Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ξεφούσκωσε" η αντίδραση στη Σοφοκλέους

Η αδυναμία υπέρβασης των 1600 μονάδων ήταν επόμενο να επαναφέρει την επιφυλακτικότητα, με τον ΓΔ να κλείνει σε αρνητικό έδαφος, υπό το βάρος τραπεζικών πιέσεων. Στο 40% η "βουτιά" για τις τράπεζες το 2010.

Η νευρικότητα και η αδυναμία ουσιαστικής υπέρβασης των 1600 μονάδων που δείχνουν δυσκολοκατάβλητες για την Σοφοκλέους, ήταν επόμενο να επαναφέρουν την επιφυλακτικότητα και τις “δεύτερες σκέψεις”, παρά το γεγονός ότι το διεθνές κλίμα συνηγορούσε για κάτι καλύτερο.

Στην παρούσα φάση ζητούμενο παραμένει να ανακάμψει η σχεδόν κατεστραμμένη ψυχολογία των επενδυτών και να επιστρέψουν στο Χ.Α. τα χαρτοφυλάκια που κινούνται τουλάχιστον με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ασφαλώς και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες για το α΄ τρίμηνο δεν δημιούργησαν περίσσευμα αισιοδοξίας, όμως από την άλλη αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι οι περισσότερες αρνητικές εκπλήξεις έχουν ενσωματωθεί στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Το θέμα λοιπόν είναι τι στάση θα κρατήσουν τα ξένα χαρτοφυλάκια και βέβαια όχι αυτά που έχουν αποφασίσει να μηδενίσουν θέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Μέχρι τότε ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών θα ανεβάζει τη μεταβλητότητα και το ρίσκο και θα είναι σαφής ένδειξη επιφυλακτικότητας καθώς το τοπίο στα δημοσιονομικά δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στις υπόλοιπες Χώρες που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν κρίση δανεισμού.

Βέβαια η οποιαδήποτε διαμόρφωση τάσης θα συνεχίσει να αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους τίτλους του 20αρη που με την συνεχιζόμενη συμπεριφορά τους ουσιαστικά “ακύρωσαν” την παρουσία της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης στο ταμπλό.

Όταν οι traders μπορούν να εξασφαλίζουν συμπεριφορές Περιφέρειας και ακραίες διακυμάνσεις από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να “δραστηριοποιηθούν” στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό διακινδυνεύοντας με “επώδυνους” εγκλωβισμούς.

Δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό το Χ.Α. είναι Αγορά ελάχιστων τίτλων, ενώ οι υπόλοιποι δείχνουν ότι μπορεί να συνεχίσουν να υποχωρούν υποκύπτοντας στον νόμο της πτωτικής αδράνειας και στην ανυπαρξία αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που δηλώνουν απογοητευμένοι, καθώς εκτιμούσαν ότι το Χ.Α. βρίσκεται σε κομβικό σημείο και ότι “χρωστά” μία ανοδική διόρθωση και μία κίνηση σχετικού εξορθολογισμού των αποτιμήσεων.

ΔΕΗ (+2,76%), ΟΤΕ (+1,92%), MIG (+2,86%) και MPB (+1,21%) ξεχώρισαν θετικά από το ταμπλό του 20αρη.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Αγροτική και αμετάβλητος ο τίτλος της Motor Oil.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Coca-Cola (-3,81%), Alpha Bank (-3,13%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-3,3%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Πειραιώς και Intralot, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Κύπρου και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Μυτιληναίο, Εθνική και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές (!) διαθέσεις και αναμετρήθηκε αρκετές φορές με τις 1605 μονάδες, όμως σταδιακά συρρικνώθηκαν αρχικός ενθουσιασμός και κέρδη, μετά τις 16.20 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1564,93 μονάδες (16.45) και έκλεισε τελικά στις 1570,22 μονάδες με απώλειες 0,52%, ενώ ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε λίγο ψηλότερα από τα 133 εκατ. από τα οποία τα 11,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Υποφερτή η τελική εικόνα με 101 ανοδικές μετοχές έναντι 77 πτωτικών και 24 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 14,29%.

Όλοι πλέον παρακολουθούν την κίνηση του τίτλου της Εθνικής που σχεδόν επί καθημερινής βάσεως αποσπά τουλάχιστον το 1/3 του συνόλου των συναλλαγών και βέβαια τα “πονταρίσματα” για το αν θα χάσει τα 10,00 ευρώ ή θα κινηθεί υψηλότερα των 13,00 ευρώ, στην Αγορά Παραγώγων δίνουν και παίρνουν.

