Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι "εφεδρείες" του FT20 έσωσαν τα προσχήματα...

Η “βαριά” εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο δεν επέτρεψε στον ΓΔ ούτε το θετικό πρόσημο και έτσι τα προσχήματα, που απέτρεψαν την υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα, σώθηκαν από τις θεωρούμενες “εφεδρείες” του FT20.

Σώθηκαν, εν μέρει, τα προσχήματα από τις “εφεδρείες” του 20αρη

Η ανακοίνωση της Κίνας σύμφωνα με την οποία διαψεύδει τις φήμες ότι θα επανεξετάσει την έκθεσή της σε Ευρωπαϊκά ομόλογα χαρακτηρίζοντας τα σενάρια "αβάσιμα", έδωσε την δυνατότητα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές να επιχειρήσουν την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και στο ευρώ να ανακάμψει από τα χαμηλά τετραετίας (έναντι του δολαρίου) τα οποία επαναπροσέγγισε στις Αγορές συναλλάγματος.

Αντίθετα η Σοφοκλέους παραμένει εγκλωβισμένη στους εσωτερικούς προβληματισμούς της και στο “σκληρό” ημερήσιο trading που παρατηρείται σε ελάχιστους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν και αρκετοί παράγοντες της Αγοράς, η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα απαγορεύει την παρουσία των συντηρητικών χαρτοφυλακίων, ενώ οι διεθνείς εκθέσεις – εκτιμήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για τοποθετήσεις μεσομακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Και στην σημερινή συνεδρίαση έγινε εύκολα αντιληπτό ότι το Χ.Α. δυσκολεύεται να ακολουθήσει τα διεθνή Χρηματιστήρια όταν αυτά κινούνται έντονα ανοδικά ενώ αντίθετα αναλαμβάνει αρνητικές “πρωτοβουλίες” όταν το διεθνές κλίμα χαρακτηρίζεται από πτωτικές διαθέσεις.

Και βέβαια το “κερασάκι στην τούρτα των ανησυχιών” ήταν η έκθεση της Moody΄ς που θέτει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τις συστάσεις για τις Τράπεζες Κύπρου, MPB και Ελληνική, λόγω ανησυχιών από την σημαντική έκθεσή τους στην Ελλάδα (!)

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης το εντυπωσιακό κατέβασμα του τζίρου, οι εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη και τα επιλεκτικά “πονταρίσματα” σε πιθανούς “στόχους” αποκρατικοποιήσεων (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Ταχ. Ταμιευτήριο κ.λ.π.)

Δυστυχώς η “βαριά” εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο δεν επέτρεψε στον Γενικό Δείκτη ούτε το θετικό πρόσημο και έτσι τα όποια προσχήματα, που απέτρεψαν την υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα, σώθηκαν από τις θεωρούμενες “εφεδρείες” του FTSE, όπως Ταχ. Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Intralot και Motor Oil.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν τα μεγάλα Χρηματιστήρια μπορούν να επανέλθουν σε θετική τάση, ή θα παραμείνει η νευρικότητα και οι διαθέσεις περαιτέρω διόρθωσης.

Άλλωστε η κρίση χρέους που ταλανίζει τις Αγορές παραμένει και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά, κάτι που φαίνεται ότι εν μέρει προεξοφλούν οι Αγορές ομολόγων και ο υψηλός διατραπεζικός δανεισμός.

Μάλιστα σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές και επειδή σε ελάχιστες μέρες ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου των εγχώριων εισηγμένων, οι εξελίξεις στο εξωτερικό (macro “μεγάλων” οικονομιών, ισοτιμία ευρώ δολαρίου κ.λ.π.), θα εξακολουθήσουν να αποτελούν τον βασικότερο καταλύτη για την πορεία του Χ.Α., με τις διαθέσεις πολλές φορές να αλλάζουν ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί για πολλοστή φορά ότι οι λίγες θετικές εκπλήξεις που ήλθαν από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, πέρασαν κυριολεκτικά “ντούκου” από την Αγορά, αν δεν αφορούσαν εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από το Τραπεζικό ταμπλό διασώθηκε μόνο ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου (+4,48%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της MIG.

Στο υπόλοιπο ταμπλό του 20αρη τα μεγαλύτερα κέρδη για Motor Oil (+8,11%) και Intralot (+6,9%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για την ΔΕΗ, του 3% για τον ΟΤΕ και αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο.

Αντίθετα από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE οι μεγαλύτερες απώλειες για την Εθνική (-4,25% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Alpha Bank και του 1% οι Αγροτική, Τιτάν και MPB.

