Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Άνευρη" προσπάθεια αντίδρασης

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της αντίδρασης και του ΧΑ, εάν ο FΤ 20 "κλείσει" υψηλότερα των 780. Κλειδί τα 10,2 ευρώ για την Εθνική, η υπεραντίδραση των ΔΕΗ, ΟΤΕ αλλά και της Eurobank που πλησιάζει την Κύπρου.

"...Για τη συνέχεια εμμένουμε στην εκτίμηση μας πως σε ορίζοντα 1-2 συνεδριάσεων (έως και αύριο) δεν θα πρέπει να θεωρηθεί χαμένο το στοίχημα της αντίδρασης τουλάχιστον όσο η Εθνική κρατά τα 9,8-1.04 ευρώ".

Με αυτή την εκτίμηση "έκλεινε" η προηγούμενη χρηματιστηριακή αναφορά μας σε ανάλογο κλίμα συνεχίζει η νέα.

Με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να "γυρίζουν" σταδιακά μετά τις 12.45-13.00 βοηθούμενοι από την αναστροφή των ξένων χρηματιστηρίων, την προσδοκία για ανοδική κίνηση στην Wall και την σταθεροποίηση του ευρώ σε αυτά- τα έστω χαμηλά- επίπεδα.

Ετσι για τον Γενικό Δείκτη μετά την επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης στήριξης (1.550 μονάδες) άρχισαν οι πρώτες κινήσεις των παικτών με αγορές σε υψηλότερες τιμές.

Εως τις 1.599 μονάδες πριν από λίγο, καθώς την ίδια στιγμή ο DAX αντιδρούσε κατά 2,4% υψηλότερα στις 5.895 μονάδες και ο IBEX κατά 1,9% στις 9.210 μονάδες. Περίπου την ίδια ώρα τα Συμβόλαια από την Wall παρέπεμπαν σε ανοδικό άνοιγμα έως και 2,5% για τους DJIA και S&P 500.

Δεδομένου, ότι η Wall είναι κλειστή την Δευτέρα δεν αποκλείεται η βραχυπρόθεσμοι παίκτες να έχουν την… τύχη με το μέρος τους.

Ο λόγος για την συγκυρία, που υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να διευκολύνει την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης διεθνώς, σε σημείο που θα επηρεάσει και το ΧΑ. Όλα αυτά σε μια προσπάθεια για ένα τελευταίο "ξεφόρτωμα" σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές πριν τον επόμενο καθοδικό σχηματισμό, που κατά πάσα πιθανότητα θα πιέσει τα χρηματιστήρια και το ΧΑ προς τα χαμηλά 10ετίας.

Βραχυπρόθεσμα δεν κάνουμε κάτι περισσότερο από το να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κίνηση που εξελίσσεται και οδηγεί τον Ftse20 έως τις 775 μονάδες. Ακραίος (ανοδικός) στόχος για τον 20άρη είτε σε αυτή είτε σε επόμενη φάση η περιοχή των 870-890 μονάδων δηλαδή έως και 14-16% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ωστόσο και αυτή την πιθανή κίνηση είμαστε υποχρεωμένοι να την παρακολουθήσουμε βήμα προς βήμα, σχόλιο προς σχόλιο καθώς οι καιροί είναι εξαιρετικά… περίεργοι. Αναμφίβολα η είδηση, που άλλαξε το κλίμα πανευρωπαικά ήταν η διαβεβαίωση των Κινέζων πως μένουν "εντός παιδιάς" ευρωπαικών ομολόγων, κάτι που επενεργεί λυτρωτικά για το ευρώ, έστω και προσωρινά.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ήταν λογικό να ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς και στο ΧΑ, ξεκινώντας από τις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να "γυρίζει" έως το -0,5% (από το προηγούμενο -2,2%) με την Εθνική Τράπεζα να κρατά τα 10,5 ευρώ και τις ΔΕΗ, ΟΤΕ αλλά και Eurobank, ΟΠΑΠ, MIG να βοηθούν στη συνέχεια. Ισχυρό χαρτί η ΔΕΗ καθώς αντιδρά κατά 4,2% στα 12,40 ευρώ, επιτέλους κίνηση από τα χαμηλά για τον ΟΤΕ στα 6,78 ευρώ (3,7%), ενώ και η Eurobank κερδίζει πόντους στα 4,30 ευρώ.

Πιο ισορροπημένη η εικόνα για τις μετοχές του 20άρη καθώς "παίζονται" πολλά για τις επόμενες μία- δύο εβδομάδες. Κατά την εκτίμηση φίλων της στήλης δύο σενάρια "παίζονται" σήμερα αύριο. Το πρώτο θέλει τον Ftse20 να κατοχυρώνει τις 780 μονάδες σε κλείσιμο με πιθανότατη την άμεση συνέχιση της κίνησης προς τις 880-900 μονάδες (απώτατος στόχος).

Το δεύτερο στην αδυναμία υπέρβασης των 780 μονάδων με συνέπεια το γύρισμα της αγοράς χαμηλότερα αρχικά προς τις 750 και στη συνέχεια τις 730 μονάδες απ΄ όπου θα επιχειρηθεί η τελευταία ανοδική προσπάθεια (και πάλι προς τις 880 μονάδες).

Προσώρας θεωρούμε ενθαρρυντική την υπεραπόδοση της ΔΕΗ, την αφύπνιση- επιτέλους- του ΟΤΕ για μία έστω τεχνική αντίδραση, την Eurobank που περνά στα 2,310 δισ. ευρώ πλησιάζοντας σε απόσταση… έντεκα εκατομμυρίων την Τράπεζα Κύπρου (3,88 ευρώ), ενώ η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί στα 4,30 ευρώ. Στα 14,50 ευρώ ο Τιτάνας με… ουρά πωλητών από εχθές, στα 6,01 ευρώ τα Ελ.Πε ενώ η MIG αντιδρά κατά 2,86% στα 1,08 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 1 προς 1 με περίπου 75 μετοχές να αντιδρούν. Κατά 8,2% υψηλότερα η ΕΥΑΘ που από την αρχή της συνεδρίασης φάνηκε, ότι θα επιχειρηθεί να "μοχλευθεί" με την τιμή της στα 4,2 ευρώ.

Στα 5,22 ευρώ κατά 2,5% υψηλότερα η ΕΥΔΑΠ η έτερη των προς εκχώρηση Δημόσιων Επιχειρήσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v