Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ενθαρρυντικές ενδείξεις, χαμηλού όμως τζίρου…

Ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις ωστόσο χρειάζονται περισσότερες συναλλαγές σε μετοχές-κλειδιά των βασικών δεικτών. Κρίσιμα τα 9,8-9,9 της Εθνικής, βοήθειες από ΟΠΑΠ, Alpha Bank, MIG, Τιτάν και Coca Cola.

Ισχνή η αρχική αντίδραση με ακόμη πιο ισχνό τζίρο. Η κίνηση των βασικών δεικτών, μετοχών ακριβώς επειδή συντελείται με συναλλαγές μόλις 8,5 εκατ. ευρώ (στις 10:55) δεν επιτρέπει την διαμόρφωση σαφέστερης βραχυπρόθεσμης εικόνας.

Εως τις 1.532 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 734 ο FTSE 20 αλλά με την Εθνική λίγο χαμηλότερα στα 9,89 ευρώ η τάση χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο. Αυτό γιατί, όπως σημειώναμε στην προηγούμενη αναφορά μας…η εκτίμηση φίλων της στήλης είναι πως "εάν ξεκινήσει αυτές τις ημέρες ένα κύμα αντίδρασης θα μπορούσε να φέρει τον FTSE 20 προς τις 780-790 μονάδες ειδάλλως πιθανόν να υποχωρήσει προς τις 715 πριν αρχίσει ένας βραχυπρόθεσμος ανοδικός κυματισμός".

Ως εκ τούτου η συνέχεια χρειάζεται προσοχή και ενδελεχή παρακολούθηση της διακύμανσης συγκεκριμένων μετοχών. Για παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας, που αρχικά υποχώρησε έως τα 9,84 ευρώ, δηλαδή 0,10 ευρώπιο πάνω από το ελάχιστο της χθεσινής συνεδρίασης.

Εάν πράγματι οι κινήσεις που επιχειρούνται τις τελευταίες ημέρες στην τραπεζική μετοχή στοχεύουν στην ισχυροποίηση της βάσης των 9,50 ευρώ και της ισχυροποίησης της φοράς προς τα 10,8-11,5 ευρώ, σε πρώτη φάση τότε καλώς. Το σενάριο της αντίδρασης έχει περιθώρια υλοποίησης.

Σε ΟΠΑΠ, CCH, Τιτάν, Alpha Bank, MIG και ακόμη 2-3 δυνάμεις «πέφτει το βάρος» εξισορρόπησης των πιέσεων που συνεχίζονται στη μετοχή της Εθνικής και που θα πρέπει οπωσδήποτε να «κρατήσει» τα χθεσινά χαμηλά.

Όμως οι συναλλαγές στις μετοχές του 20άρη είναι…αστείες και δεν μπορούμε να μιλάμε για επενδυτική κίνηση, όταν στην Alpha Bank ο τζίρος δεν ξεπερνά (στις 11.00) τις 700 χιλιάδες ευρώ. Ανάλογα χαμηλός τζίρος σημειώνεται σε Τραπεζα Κυπρου (στα 3,46 ευρώ με -2,4%), Eurobank (3,84 ), Τράπεζα Πειραιώς (3,93). Όπως επίσης στις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων ( 5,61 ευρώ), ΟΠΑΠ (12,71) που επιχειρείται να κινηθούν ανοδικά.

Σε ακόμη μία… τυπικών χαρακτηριστικών συνεδρίαση, όπου οι συναλλαγές δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα συνήθη τελευταία όρια των 120-130 εκατ. ευρώ δεν θα πρέπει να έχουμε και πολλές απαιτήσεις.

Ωστόσο η συνεδρίαση έχει…δρόμο και τουλάχιστον όσο δεν ακυρώνονται η στήριξη του 20άρη και μετοχών-σηματωρών η αγορά δεν δίνει ξεκάθαρο σήμα εισόδου ή οριστικής εξόδου.

Το ενδιαφέρον είναι πως η Εθνική «παγιώνεται» σε τιμές χαμηλότερα των 10 ευρώ, άλλες τραπεζικές μετοχές «μετρούν» αρνητικό σερί 3 ή και 4 πτωτικών συνεδριάσεων με την πίεση να παραμένει σταθερή σε Πειραιώς και Eurobank. Αντιθέτως η σταθερότητα της CCH (αποτιμάται στα 6,849 δισ. ευρώ) την κρατά στην πρώτη θέση μακράν από τα 6,009 δισ. ευρώ της Εθνικής διαφορά που διευρύνεται και αντιστοιχεί πλέον στην χρηματιστηριακή αξία ενός…Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (περί τα 765 εκατ. ευρώ).

Διαμόρφωση νέων ισορροπιών, ανάπτυξη άλλων δυνάμεων σε μία οικονομία, ένα χρηματιστήριο που η επόμενη ημέρα σίγουρα θα βρει με θεαματικά διαφοροποιημένη εικόνα.

Η σχέση ανοδικών- καθοδικών στο 1 προς 1 με μόλις 77 τίτλους ενεργούς και τις Ελαστρον, ΑΝΕΚ, Ελληνικά Καλώδια και ακόμη 4-5 να αντιδρούν με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v