Με αρνητική ημερήσια μεταβολή οι Ελ. Πετρέλαια, Κύπρου, Coca-Cola, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 49 μονάδων και με σημαντικές εναλλαγές προσήμων. “Είδε” το χαμηλό ημέρας των 1550,75 μονάδων (11.04), για να ακολουθήσει ανάδυση έως τις 1599,76 μονάδες (13.09) και θετικό πρόσημο, το οποίο χάθηκε εκ νέου μετά τις 15.29 για να ακολουθήσει κλείσιμο στις 1578,42 μονάδες και απώλειες 0,46%, ενώ ο τζίρος εντυπωσιακά συρρικνωμένος έφθασε τα 127,6 εκατ. από τα οποία τα 2,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Ουδέτερη η τελική εικόνα με 98 ανοδικές μετοχές έναντι 71 πτωτικών και 28 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 15,25%, κάποιοι από τους οποίους είναι όσοι (εκτός 20αρη) πιέστηκαν στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις λόγω εξόδου από τον Small Cap Index.

Σημαντικός προβληματισμός φαίνεται να επικρατεί στις ΑΧΕ που απευθύνονται σε κωδικούς ιδιωτικών χαρτοφυλακίων, καθώς οι μικροεπενδυτές παραμένουν εγκλωβισμένοι ή αποστασιοποιημένοι από τις καθημερινές εξελίξεις στο Χ.Α. και τα μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια παραμένουν στην “στρατηγική” της αυξημένης ρευστότητας περιμένοντας να δουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί τόσο το Χρηματιστήριο όσο και γενικότερα η οικονομία.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα της Αγοράς, μπορεί αυτή να παραμένει σε “υπερπουλημένα” επίπεδα, όμως από την άλλη οι “σηματωροί” δείκτες παραμένουν με πωλητικό σήμα.
Για να αναιρεθεί αυτό πρέπει ο Γενικός Δείκτης να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1652 μονάδων και ο FTSE υψηλότερα των 805 μονάδων. Όμως για να επιστρέψει η τάση σε ανοδικό κανάλι, πρέπει ο Γενικός Δείκτης να “αναπνεύσει” υψηλότερα των 1800 μονάδων και ο 20αρης υψηλότερα των 885 μονάδων.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει ο διαγραμματική εικόνα του Τραπεζικού δείκτη (-2,59%), ο οποίος αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 1612 μονάδων, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για υποχώρηση προς την επόμενη στήριξη των 1440 μονάδων. Ο εν λόγω δείκτης βρίσκεται σε καθοδικό κανάλι και για να ανασυρθεί από αυτό θέλει τουλάχιστον τρία κλεισίματα υψηλότερα των 2065 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε σταυροδρόμι δείχνει να βρίσκεται το Χ.Α. εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό σύμβουλο της Proton Bank τα διεθνή Χρηματιστήρια παραμένουν σε στάση αναμονής, εν όψει συγκεκριμένων μέτρων που θα αφορούν τον πληρέστερο έλεγχο των Αγορών.

Από την άλλη η Σοφοκλέους καλείται να ακολουθήσει (αν μπορεί) τις διαθέσεις των μεγάλων διεθνών Χρηματιστηρίων και αφ΄ ετέρου να ξεπεράσει τους εσωτερικούς προβληματισμούς της και την εσωστρέφεια που δείχνουν να επιβεβαιώνουν (αν δεν αυξάνουν) τα αποτελέσματα των Τραπεζών.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου και πιθανότατα α΄ εξαμήνου, θα επαναφέρει δριμύτερα τα σενάρια συγκέντρωσης στον Τραπεζικό κλάδο.

Επίσης ο κ. Τζάνας επισημαίνει ότι η Τραπεζοκεντρική υφή της εγχώριας Αγοράς καλά κρατεί, κάνοντάς την ευάλωτη στις “εισαγόμενες” αρνητικές εκθέσεις και μην επιτρέποντας να “εξαργυρωθούν” θετικά στο ταμπλό, αφ΄ ενός κάποια τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα επενδυτικά προγράμματα και αφ΄ ετέρου οι λίγες θετικές εκπλήξεις από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των εισηγμένων.

Τις αντίρροπες δυνάμεις σε επίπεδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τριμήνου (Alpha Bank – Εθνική Τράπεζα) και το ιδιαίτερα ασταθές κλίμα από το εξωτερικό, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης που θεωρεί ότι θα διατηρήσουν την έντονη μεταβλητότητα και τις αναταράξεις σε επίπεδο Δεικτοβαρών μετοχών. Δηλώνει θετικός για τις μετοχές των Ελ. Πετρελαίων και του Τιτάνα λόγω της πίεσης που σημειώθηκε κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις και η οποία δεν δικαιολογείται από τα αμιγώς επιχειρηματικά δεδομένα τους.

