Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αποτελέσματα και Μαδρίτη ρυθμίζουν την τάση

Ο διεθνής περίγυρος (από -1,7% ξεκίνησε ο IBEX στην Μαδρίτη) και τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου θεωρούνται οι βασικοί ρυθμιστές της τάσης. Κλειδί η…προάσπιση των 10-9,5 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Τελευταία συνεδρίαση για τον Μάιο, ακόμη έναν μήνα που μας αφήνει με…πικρή αίσθηση και σημαντικές απώλειες

Από τις 1.570 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, τις 756,4 ο FTSE 20, τις 1.573 μονάδες οι τράπεζες με την Εθνική στα 10,08 ευρώ. Παραμένει δύσκολη και…πονηρή η συγκυρία με το ΧΑ να εξαρτάται βεβαίως από τον διεθνή περίγυρο αλλά και την εικόνα των επιχειρήσεων.

Αναμφίβολα οι αναμενόμενες εξελίξεις (και σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένες )από την ισπανική αγορά δημιουργούν τάση στις ευρωπαϊκές αγορές, το ευρώ.

Πριν από λίγο ο δείκτης IBEX υποχωρούσε έως 1,7% , ενώ και για το ευρώ τα νεότερα δεν ήταν καλύτερα.

Στο ΧΑ παίκτες και μεσο-μακροπρόθεσμοι επενδυτές ρίχνουν μία…δεύτερη και …τρίτη ματιά στα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών με τον Χρ. Κίτσιο να "ακτινογραφεί" το πρώτο τρίμηνο των ομίλων. Δηλωμένη η εκτίμηση μας, πως με τους ομίλους σε αυτή την κατάσταση λιγοστές κινήσεις μπορεί να γίνουν. Και όλες τους συντείνουν στην αναγκαιότητα της συνένωσης δυνάμεων.

Όμως για βασικούς δείκτες και μετοχές προσεγγίζονται "χαμηλά 10ετίας" με αρκετούς επαγγελματίες της αγοράς να "ανιχνεύουν" τα χαμηλά για τον Γενικό Δείκτη, τον 20άρη αλλά και για επιμέρους μετοχές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία κατ΄ αρχήν επενδυτική βάση. Γνωρίζοντας προφανώς πως εάν αγοράσεις λ.χ… Εθνικές στα συν-πλην 10 ευρώ πιθανότατα θα χρειαστεί να μειώσεις τη μέση τιμή και με αγορές χαμηλότερα.

Κατά την εκτίμηση διορατικών αναλυτών ο τελευταίος και πιο επώδυνος κύκλος/ κύμα για τις αγορές, για το ΧΑ είναι μπροστά μας, με ό τι αυτό συνεπάγεται.

Ωστόσο σε αυτή την συγκυρία το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει οπωσδήποτε να ενεργήσει, να δράσει και να παρέμβει έστω και… συνεχίζοντας το πρόγραμμα των προηγούμενων.

Τις προηγούμενες ημέρες αναφερόμασταν επισταμένα στην κινητικότητα, που παρατηρείται λ.χ στο μέτωπο της… ενέργειας ή των… νερών, με τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να είναι σύμφωνα με την Ελενα Λάσκαρη στο "τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

Σε δεύτερο χρόνο δρομολογείται ο διαγωνισμός για τον στοιχηματισμό (και τα… φρουτάκια ) με πιθανή την προκήρυξη διαγωνισμού για δύο έως τέσσερις άδειες.

Μεμονωμένες ενέργειες, που εδώ που φτάσαμε θα πρέπει να γίνουν. Και που κατά την εκτίμηση μας υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντίδοτο- για κάποιον που επιχειρεί να προσεγγίσει μεσο-μακροπρόθεσμα κάποια στιγμή τις μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v