Απογοήτευση και στο στρατόπεδο όσων υποστήριζαν ότι σταδιακά το Χ.Α. θα αποκτήσει μεγαλύτερη “επαφή” με τα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια και η εικόνα των περισσότερων από τις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει να τους αλλάζει άποψη και προσχωρούν σε όσους επιδεικτικά υποστηρίζουν ότι τα ανοδικά διαλείμματα χρησιμεύουν απλά για “διανομές” πριν η Αγορά κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά η εβδομάδα που έληξε μείωσε τον Γενικό Δείκτη κατά 1,56% και τον Τραπεζικό δείκτη κατά 3,22% (σε εβδομαδιαία βάση), ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες του πρώτου φθάνουν στο 28,5% και του δεύτερου στο 40,88% αντίστοιχα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στην Wall Street (η οποία την Δευτέρα έχει αργία λόγω memorial day) και πιο συγκεκριμένα στον δείκτη S&P 500, στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος.

Από πλευράς διαγραμματικής ανάλυσης η καθοδική διάσπαση του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών (1103 μονάδες) στο ημερήσιο chart τιμών δημιούργησε πτωτικούς “τριγμούς” στον δείκτη ανοίγοντας έντονη παραφιλολογία για τον πιθανό τερματισμό της μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης, που ξεκίνησε από το Φεβρουάριο του 2009.

Η επαφή όμως στη συνέχεια με τη σημαντική στήριξη των 1044 μονάδων επέφερε έντονη ανοδική αντίδραση προκαλώντας: 1) την επαναπροσέγγιση –ως όφειλε βάση στατιστικής – του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών και 2) την αποτύπωση στο διάγραμμα ενός ισχυρού τριμηνιαίου διπλού πυθμένα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τη συνέχεια η “ποιότητα” επανεισόδου του δείκτη πάνω από το 200άρη.

Πιθανά απανωτά κλεισίματα πάνω από αυτόν σε συνδυασμό με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα δώσει τα εχέγγυα για την επιστροφή του δείκτη στη ζώνη αντίστασης των 1173 με 1182 μονάδων. Ανοδικές βραχυχρόνιες ενδείξεις λαμβάνουμε και από το 22λεπτο chart τιμών του δείκτη, καθώς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση διέσπασε ανοδικά τη “Neckline” (1090 μονάδες) του ανάποδου σχηματισμού “Head and Shoulders” ( S1HS2), δίνοντας έτσι βάσει της τεχνικής ανάλυσης ανοδικό στόχο το επίπεδο των 1135 με 1144 μονάδων, σημειώνει το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Πλησιάζει η ανοδική αντίδραση στο Χ.Α. εκτιμά ο Κώστας Βέργος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο προηγούμενο διάστημα επικράτησαν ρευστοποιήσεις. Στην Ελλάδα, διαφαίνεται ότι οι Ελληνικές Τράπεζες πλήττονται από τον συνδυασμό υποαξιών από Ομόλογα και Απλήρωτων δανείων (Επισφάλειες), κάτι που επηρέασε τα αποτελέσματα μεγάλων Τραπεζών όπως της Εθνικής και της Alpha πέραν του αναμενόμενου, οδηγώντας σε πρόσκαιρες πιέσεις.

Παράλληλα, η τεχνική εικόνα των ξένων Αγορών, που είναι σημαντικός παράγων επιρροής αξιών του ΧΑ σε αυτή τη φάση, παραμένει ελαφρώς πτωτική. Οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται και η αποκόμιση κερδών θα συνεχιστεί σε επίπεδα που μπορεί να ολοκληρώνονται σε ως 5% επιπλέον διόρθωση. Η τεχνική εικόνα όμως βελτιώθηκε, και συνοδεύτηκε από σημαντικές θετικές ειδήσεις όπως η ανάκαμψη των εξαγωγών της Ιαπωνίας τον Απρίλιο που δείχνει ότι το δεύτερο τετράμηνο ξεκίνησε με 20% ενίσχυση εισαγωγών από Ευρώπη, 35% από Αμερική και 45% από Κίνα.

Σημειώνοντας ότι πλέον αποκαλύπτεται ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής οικονομίας, αυτή η πτώση στο εξωτερικό έχει διαστάσεις χωρίς συνέχεια και οι Αγορές αναμένεται να αλλάξουν τάση, από πτωτική σε ανοδική σε διάστημα ίσως 10 συνεδριάσεων. Στα πλαίσια εκτιμάται ότι οι χρηματιστηριακές αξίες θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από μεγάλη μεταβλητότητα και θα υπάρχει κίνηση της Αγοράς μεταξύ 1460 και 1600 μονάδων Γενικού Δείκτη Χ.Α. και στη συνέχεια κίνηση ως τις 1975 μονάδες ως τα μέσα Ιουνίου.