Θα ήταν αφελές να θεωρηθεί ότι η Αγορά δεν έχει απορροφήσει σε ικανοποιητικό βαθμό το μέγεθος της συρρίκνωσης των αποτελεσμάτων – ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο- αναμένοντας ένα πτωτικό ράλι διαρκείας σε μετοχές που καταγράφουν ήδη απώλειες από 30 έως 50% από την αρχή του έτους. Ειδικά για την Εθνική Τράπεζα πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η εμφάνιση κάποιας αδυναμίας ή υποαπόδοσης κατά τις προσεχείς ημέρες και ενδεχομένως μια επαναπροσέγγιση των προηγούμενων χαμηλών τιμών (9,50 – 10 ευρώ) στην οποία θα έχει νόημα η εξέταση κάποιων τοποθετήσεων.

Σημειώνεται ότι σε ότι αφορά τα μεγέθη των Τραπεζών θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πολύ σοβαρά η επίπτωση που έχει η έκτακτη εισφορά, καθώς αποτελεί μια ειδική περίπτωση φόρου και ως εκ τούτου είναι αμφισβητούμενος ο βαθμός στον οποίο η τελική γραμμή αντανακλά την πραγματική επίδοση της περιόδου, λέει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Την μετοχή της ΔΕΗ προσπαθεί να αναλύσει τεχνικά ο Απόστολος Μάνθος.

Το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει ότι στο διαγραμματικό μεσοπρόθεσμο πεδίο η μετοχή διέπεται από το καθοδικό κανάλι δείχνοντας σημάδια πιθανής σταθεροποίησης προς το μέσο του καναλιού 11,50 με 11,20 ευρώ. Το θετικό στοιχείο για τη μετοχή είναι ότι μπόρεσε να διαφύγει στα μέσα του περασμένου Μαρτίου από τον καθοδικό εναγκαλισμό του τριγωνικού σχηματισμού δημιουργώντας έτσι τις απαραίτητες προϋποθέσεις προσέγγισης της άνω πλευράς του καναλιού. Σενάριο, όπου επιβεβαιώθηκε στις 29/03 με τη καταγραφή του υψηλού τετραμήνου στα 14,56 ευρώ.

Για τη συνέχεια τώρα θεωρούμε ως πολύ πιθανή την επαφή της μετοχής με τη βραχυχρόνια στήριξη των 11,50€, περιοχή, όπου εάν διασπαστεί καθοδικά θα φέρει τη μετοχή κοντά στην ισχυρή ζώνη των 11,18 με 10,80 ευρώ. Βάσει τώρα της διαγραμματικής ανάλυσης η είσοδος της μετοχής στην εν λόγω ζώνη θα μας δώσει ένα πολύ καλό “low risk entry” βάζοντας στη συνέχεια ως ανοδικό στόχο την περιοχή όπου διέρχεται η άνω πλευρά στα 12,80 ευρώ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, καθώς τα συμβόλαια του FTSE ακολούθησαν αντίστροφη πορεία από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας σημαντικά τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα συμβόλαια του 20αρη μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,27%.

Μικτές κινήσεις με αυξημένους όγκους από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14353, τιμή εκκαθάρισης 749,88) κινήθηκαν μεταξύ 733 και 767,75 μονάδων.

Μειώθηκε κι άλλο ο δανεισμός τίτλων (20100 Κύπρου, 15000 ΟΠΑΠ, 17900 MIG, 10000 Ελ. Πετρέλαια, 5000 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5781), Alpha Bank (800), Πειραιώς (358), Eurobank (670), ΟΤΕ (1485), Κύπρου (218), MIG (3070), Μυτιληναίος (223), ΟΠΑΠ (226), ΔΕΗ (258), MPB (310), Ελ. Πετρέλαια (410), Αγροτική (111), Ταχ. Ταμιευτήριο (414), Coca-Cola (107), Motor Oil (259), Τιτάν (100), Ιντρακόμ (393), Intralot (270), Ελλάκτωρ (221), Μέτκα (121).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Τιτάνα (60000 τεμ.), Ελλάκτωρ (7168 τεμ.), ΟΤΕ (19000 τεμ.), Intralot (30500 τεμ.).

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (12356993 τεμ.), Eurobank (6960695 τεμ.), Alpha Bank (4522320 τεμ.), Πειραιώς (6743344 τεμ.), Κύπρου (4659708 τεμ.), MIG (6870658 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 800 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,20 ευρώ και τα 800 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 13,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v