 δολάρια.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, σίγουρα το κλίμα στο εξωτερικό αποδεικνύεται περαιτέρω «καύσιμο» στην αυτοτροφοδοτούμενη πτώση.

Δυο είναι οι παράγοντες που δείχνουν να προβληματίζουν το ΧΑ: Ο ένας είναι ότι τα διεθνή χρηματιστήρια δείχνουν σημαντικά περιθώρια διόρθωσης και ο δεύτερος οι χαμηλοί τζίροι και η έλλειψη σημαντικού αγοραστικού ενδιαφέροντος που δυσκολεύουν το έργο των εν δυνάμει πωλητών και παρατείνουν τη δοκιμασία των αποτιμήσεων.

Σε κάθε περίπτωση και για να αλλάξει κάτι επί το ουσιαστικότερο, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1.800 μονάδων. Οποιαδήποτε άλλη ανοδική αντίδραση χαμηλότερης εμβέλειας και έντασης μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερες τιμές πρέπει να εκλαμβάνεται.

Εξαιρετικά προβληματική η εικόνα σε επιμέρους δείκτες και μετοχές, την οποία ανέλυσε για τη στήλη ο κ. Απόστολος Μάνθος (τμήμα ανάλυσης Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ). Ξεκινώντας από τον 20άρη που κινείται σε χαμηλά 14μήνου, ο εν λόγω δείκτης έχει δώσει 4 συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα από την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων και δείχνει να «απειλεί» την επόμενη στήριξη στις 750 μονάδες.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, μόνο κλείσιμο υψηλότερα των 885 μονάδων αλλάζει την έντονα πτωτική τάση.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον τραπεζικό δείκτη, που έχει γυρίσει σε επίπεδα αρχών Απριλίου 2009. Αν δώσει και δεύτερο κλείσιμο χαμηλότερα των 1.612 μονάδων δεν αποκλείεται η πτωτική τάση να ανεβάσει επιπλέον στροφές με την επόμενη στήριξη να οριοθετείται στις 1.440 μονάδες.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Δυναμικής, μόνο συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2.065 μονάδων μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Η Εθνική Τράπεζα προσπαθεί να διατηρηθεί υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 10 ευρώ για να μην επαναπροσεγγίσει τα 9,55 ευρώ. Η αλλαγή τάσης μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 13,20 ευρώ.

Για την Alpha Bank εξαιρετικής σημασίας η στήριξη των 4,55 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να οριοθετείται στα 4 ευρώ. Ο τίτλος κινείται σε χαμηλά 14 μηνών και μόνο κλείσιμο πάνω από τα 6,40 ευρώ του γυρίζει την τάση σε ανοδική.

H Eurobank κινείται σε επίπεδα αρχών Απριλίου 2009 και καλείται να υπερασπιστεί τα 4,42 ευρώ, καθώς η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 4,10 ευρώ. Πολύ ψηλά ο πήχης αλλαγής της τάσης που οριοθετείται στα 6,75 ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς που κινείται σε χαμηλά 14 μηνών, σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, έχει σαν «τελευταίο οχυρό» τα 4,42 ευρώ. Επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω όριο δημιουργούν προϋποθέσεις βύθισης του τίτλου προς την επόμενη στήριξη των 3,2 ευρώ. Η εν λόγω μετοχή θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 6 ευρώ για να επιτρέψει την συγκρατημένη αισιοδοξία.

Τέλος, από τις σημερινές τακτικές γενικές συνελεύσεις, ξεχωρίζουν αυτές της MIG (ξεκίνησε στις 9:00) και της Εθνικής (στις 12:00)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v