Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδικό γύρισμα με αγορές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ

Μικρά κέρδη καταγράφει η Σοφοκλέους με τις απώλειες στις τράπεζες να "μαζεύονται" και τους αγοραστές να κινούνται επιθετικότερα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil αλλά και ΤΤ. Πτώση για Εθνική, Alpha, 3E.

Τα… θαύματα κρατάνε τρεις μέρες έλεγαν οι παλιότεροι. Στο ΧΑ φαίνεται πως η αντίδραση δεν μπορεί να συνεχιστεί για δεύτερη. Εως 1,8% χαμηλότερα η αγορά με τον Γενικό Δείκτη στις 1.550 μονάδες, τους πωλητές να έχουν επανέλθει με τους βραχυπρόθεσμους να κατοχυρώνουν ικανό μέρος των θέσεων τους και την Εθνική να πιέζεται προς τα 10,2 ευρώ.

Πέρα από την πτωτική συνέχεια για βασικούς δείκτες κει μετοχές η υπόθεση της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Τουλάχιστον όσο ο FΤ 20 παραμένει υψηλότερα των 730 μονάδων και η Εθνική Τράπεζα δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 9,5-9,6 ευρώ.

Ωστόσο στα πρώτα 35-40΄ της συνεδρίασης οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 22 εκατ. ευρώ από τα οποία τα περίπου 5,4 στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και την MIG να ακολουθεί με 2,7 εκατ. ευρώ.

Η πίεση στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να θεωρηθεί αναμενόμενη μετά την διάψευση των προβλέψεων των αναλυτών για κερδοφορία υψηλότερη αυτής που ανακοινώθηκε. Ωστόσο μένει να φανεί στη συνέχεια εάν τα 10,2-10,04 ευρώ θα αποδειχθούν ικανή στήριξη και σημείο αναφοράς για τη μετοχή ειδάλλως οι πωλητές θα επανέλθουν δριμύτεροι.

Στα 4,79 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 4,22 ευρώ της Eurobank που αποτιμάται 2,272 δις. ευρώ έναντι 2,291 δις. ευρώ της Κύπρου. Το πιθανότερο είναι πως αυτές τις συνεδριάσεις θα παιχτεί ένα… στοίχημα για το ποια εισηγμένη θα υπερκεράσει την άλλη σε χρηματιστηριακή αξία. Στα 3,215 δισ. ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ όπου επιχειρείται μία ασθενής αντίδραση προς τα 6,6-6,7 ευρώ με μάλλον μέτριες συναλλαγές.

Στα 12,11 ευρώ η ΔΕΗ ίσως από τις λίγες αξιόπιστες του 20άρη αυτή την περίοδο (μετρημένες οι εξαιρέσεις) ενώ παραμένει η πίεση στον Τιτάνα (14,53 ευρώ) και Ελληνικά Πετρέλαια (5,94 ευρώ).

Στις δύο τελευταίες μετοχές ξοδεύτηκαν πολλά "πυρομαχικά" εχθές με συντονισμένες εντολές προς το κλείσιμο και η βραχυπρόθεσμη τάση θα χρειαστεί 1-2 ημέρες μέχρι να επανέλθει σε ανοδική φορά. Στα 17,96 ευρώ η μετοχή της CCH, όπου συνεχίζεται η εναλλαγή θέσης θεματοφύλακα, στα 7,53 ευρώ αντιδρά η ΜΟΗ, στα 2,91 ευρώ το ΤΤ, που αποτιμάται 827 εκατ. ευρώ.

Από τα μεσαία το Ιατρικό μπορεί να αντιδρά σήμερα προς τα 0,79 ευρώ όμως το διάγραμμα του απογοητευτικότατο παραπέμπει σε "νέα χαμηλά". Στα 5,42 ευρώ ο Φουρλής, στα 4,87 τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, ενώ η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο 1 προς 1 αλλά με μόλις 95 μετοχές να κινούνται ουσιαστικά.

Η ΕΥΑΘ αντιδρά κατά 3,6% στα 4,04 ευρώ, καθώς επανέρχονται σχέδια για την εκχώρηση λειτουργιών (τόσο της ΕΥΑΘ όσο της ΕΥΔΑΠ) σε ιδιώτες. Η αποτίμηση της ΕΥΑΘ δεν ξεπερνά τα 147 εκατ. ευρώ της δε ΕΥΔΑΠ τα 555 εκατ. ευρώ, δωρεάν πράγμα…, που λένε.

Για τη συνέχεια εμμένουμε στην εκτίμηση μας πως σε ορίζοντα 1-2 συνεδριάσεων (έως και αύριο) δεν θα πρέπει να θεωρηθεί χαμένο το στοίχημα της αντίδρασης τουλάχιστον όσο η Εθνική κρατά τα 9,8-1.04 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v