Αν και η πλειοψηφία των αποτελεσμάτων κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι τα μεγέθη που σε εταιρείες με σημαντικό ειδικό βάρος δείχνουν αντοχή και είναι καλύτερα από τις μέσες εκτιμήσεις της Αγοράς ίσως δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μιας ανοδικής διόρθωσης με μεγαλύτερη διάρκεια από τα πρόσφατα ανοδικά διαλείμματα της μίας ή δύο συνεδριάσεων, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ δηλώνει θετικός στην αύξηση θέσεων σε οποιαδήποτε αδυναμία για τις μετοχές που έχει επισημάνει, με αυξημένη βαρύτητα στους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, ενώ η πρόσφατη έντονη υποχώρηση των MIG, Ελ. Πετρελαίων και Τιτάνα εκτιμάται ότι έχει δημιουργήσει ευκαιρίες μεσοπρόθεσμων τοποθετήσεων στις εν λόγω εταιρίες.

Προσέγγιση προς τις 1600 μονάδες θα κρίνει τη βιωσιμότητα της κίνησης αφού εκτιμάται ότι σε αυτό το επίπεδο η προσφορά θα είναι εντονότερη ως αποτέλεσμα του κλεισίματος βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Επισημαίνεται ότι σε σύνολο 120 εταιριών (~41%) η μέση μείωση των κερδών διαμορφώνεται στο 56% η οποία αποδίδεται κυρίως στο συνολικά ζημιογόνο αποτέλεσμα των Τραπεζικών αποτελεσμάτων. Σε επίπεδο Εμποροβιομηχανικών Εταιριών η μείωση είναι οριακή κυρίως λόγω της ΔΕΗ, ενώ παρατηρείται και μικρή αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 7%. Η σχέση ζημιογόνων – κερδοφόρων εταιριών διαμορφώνεται σε 68/32 το οποίο κινείται σε πολύ καλύτερα επίπεδα από τα προηγούμενα τρίμηνα.

Γενικά σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2010 των εισηγμένων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και “αδιάφορα” αφού οι τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών τα έχουν προεξοφλήσει. Το ζητούμενο για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ειδικότερα για τον Γενικό Δείκτη είναι βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών και με ποια δεδομένα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τη διάθεση τους απέναντι στις μετοχές.

Το βέβαιο είναι ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών μπορούν να χαρακτηριστούν ελκυστικές αλλά μέχρι τώρα η εγχώρια Αγορά δεν θέλει να το συνειδητοποιήσει. Οι πωλητές υπερτερούν έναντι των αγοραστών παρότι υπάρχει θετικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Εκτιμάται ότι αργά η γρήγορα το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα ανταμείψει τους “υπομονετικούς” που διακρατούν τις μετοχές στα χαρτοφυλάκια τους.

Ο Γενικός Δείκτης “χρωστάει” μια ανοδική αντίδραση η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι τις 1900 μονάδες. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε όμως ότι τα προβλήματα του χρέους παραμένουν για το σύνολο των Χωρών της Ευρωζώνης, μέσα στην οποία δεν προκύπτει σαφή στρατηγική θέση από τους ηγέτες που να δίνει λύση στο πρόβλημα.

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έχουν πείσει τις Αγορές οι οποίες συνεχίζουν να απειλούν την ενότητα της Ευρωζώνης, εκτιμά ο αναλυτής της Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων - Short Selling

Αδύναμη και πτωτική συνεδρίαση η τελευταία της εβδομάδας, που συνδυάστηκε με μικρή μείωση των συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα συμβόλαια του 20αρη αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 0,31%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13078, τιμή εκκαθάρισης 743,87) κινήθηκαν μεταξύ 737 και 767,75 μονάδων.

Παρέμεινε σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (71800 Κύπρου, 13000 MIG, 5000 Αγροτική, 10000 Ελλάκτωρ, 7000 Πειραιώς, 8000 Εθνική, 6900 Folli Follie, 17900 Coca-Cola, 30000 Intralot, 30000 Eurobank, 18300 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4651), Alpha Bank (1023), Πειραιώς (230), Eurobank (1419), ΟΤΕ (743), Κύπρου (761), MIG (967), Μυτιληναίος (241), ΟΠΑΠ (149), ΔΕΗ (290), MPB (1280), Ελ. Πετρέλαια (114), Αγροτική (391), Coca-Cola (175), Motor Oil (106), Ελλάκτωρ (101).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 28/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Τιτάνα (27689 τεμ.), Ελλάκτωρ (4500 τεμ.).

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (12682993 τεμ.), Eurobank (6958695 τεμ.), Alpha Bank (4522320 τεμ.), Πειραιώς (6742844 τεμ.), Κύπρου (4679808 τεμ.), MIG (6881558 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v