Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό γύρισμα με ισχνό τζίρο

Επιστροφή των πιέσεων στις τράπεζες και μετοχές του FT20, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τα πρωινά του κέρδη με τον όγκο συναλλαγών να παραμένει περιορισμένος. Σημαντικές απώλειες για Coca Cola, Μυτιληναίο.

ΤΟΝ ΡΟΚΟ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΤΕ…ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ; (*)

Κάτι επιχειρείται να γίνει στο ΧΑ αν και ακόμη δεν έχουν επιτευχθεί οι απαραίτητοι- από τεχνικής πλευράς- στόχοι. Στις 1.590 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με υψηλό ημέρας τις 1.605,6, στις 768 ο Ftse20 και πέριξ των 1.600 μονάδων οι τράπεζες.

Ο τζίρος των σχεδόν 70 εκατ. ευρώ μάλλον μέτριος αλλά συγκριτικά κατά τι περισσότερος από εχθές κατανέμεται σε 16 εισηγμένες (συναλλαγές περισσότερες του ενός εκατομμυρίου ευρώ), που αποτελεί διαφοροποιό στοιχείο σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων ημερών. Αν και είναι νωρίς να αναφερθούμε σε…άπλωμα των επιλογών και του παιχνιδιού δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το ότι πέραν των συνήθων μετοχών τζίροι γίνονται και σε μία δεύτερη ομάδα μετοχών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αυξημένος τζίρος στον ΟΠΑΠ (12,73 ευρώ) δεύτερος μετά τα 17,4 εκατ. ευρώ της Εθνικής (10,22 ) και περισσότερα από την Motor Oil (8,11), OTE (6,8) και MIG (1,10 ευρώ).

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στην αντίδραση των μετοχών Ελ.Πε, MIG και Τιτάν δηλαδή της τριάδας που είχε ταλαιπωρηθεί τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Υψηλότερα (έως 5,2% ) η Marfin, στα 14,98 ευρώ ο Τιτάνας, στα 6,18 τα Ελληνικά Πετρέλαια φαίνεται πως αποτελούν για τους βραχυπρόθεσμους χαμηλότερου ρίσκου "στοιχήματα".

Με την έκταση της διόρθωσης που είχε προηγηθεί το ενδεχόμενο μίας αντίδρασης συγκέντρωνε αρκετές πιθανότητες με όσους "πόνταραν" να δικαιώνονται, προσώρας.

Στα 12,73 ευρώ η ΔΕΗ ,στα 6,82 ευρώ ο ΟΤΕ (με ισχυρό ιδιώτη παίκτη να διατηρεί μεγάλη μειοψηφική θέση σε αρκετά υψηλότερες τιμές), στα 14,5 ευρώ τα Folli- Follie (αποτιμώνται στα 478 εκατ. ευρώ σχεδόν στο…ήμισυ του ΤΤ και περίπου στα 2/3 της ΒΙΟΧΑΛΚΟ) στα 3,26 ο Ελλάκτωρ, στα 4,28 ευρώ με μικρή διόρθωση ο Μυτιληναίος, στα 1,66 η Marfin Popular.

Από το υπόλοιπο ταμπλώ σχετική κινητικότητα παρατηρείται σε…λιμάνια και…νερά. Εμφανώς ελαφρύτερη η ΕΥΑΘ αντέδρασε έως 5,4% στα 4,42 ευρώ, με την ΕΥΔΑΠ στα 5,33 ευρώ. Στα 14,60 ο ΟΛΠ και στα 12,30 ο ΟΛΘ φαίνεται πως με λίγες συναλλαγές επιχειρείται να πάρουν ένα μικρό μερίδιο του ενδιαφέροντος.

Σε μία συνεδρίαση με μέτριο τζίρο και γνώμονα την…αργία της Δευτέρας στην Wall θα περιμέναμε κάτι περισσότερο από τους βασικούς δείκτες. Πρακτικά όσο επιχειρείται και δεν ευοδώνεται η υπέρβαση των 780 μονάδων (για τον Ftse20) τόσο, θα λέγαμε, πως χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Για να δούμε…

(*) εύστοχο από τον σημερινό ΚΑΙΡΟ της Ελευθεροτυπίας (και τον Παπαδόπουλο-Τετράδη)

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v