Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η πτώση "κρύβει" πιθανή αντίδραση

Από επίπεδα πολύ κοντά στα χαμηλά 10ετίας ξεκινά ο Ιούνιος. Με οδηγό τα μεγέθη τριμήνου, την ανθεκτικότητα της Εθνικής πέριξ των 10 ευρώ και την προσδοκία πως καμία κίνηση δεν εξελίσσεται χωρίς ενδιάμεσες διαφυγές.

Καλό μήνα, καλύτερο από τους προηγούμενους…τουλάχιστον. Από τις 745 μονάδες ξεκινά ο FTSE 20 και από τις 1.550 ο Γενικός Δείκτης συνεχίζοντας την πορεία διόρθωσης που έχει ξεκινήσει από τα "υψηλά" του Οκτωβρίου με "τοπικές κορυφές" στις 928 και 943 (ενδοσυνεδριακή τιμή) τον Μάιο.

Κατά συνέπεια συνεχίζουμε να μετράμε από την "κορυφή" των 1.092 μονάδων μία εξαιρετικά επώδυνη, ζημιογόνο και ψυχοφθόρο διόρθωση που οδηγεί την αγορά στα ελάχιστα της 6-9 Μαρτίου του 2009.

Εχοντας ολοκληρώσει την φάση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου θα διακινδυνεύαμε να εκτιμήσουμε πως η υποχώρηση προς τα χαμηλά 10ετίας "κρύβει" πλέον το ενδεχόμενο μίας σημαντικής ανοδικής αντίδρασης.

Σε εκτενή παρουσίαση του Πήγασου αναφέρονται λεπτομερώς οι πρωταγωνιστές των προηγούμενων εβδομάδων (ελάχιστοι οι θετικοί) με πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα στα…ψιλά των οικονομιών μεγεθών χρήσιμα για την δυσκολότερη συνέχεια.

Στο ΧΑ καταβάλλεται μία ενδιαφέρουσα προσπάθεια ώστε η υποχώρηση των βασικών δεικτών, μετοχών προς τα χαμηλά να γίνει με τον λιγότερο…επώδυνο τρόπο-στο πλαίσιο του εφικτού- με την Εθνική να παρουσιάζει εξαιρετική ανθεκτικότητα πέριξ της ευρύτερης περιοχής των 10 ευρώ.

Για πόσο…θα φανεί, καθώς η Εθνική Τράπεζα είχε προηγηθεί της διόρθωσης των άλλων τραπεζών προεξοφλώντας σε ικανό βαθμό την αρνητική εικόνα των μεγεθών τριμήνου.

Τα 9,5 ευρώ θεωρείται (και για πολλούς είναι) γραμμή…Ρούπελ και σημείο αναφοράς για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα. Ενδεχόμενη υποχώρηση της μετοχής κάτω από αυτές τις τιμές θα άνοιγε έναν ολισθηρότατο κατήφορο προς τα χαμηλά του Μαρτίου 2009 (8,12-8,27 ευρώ) ίσως και ακόμη χαμηλότερα.

Κάτι τέτοιο θα αντιστοιχούσε με διόρθωση του 20άρη χαμηλότερα αρχικά των 720 μονάδων και χωρίς πολλές αντιστάσεις κάτω και από τις 709,66 μονάδες με ό τι αυτό θα συνεπάγονταν για την συνέχεια. Δεν διαφωνούμε με την εκτίμηση αναλυτών και παικτών που "βλέπουν" τιμές χαμηλότερα των 1.470 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη επιμένουμε όμως να διατηρούμε επιφυλάξεις κατά πόσον αυτή η κίνηση θα γίνει άμεσα και χωρίς ενδιάμεσες ανοδικές διαφυγές.

Σύμφωνοι τα μηνύματα από τα αποτελέσματα τριμήνου είναι ανησυχητικά, λίγο ως πολύ όμως αναμενόμενα. Οπως και τα χειρότερα των επόμενων ενός-δύο τριμήνων (…και βλέπουμε).

Είναι ενδεικτικό λόγου χάρη πως στην σημαντική μείωση των μεγεθών ενός Φουρλή, ενός Σαράντη κ.α από τον χώρο αποτυπώνεται η γενικότερη απίσχναση της ζήτησης-κατανάλωσης.

Δραματική επίσης η μείωση των μεγεθών για την Creta Farm ωστόσο, όπως σημειώνει η Αλεξάνδρα Γκίτση η "πτώση της ζήτησης φέρνει…ψαλίδι στις τιμές των τροφίμων" και αυτό είναι ενδεικτικό. Από τη στιγμή που το κράτος είναι ανίκανο να λειτουργήσει, να ελέγξει την κατάσταση, τα καρτέλ και τα μονοπώλια οι αγορές θα αυτορυθμιστούν με ηπιότερο ή όχι τρόπο.

Η "φούσκα" των τιμών θα αρχίσει να συρρικνώνεται τη στιγμή, που το κράτος ομολογεί την…χρεοκοπία του "παγώνοντας" τις επιστροφές του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις. Εκτιμούμε, πως σταδιακά οι αγορές θα υποχρεωθούν να αυτορυθμιστούν, οι καταναλωτές να αποκτήσουν σοβαρότερη συνείδηση και να γίνουν ενεργότεροι σε ζητήματα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας.

Δεν λέμε, πως τα αποτελέσματα αυτής της προσαρμογής θα φανούν άμεσα αλλά σταδιακά θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στις επιχειρήσεις, τις αγορές να αποτυπώνονται στις ίδιες τις εταιρείες. Διαδικασία επίπονη και με δεκάδες παράπλευρά θύματα ωστόσο οι ανθεκτικότερες και πιο ευέλικτες επιχειρήσεις θα βγουν κερδισμένες. Σε αυτές αρχίζουμε και στρέφουμε σταδιακά και χωρίς καμία βιασύνη την προσοχή μας.

Στην περίπτωση δε που η προσέγγιση των ελάχιστων 10ετίας "δώσει" και μία αντίδραση για βασικούς δείκτες και μεμονωμένες μετοχές ακόμη καλύτερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v